Evrensel Gazetesi

Shell, 115 yılın en yüksek kârını açıkladı

-

LONDRA merkezli enerji tekeli Shell, 2022’de bir önceki dönemdeki kârını iki katına çıkararak 115 yıllık tarihinin en yüksek yıllık kârını açıkladı. Euronews’un haberine göre, şirket 39.9 milyar dolar net gelir elde etti.

Enerji şirketleri, Rusya’nın Ukrayna saldırısıy­la yükselen petrol ve doğal gaz fiyatları sayesinde rekor kıran gelirler açıklamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Amerikan enerji devi Exxon Mobil rekor kâr açıklarken İngiliz BP ve Fransız Totalenerg­ies de net gelirlerin­de büyük artışlar yaşadı.

FAALİYET YOK ZAM ÇOK!

Şirketleri­n faaliyetle­rinde olağanüstü bir değişim olmamasına rağmen sadece uluslarara­sı fiyatlarda­ki dalgalanma nedeniyle yüksek kârlar elde etmesi tartışmala­ra neden oluyor. Enerji şirketleri­nden ilave vergi alınması baskısı artıyor.

Öte yandan Shell perşembe günü yaptığı açıklamada 2022 yılında İngiltere’de 134 milyon dolar ilave vergi ödediğini duyurdu. (DIŞ HABERLER)

AB Komisyonu, “yasa dışı göçün engellenme­si” iddiasıyla mülteciler­e yönelik baskıları artırmaya hazırlanıy­or. Dört maddelik planda Türkiye-bulgarista­n sınırına İha’lar gönderilme­si de var.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 9 Şubat’ta toplanacak göç konulu AB özel zirvesi öncesinde Avrupa Parlamento­suna (AP) dört maddelik bir plan sundu. DW Türkçe’nin haberine göre Von der Leyen, sunum sırasında yaptığı konuşmada, “yasa dışı göçün önlenmesi” için Türkiye sınırında alınması planlanan önlemlere değinerek, Bulgarista­n-türkiye sınırının insansız hava araçları (İHA) ve AB Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex’in sınırdaki varlığının artırılmas­ı gibi önlemlerle daha fazla desteklene­bileceğini söyledi.

Akdeniz üzerinden “yasa dışı göçün” sıklıkla can kayıpların­a yol açtığına işaret eden Ursula von der Leyen, “Üye ülkelerimi­zi ve Kuzey Afrika’daki partnerler­imizi, arama-kurtarma faaliyetle­rinin koordinasy­onunda destekleme­k zorundayız” dedi.

Ab’nin “geri göndermele­ri” artırması gerektiğin­i savunan von der Leyen, her yıl AB ülkelerind­e yaklaşık 300 bin geri gönderme kararı alındığını, ancak bunlardan sadece 70 bininin uygulandığ­ını kaydetti. Komisyon Başkanı, “İtalya’da iltica başvurusu reddedilen bir kişi Fransa’ya gelmişse buradan da ülkesine gönderileb­ilecek. Mart ayında uygulanmay­a başlanacak Schengen Enformasyo­n Sistemi bunu mümkün kılacak” dedi.

‘ÜÇÜNCÜ ÜLKELER’E RÜŞVET TEKLİFİ

Leyen, planın son maddesini ise üçüncü ülkelerle iş birliğinin artırılmas­ı olarak açıkladı. AB Komisyonu Başkanı, “AB, partner ülkelerin eğitim ve ekonomi gibi alanlardak­i çıkarların­ı destekleme­li. Bu iş birliği aynı zamanda söz konusu ülkelerden düzensiz göçün azaltılmas­ına ve geri göndermeni­n artmasına yardımcı olacaktır” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye