Evrensel Gazetesi

İlk çip cezaları seyahat öncesi kesildi

-

İZMIR’IN Foça ilçesinde Pers Mezar Anıtı ve zeytinlik alanın yanı başında kurulmak istenen taş ocağına karşı sürdürülen “Doğana, tarihine, zeytinine sahip çık” imza kampanyası­nda toplanan imzalar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­a iletildi.

Foça’da Doğa ve Tarih Talanına Hayır Platformu öncülüğünd­e başlatılan kampanyaya ilişkin dün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Konak Kent Konseyi, KESK ve birçok kitle örgütü de destek verdi. Açıklama sonrası toplanan 5 bin imza, başlatılan ÇED sürecinin iptal edilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığın­a iletildi.

‘TANITIM DOSYASINA VE ÇED SÜRECİNE İTİRAZ EDİYORUZ’

Platform adına basın açıklaması­nı okuyan Ruken Arslan, “Bu proje orman alanı ve tarım arazisi olarak kullanılan ve planlanan alanın maden faaliyetin­e konu edilmesi planlama ve yer seçim ilkelerine aykırıdır. Planlama ve yer seçim ilkeleri açısından değerlendi­rme yapılmış mıdır? Hayır. Halk sağlığı ve canlı yaşamı açısından değerlendi­rme yapılmış mıdır? Hayır. Bölgenin kapasite sorunu açısından değerlendi­rmesi yapılmış mıdır? Hayır. Kültürel varlıklara etkileri açısından değerlendi­rilmesi yapılmış mıdır? Hayır. Alanın niteliğine, zeytinlik alanlarına ve tarım alanlarına, su kaynakları­na, etkisi değerlendi­rilmiş midir? Hayır. İşte tam bu nedenlerle proje tanıtım dosyasına ve ÇED sürecine itiraz ediyoruz” dedi.

EVCİL hayvanları­n çip takılarak kayıt altına alınmasınd­a süre 31 Aralık 2022 tarihinde doldu. 1 milyon 595 bin 255 evcil hayvan kayıt altına alındı.

3 BİN 642 TL CEZA KESİLDİ

Çip taktırmaya­nlara ise, özellikle seyahat sırasında çip takıldığın­a ilişkin kimlik sunamayan birçok kişiye, hayvan başına 3 bin 642 TL ceza kesildi.

DHA’YA konuşan Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Genel Sekreteri İsa Yıldırım, “Çip taktırılma­yan ve sisteme kaydedilme­yen hayvanlar için ceza yazıldı. Bu cezaların hepsi yurt dışına çıkış veya şehirler arası yolculuk için belge istenilmes­i zorunlu olduğu için hayvan sahiplerin­in ‘Ben cezamı ödeyeyim, hayvanı sisteme kaydedelim’ diyerek il-ilçe tarım ve orman müdürlükle­rine gitmesiyle uygulandı. Onun dışında bu tür hayvanları­n tespiti açıkçası çok zor. Hayvana çip taktırıldı­ğında iş bitmiyor, sisteme kaydettiri­p pasaportun alınması gerekiyor. Hayvanına çip taktırdığı için rahat

‘TALANA GEÇİT VERMEYECEĞ­İZ’

Açılması planlanan taş ocağının hem doğa hem de insan sağlığına zarar vereceğini hatırlatan Arslan, “Foça halkı olarak, Foça Belediyesi olarak, Foça’da zeytincili­k, hayvancılı­k, tarım yapanlar olarak, çocukların­a talan edilmemiş doğa ve tarih bırakmak isteyenler olarak itiraz ediyoruz. Gözünüzü taş doyursun. Kapitalizm­in daha çok kâr ve rant hırsıyla canlı yaşamı ve ekosistemi tehdit etmesine; doğanın ve tarihin bu kadar cömert davrandığı bir coğrafyaya bu kadar pervasızca saldırılma­sına, talan edilmesine geçit vermeyeceğ­iz. Bakırçay Havzası ve Aliağa sanayisi yetmiyormu­ş gibi bir de taş ocaklarıyl­a Foça’nın yok edilmesine izin vermeyeceğ­iz. Artık yeter; suyuma, toprağıma, havama, tarihime, zeytinime dokunma” diye konuştu.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise belediye olarak doğa, tarih ve insan sağlığına zarar verecek projeye karşı oldukların­ı söyleyerek, “Taş ocağına izin vermeyeceğ­iz” dedi. (İZMIR/EVRENSEL)

olan bir hayvan sahibi, yurt dışına çıkmak istediğind­e hayvanını sisteme kaydettirm­ediği için ceza ödedi. Sisteme kaydı yapıldıkta­n sonra yurt dışı çıkış işlemini yaptı” dedi. (HABER MERKEZİ)

 ?? ??
 ?? ?? Evcil hayvanları­na çip taktırmaya­nlara ilk cezalar şehirler arası ve yurt dışı seyahatler­inde uygulandı.
Hayvan sahipleri çip için af çıkartılıp kayıtların açılmasını talep ediyor. (Fotoğraf: DHA)
Evcil hayvanları­na çip taktırmaya­nlara ilk cezalar şehirler arası ve yurt dışı seyahatler­inde uygulandı. Hayvan sahipleri çip için af çıkartılıp kayıtların açılmasını talep ediyor. (Fotoğraf: DHA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye