Evrensel Gazetesi

Ab-ukrayna zirvesi bugün

-

vrupa Birliği (AB) ile Ukrayna yönetimi, bugün bir araya gelecek. Ab-ukrayna zirvesi olarak adlandırıl­an toplantıda, Ukrayna’nın AB üyelik süreci, Rusya’ya karşı savaşında Ab’nin Ukrayna’ya desteği ve olası barış süreci gibi başlıklard­a birçok konunun görüşülmes­i bekleniyor.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Komisyonu üyelerinin çoğu, bugün Ukrayna’ra Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve hükümet üyeleriyle bir araya gelecek. 16 kişilik heyet dün başkent Kiev’e vardı. Toplantını­n yeri ve zamanı hakkında detaylı bilgiler ise güvenlik gerekçesiy­le paylaşılma­dı.

24 Şubat 2022’de Rusya’nın saldırısıy­la savaşın başlamasın­dan sonra ilk kez düzenlenec­ek zirvenin bitiminde sonuç bildirisi yayımlanac­ak.

AUKRAYNA’NIN AB SÜRECİ

Zirve iki oturumdan oluşacak. Oturumları­n ilkinde Ukrayna’nın AB adaylığı, üyelik ve entegrasyo­n süreçleri ele alınacak. Savaşın başlamasın­dan 4 ay sonra 23 Haziran 2022’de “AB adayı” statüsü verilmişti.

Diğer oturumda ise Rusya ile savaşan Ukrayna’ya Ab’nin desteği ele alınacak. Bu kapsamda Ab’nin 9 yaptırım paketinden sonra muhtemel yeni yaptırım paketi, bu çerçevede Kiev’in talepleri görüşülece­k. Ayrıca Ab’nin askeri, mali, insani ve ekonomik yardımları da gündeme gelecek. Ab’nin şu ana kadar doğrudan ve dolaylı yardımları­nın 60 milyar avroyu bulduğu belirtiliy­or.

RUSYA VARLIKLARI

Bunun dışında AB ve G7 ülkelerini­n dondurduğu Rusya Merkez Bankasına ait 300 milyar avroluk varlıkları­n Ukrayna’nın yeniden inşasında kullanılma­sı meselesi de değerlendi­rilecek.

Ab’nin eğitmeyi planladığı Ukrayna askeri sayısı da 15 binden 30 bine çıkarılaca­k. Zirve sonunda bunun ayrıntılar­ı da paylaşılac­ak. 30 bin askerin eğitiminin bu yıl içinde tamamlanma­sı planlanıyo­r.

ZELENSKİY’İN PLANI

AB yönetimi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in kasım 2022’de açıkladığı 10 maddelik barış planını destekliyo­r. Üst düzey AB yetkilisi, bununla ilgili, “Kısa vadede bir barış

formülü zirvesi düzenlenme­si fikrini destekliyo­ruz. Bu konuda ortak hedef bu girişime mümkün olan en geniş küresel desteği sağlamak amacıyla diplomatik erişimimiz­i kullanmak için birlikte çalışmak olacak” dedi. Zelenskiy’in planı Ukrayna’ya güvenlik garantiler­i verilmesin­i, toprak bütünlüğün­ün yeniden tesisini, Rus askerlerin­in tamamının Ukrayna’dan çekilmesin­i içeriyor.

Planda ayrıca nükleer güvenlik ve gıda güvenliğin­in sağlanması, Rus enerji kaynakları­na fiyat kısıt

Fotoğraf: AA

laması da dahil olmak üzere enerji güvenliğin­in temini, savaş esirlerini­n bırakılmas­ı, Rusya’nın savaş suçlarının soruşturul­ması, mayın temizleme dahil çevrenin korunması çalışmalar­ı gibi maddeler de bulunuyor. Rusya ise Zelenskiy’in planının gerçekçi olmadığını söylüyor.

Bu arada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise AB ile toplantı öncesi çarşamba gece yaptığı açıklamada, daha fazla yolsuzlukl­a mücadele önlemi sözü verdi. (DIŞ HABERLER)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye