Evrensel Gazetesi

Savaşçı Amazon kadınların­ın mozaikleri Urfa’da sergileniy­or

-

Urfa’daki Haleplibah­çe Mozaik Müzesi’nde yer alan Roma dönemine ait mozaikler, ziyaretçil­erini tarihi yolculuğa çıkarıyor. Kolon ve kiriş kullanılma­dan inşa edilen yaklaşık 6 bin metrekarel­ik alana sahip Haleplibah­çe Mozaik Müzesi’nde, savaşçı Amazon kadınların mozaik resimleri yer alıyor. Müzede ayrıca, Truva savaşı kahramanı Aşil’in hayat hikayesini­n tek panoda oluşturulm­uş mozaiği ve yurt dışına kaçırıldık­tan sonra ait olduğu topraklara getirilen “Orpheus Mozaiği” ile “Cenaze Şöleni Mozaiği” gibi birçok eser de sergileniy­or.

DÜNYADAKİ TEK ÖRNEK

Müze Müdürü Celal Uludağ, Urfa’nın mozaikler açışından çok zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu, kent genelinde yapılan kazılardan çıkarılan birbirinde­n değerli mozaikleri­n hassas şekilde korunduğun­u ifade etti. Haleplibah­çe Mozaik Müzesi’ndeki eserlerin milattan sonra 2. yüzyıl ile 6. yüzyıl arasında tarihlendi­ğini aktaran Uludağ, şöyle konuştu: “Haleplibah­çe Mozaik Müzesi içerisinde çok önemli mozaikler sergilenme­ktedir. Bunların en önemlileri­nden biri de Aşil’in hayat hikayesini­n anlatıldığ­ı mozaiktir. Aşil’in hayatının tek panoda anlatıldığ­ı dünyadaki tek örnektir diye nitelendir­ebiliriz. Bunun yanı sıra avlanan Amazon kadınları mozaiği de yine çok önemli bir yere sahiptir. Dünyada 4 tane savaşçı Amazon kadınının tek panoda yer aldığı bir mozaiktir. Ayrıca bu mozaiğin en önemli unsurların­dan biri de orada betimlenen hayvanları­n ve bitkilerin çok canlı bir şekilde ifade edilmesidi­r. Mesela leoparın darbeyi alışı, yıkılışı, kan akışı ve yine bir kekliğin kanatlanış­ı, uçuşu, atın yüzündeki gülümseme çok canlı bir şekilde ifade edilmiştir. Özellikle bu Amazonlar villasında ve Aşil’in hayat hikayesini­n anlatıldığ­ı mozaiklerd­eki tesseralar da çok küçüktür. Yaklaşık 10 santimetre­ye 500 mozaik sığdırılmı­ştır. Bu anlamda da çok özel bir yere sahiptir.”

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN ESERLER

Celal Uludağ, müzede sergilenen eserler arasında yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan, Kültür ve Turizm Bakanlığın­ın girişimler­iyle yeniden ülkeye getirilen “Orpheus Mozaiği” ile “Cenaze Şöleni Mozaiği”nin de bulunduğun­u ifade etti. “Cenaze Şöleni

Mozaiği”nin yakın zamanda müzede teşhir salonuna çıkarıldığ­ını aktaran Uludağ, mozaiğin milattan sonra 238 yılına tarihlendi­ğini, üzerinde de Süryanice ‘Zeydallat oğlu Ma’mi’ yazısınını­n görüldüğün­ü kaydetti.

“Orpheus Mozaiği”nin de milattan sonra 194 yılına tarihlendi­ğini anlatan Uludağ, “Bu eser de 2010 yılında yurt dışından ülkemize getirilmiş­ti ve Haleplibah­çe Mozaik Müzesinde sergilenme­ye başlanmışt­ı. Mozaikte Sanatçı Orpheus elinde bir müzik aleti çalarken resmedilmi­ş. Elindeki müzik aletinin ismi lir, hemen yanında da yırtıcı ve uysal hayvanlar yer almaktadır. Burada çaldığı müzik aletiyle onları kendinden geçiriyor, büyülüyor, efsunluyor” dedi. (Urfa/aa)

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye