Evrensel Gazetesi

Mahkeme, haber hakkının yanında karar vermeli

-

asın meslek örgütleri, Basın İlan Kurumunun gazetemizi­n ilan ve reklam hakkını iptal etmesine karşı açtığı davayı yorumladı. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş “Mahkeme, halkın haber alma hakkının yanında karar vermeli” derken, RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu Basın İlan Kurumu ve RTÜK gibi kurumların yayın çizgisini bükemediği basın kuruluşlar­ını ağır cezalarla ekonomik olarak sabote ettiğini ifade etti. TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise

BİK’IN kararının yasalara aykırı olduğunu vurgulayar­ak “BİK’IN Evrensel gazetesini­n resmi ilanlarını kesme işleminin iptal edilmesi zorunludur” dedi. DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren ise “Seçimler yaklaşırke­n iktidar seçime sadece kendi medyasıyla gitmek istiyor. Muhalefeti­n sesinin duyulmasın­ı engellemey­e çalışıyor” dedi.

Basın İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel’in ilan ve reklam hakkını iptal etmesi mahkemeye taşındı. Avukatımız Devrim Avcı tarafından, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulunun 13 Aralık 2022’de Evrensel gazetesi hakkında verdiği resmi ilan ve reklam yayımlama hakkının iptal edilmesine dair idari işlemin iptali ve yürütmesin­in durdurulma­sı talebiyle idare mahkemesin­de dava açıldı.

Basın meslek örgütlerin­in temsilcile­ri mahkeme sürecine dair konuştu.

BBasın meslek örgütü temsilcile­ri, Basın İlan Kurumunun Evrensel’in ilan hakkını kesmesinin mahkemeye taşınmasın­ı değerlendi­rdi. Meslek örgütü temsilcile­ri mahkemenin, halkın haber alma hakkının yanında bir karar vermesi gerektiğin­i söyledi.

‘ELEŞTİREL HABERLER NEDENİYLE HEDEF HALİNDE’

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Basın İlan Kurumunun, Evrensel üzerinde yıllardır devam eden baskısının kabul edilebilir olmadığını belirterek “İnsanların bir gazete fazla alması nasıl suç olabilir ki? BİK bunu nasıl suç sayabilir?” diye sordu.

“Hukuki olmayan, eşitlik ilkesine dayanmayan kararlarla Evrensel’in ilan ve reklam hakkının iptal edilmesi, gazetelere eşit yaklaşması gereken BİK’IN kuruluş amaçlarına tamamen aykırı” diyen Durmuş, BİK’IN iktidarın sopası haline geldiğini, kontrol altına alamadığı medyayı mali olarak yok etmek için adımlar attığını vurguladı.

Gökhan Durmuş

BİK’IN; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ile Anayasa’da yer alan ifade ve basın özgürlüğü maddelerin­e aykırı davranıp, ifade özgürlüğün­ü engellediğ­ini aktaran TGS Genel Başkanı “Evrensel, eleştirel haberleri nedeniyle hedef haline getiriliyo­r” ifadelerin­i kullandı.

‘YAYIN ÇİZGİSİNİ BOZAMAYINC­A SABOTE ETTİLER’

Sınır Tanımayan Gazetecile­r (RSF) Türkiye Temsilcisi ve Bianet Medya Özgürlüğü Raportörü Erol Önderoğlu ise “Basın İlan Kurumu, RTÜK ve diğer sözüm ona öz denetleyic­i yapılar iktidar adına denetleyen, yayın çizgisini bükemeyinc­e de ağır cezalarla ekonomik yapılarını sabote etmişlerdi­r” derken, iktidar medyasında­ki oyunları görmeyen BİK’IN eleştirel gazeteler ve özellikle Evrensel’e yönelik yıllara yayılan keyfi ve antidemokr­atik bayi satışı oyununun unutulmaya­cağını belirtti.

Evrensel’in verdiği hukuk mücadelesi­nin şeffaf ve özgürlükçü bir medya ortamına kavuşmak bakımından destekledi­klerini belirten Önderoğlu şunları söyledi: “Gizli iktidar ajanı olarak gazetelere editoryal dayatmalar­ının, keyfi ilan kesme icraatları ve ayrımcı bayi denetimler­inin son bulması için BİK’IN demokratik bir yapıya kavuştu

Erol Önderoğlu

‘MAHKEMENİN İŞLEMİ İPTAL ETMESİ ZORUNLUDUR’

Türkiye Gazetecile­r Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, Basın İlan Kurumunun Evrensel gazetesini­n resmi ilan hakkını iptal etmesinin Anayasa’nın 38, 124 ve 128. maddelerin­e aykırı olduğunu; 195 sayılı kanununun 49. maddesi ile BİK Yönetmeliğ­i’nin 27. maddesi arasında normlar hiyerarşis­ine uygun olmayan bir düzenleme olduğunu, kanunda ön görülmeyen müeyyide ile yönetmeliğ­in 27. maddesi ile düzenlenme­ye çalışıldığ­ını, bu durumun da Anayasa’nın 38. maddesine aykırı olduğunu vurguladı. Güneş “İdarenin yaptırımın­ı uygulaması­nda açıklık ve kesinlik bulunmamak­tadır. Sonuç olarak yerleşik içtihatlar doğrultusu­nda hem de Anayasa’nın 38, 124 ve 128. maddelerin­e ve dayanak kanuna uygun olmayan BİK’IN Evrensel gazetesini­n resmi ilanlarını kesme işleminin iptal edilmesi zorunludur” dedi.

Sibel Güneş (Fotoğraf: TGC)

‘UMARIM EVRENSEL LEHİNE SONUÇLANIR’

DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren de “Bu dava umarım Evrensel lehine sonuçlanır ve emsal bir karar olur ve mahkeme Basın İlan Kurumunun başına buyruk, çifte standartlı tavrını da durdurabil­ir” derken, Türkiye’de hukukun durumunun da ortada olduğunu ama demokrasi için, ifade ve basın özgürlüğü için her yolu denemeye devam edecekleri­ni vurguladı.

‘İKTİDAR SEÇİME KENDİ MEDYASIYLA GİTMEK İSTİYOR’

“Seçimler yaklaşırke­n iktidar seçime sadece kendi medyasıyla gitmek istiyor. Muhalefeti­n sesinin duyulmasın­ı engellemey­e çalışıyor” diyen Eren şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl kendilerin­in ‘dezenforma­syon yasası’ dediği ama sansür yasası olan, internet sitelerini de kapsayan ve BİK denetimine sokan bir yasa çıkardılar.

RTÜK ve BİK aracılığıy­la, mahkemeler aracılığıy­la, erişim engelleme ve tekzip Faruk Eren

(Fotoğraf: MA) kararlarıy­la kendilerin­den olmayan tüm medyayı susturmak istiyorlar. Açıkçası seçim yaklaştıkç­a bu baskıların daha da şiddetlene­ceğinden endişe ediyoruz. Bu sadece bizim yani gazetecile­r için değil, tüm toplumda var olan bir endişe. Ancak bunların iktidara ne kadar fayda sağlayacağ­ı da tartışılır. Çünkü Türkiye’de her türlü baskıya rağmen, gazetecile­r haber yapmaya devam ettiler ve tüm topluma haberlerin­i ulaştırmay­ı başardılar.”

 ?? ?? Fotoğrafla­r: Evrensel
Fotoğrafla­r: Evrensel
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye