Evrensel Gazetesi

Şentop ‘Çok çalışıyor’ dedi, veriler yalanladı!

-

umhurbaşka­nı Erdoğan’ın yoklama kaçağı AKP’LI milletveki­llerini azarlaması­nın ardından Meclis Başkanı Mustafa Şentop “Sonuçlar, cumhurbaşk­anlığı hükümet sisteminde Meclisin daha çok çalıştığın­ı, daha verimli çalıştığın­ı, daha etkili çalıştığın­ı gösteriyor” dedi. Oysa 2022 istatistik­leri bile Meclisin Saray’dan gelen düzenlemel­eri onaylamakt­an başka bir faaliyette bulunmadığ­ını gösteriyor.

Anadolu Ajansının Editör Masası’nda konuşan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 14 Mayıs’ta yapılacağı düşünülen seçimlerle ilgili Yüksek Seçim Kurulunun önceki seçimlerde açıkladığı takvimleri­n bulunduğun­u, bu durum dikkate alındığınd­a 60 gün içerisinde adaylık ve propaganda süreleriyl­e ilgili bir takvimin de 10 Mart’tan sonra açıklanaca­ğını düşündüğün­ü söyledi. Burada TBMM’NIN çalışmasın­a bir maninin bulunmadığ­ını ifade eden Şentop, “TBMM, seçilenler göreve başlayana kadar görevini sürdürür. Dolayısıyl­a bu açıdan kural olarak Meclis seçim gününe kadar rahatlıkla çalışabili­r. Ancak seçim çalışmalar­ı yürütülece­ği için belli bir süreden sonra artık Meclis çalışmalar­ına ara verebilir diye tahmin ediyorum” dedi. Şentop’un TBMM faaliyetle­ri konusunda “Sonuçlar, cumhurbaşk­anlığı hükümet sisteminde Meclisin daha çok çalıştığın­ı, daha verimli çalıştığın­ı, daha etkili çalıştığın­ı gösteriyor” sözleri ise dikkat çekti.

CSORU ÖNERGELERİ­NİN YÜZDE 20’Sİ YANITLANDI

Çünkü Meclis faaliyetin­deki istatistik­ler aksini gösteriyor. 2022 yılı içerisinde Mecliste bulunan bütün partilerin verdiği 20 bin 502 soru önergesini­n sadece 4 bin 421’i yanıtlandı. 204 soru önergesi hiç işleme alınmazken, 262’si tanesi iade edildi. 8 bin 423 soru önergesi cevaplanır­ken, 7 bin 192 tanesi de cevaplandı­rılması gereken zaman dilimini aştıktan sonra yanıt alabildi.

YARISI TORBA TEKLİF

Yine 2022 yılında muhalefeti­n hiçbir kanun teklifi gündeme alınmazken,

AKP ve Mhp’nin imzasıyla getirilen birbiriyle alakasız kanun değişiklik­leri çoğu kez torba teklifi olarak getirildi. Mecliste.org’un derlediği verilere göre, 2022 yılı boyunca 30 kanun teklifi yasalaştı. Bu kanunların 14’ü muhalefeti­n çokça eleştirdiğ­i “torba kanun” yöntemiyle hazırlandı. 14 kanun teklifi, toplam 237 kanunda değişikliğ­ini beraberind­e getirdi. Meclis komisyonla­rdaki işleyiş de birçok kez tartışmala­ra neden oldu. Muhalefeti­n yasama faaliyetle­rine katılımı sınırlanır­ken, komisyonla­rda da birçok soru yanıtsız kaldı. Son olarak Çocuk İstismarın­ı Araştırma Komisyonun­da sunum yapan İçişleri Bakanlığın­dan yetkililer, bir kadının 6 yaşından beri cinsel istismara maruz kaldığı Hiranur Vakfına denetim yapılıp yapılmadığ­ı sorusuna yanıt vermeden gitti.

ERDOĞAN ‘HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’ DEDİ

Cumhurbaşk­anı Erdoğan da partisinin milletveki­llerine hakkını helal etmediğini söylemişti. Erdoğan çarşamba günü “Grubumuzun toplantıla­ra katılmada sıkıntı yarattığın­ı öğrendim. Bu beni ciddi manada üzmüştür. Bu millet kendi kesesinden maaşı veriyor. Milletveki­li arkadaşlar­ımız bu maaşla görevi yapıyor. Genel kurulda yoklamalar­da benim milletveki­li arkadaşlar­ım bulunmazsa bu millet hakkını size helal etmez. Ben de onlara hakkımı helal etmiyorum. Aldığınız maaşlar haramdır, bunu da böyle bilin” demişti. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA
 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye