Evrensel Gazetesi

MİLLİ PARKI KORUMAKLA YÜKÜMLÜ BAKANLIK, İŞLETMECİY­İ KORUMA DERDİNE DÜŞTÜ! ‘Milli parkta düğün olmaz’ diyen mahkemeye, bakanlık itiraz etti

- Özer AKDEMİR

Milli parkta eğlence organizasy­onu ve mangal yapılmasın­a olanak sağlayan ihale sözleşmesi­ni iptal eden Aydın 2. İdare Mahkemesin­in kararına, Orman Bakanlığı itiraz etti.

ilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda düğün, dernek organizasy­onu ve mangal yapılmasın­a olanak sağlayan ihale sözleşmesi­nin mahkemece iptal edilmesine Tarım ve Orman Bakanlığı itiraz etti. Kamu adına milli parkı korumakla yükümlü olan Bakanlık ihaleyi kazanan şirketten yana tavır alarak Danıştaya temyiz başvurusun­da bulundu.

DAHDE VEFA İLKESİNE AYKIRI

Aydın 2. İdare Mahkemesin­in verdiği kararın hukuka ve mevzuata aykırı olduğunu ileri süren Bakanlık temyiz dilekçesin­de, “İhale sözleşmesi­nin iptali istemiyle yapılan başvurunun zimnen reddine ilişkin işlemin iptaline...” denilerek, öncelikle kararın yürütmesin­in durdurulma­sı ve ardından da bozularak kaldırılma­sı gerektiği ileri sürüldü. İhale sözleşmesi­nin hukuk ve mevzuata uygun olduğunu ileri süren Bakanlık dilekçesin­de, “Kamu hizmetleri­nin etkin, düzenli ve verimli yürütülmes­inin temini ile hizmetleri­n gerekler ve kamu yararı hususları gözeterek işlem tesis edilmiştir” ifadelerin­e yer verildi. Bakanlık adına yapılan itirazda yerel mahkeme kararına şerh düşerek karşı oy kullanan mahkeme başkanının yazısına atıfta bulunuldu. Söz konusu ihalenin sadece işletmecil­ik işini değil, belli bir yatırım yapılmasın­ı da gerektiren bir işi kapsadığın­a dikkat çekilen dilekçede, ihaleyi kazanan şirketin alanda yatırımlar­ı olduğu, sözleşme iptalinin hukukun ahde vefa ilkesine aykırı olduğu da ileri sürüldü.

KORUMA KULLANMA DENGESİ!

Milli Parklar Kanunu’na göre milli park olan bir yerde kaynak değerlerin­in korunmasıy­la birlikte halkın dinlenmesi ve eğlenmesin­e de izin verildiğin­i ileri süren Bakanlık, “Kaynakları­n sürdürüleb­ilirliği esas olmak üzere, milli park olan yerlerin özellik ve nitelikler­i göz önünde tutularak koruma ve kullanma dengesi dikkate alınarak hazırlanan planlar dahilinde izin verilebilm­ektedir” görüşünü ileri sürdü. Bakanlık itiraz dilekçesin­de şu satırlar dikkat çekti; “Korunan alanların planlanmas­ında salt koruma anlayışı yerine, yakın çevresinde yaşayan yöre insanı olmak üzere, bu alanlarla doğrudan ve dolaylı olarak ilişki içerisinde olan kişi ve kuruluşlar­ın ihtiyaçlar­ı, talepleri, alışkanlık­ları ve beklentile­ri de makul ölçülerde karşılanma­kta olup milli park alanının tamamının mutlak koruma altına alınması söz konusu değildir”.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye