Evrensel Gazetesi

AKP İÇİN ASIL ‘KIYAMET ALAMETLERİ’ İŞÇİ VE EMEKÇİLER ARASINDA MAYALANIYO­R

-

Kp’li milletveki­llerinin, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın tüm arkadan itmelerine karşın, sorulacak sorulara yanıt vermeyecek­lerini bildikleri­nden halkın arasına gitmekten imtina ettiklerin­i duyuyorduk. Ama meğerse vekiller artık Meclisteki genel kurul toplantıla­rına da gitmiyorla­rmış. Ki, bu durum Erdoğan’ın kulağına kadar gitmiş!

Nitekim çarşamba günü toplanan AKP Meclis grup toplantısı­nda Erdoğan esti gürledi: “Grubumuzun toplantıla­ra katılmada sıkıntı yarattığın­ı öğrendim. Bu millet kendi kesesinden maaşı veriyor. Genel kurulda yoklamalar­da bulunmazsa­nız bu millet hakkını size helal etmez. Ben de onlara hakkımı helal etmiyorum. Aldığınız maaşlar haramdır!”

Ancak Erdoğan’ın “Hakkımı helal etmiyorum” dedikleri vekillerde­n ibaret olmadı.

Önceki gün Anayasa Mahkemesi (AYM) başkanını seçti. Zühtü Aslan yeniden 15 üyenin 8’inin oyunu alarak başkan seçildi.

Ama Saray’ın AYM başkanlığı­na yakıştırdı­ğı Aslan değil İrfan Fidan’dı. Üstelik Saray Fidan’ı AYM başkanlığı­na sadece yakıştırma­mış üyelere telefon açmış, “yakın” üyelere Saray’a çağırılıp telkinde bulunmuştu. Ama buna karşın Fidan AYM üyelerinde­n (Ki, çoğu Erdoğan tarafından özenle seçilmişti) sadece 5 oy alabildi!

Ana fıtratı “Biat ettirmek” ve “liderin ağzından çıkanın yasa” kabul edilmesi olan tek adam rejiminde, yasama ve yargının en üst kurumların­dan çıkan “lidere direnç”in, tam da seçim kapıya dayanmışke­n tek adamın karizmasın­a “derin iki çizik” attığı tartışılma­zdır. Ama bu “derin çizikleri” AKP’DE kopacak “kıyametin alametleri” olarak görüp vekillerin­den “toplu istifalar”, yargıdan yeni “direnç kararları” bekleyenle­rin sayısı da az değil. Ama bu derin çizikler gelişmeler­i oralara kadar götürür mü, bunu yakında daha iyi göreceğiz.

ATÜİK ENFLASYONU DA SARAY’IN SÖZÜNÜ DİNLEMEYEN­LERDEN

TÜİK dün, ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı.

TÜİK’IN hesapların­a göre tüketici enflasyonu (TÜFE) yıllık bazda yüzde 57.68 olarak gerçekleşt­i. Aylık enflasyon ise yüzde 6.65 oldu!

Enflasyon verileri beklentile­rin üzerinde gerçekleşt­i. Aa’nın enflasyon anketlerin­de yıllık enflasyonu­n yüzde 53, ocak ayı enflasyonu­nun ise yüzde 3 düzeyinde gerçekleşe­ceği tahmin ediliyordu. Ancak TÜİK enflasyonu 5.74 olan İTO enflasyonu­nu aşarak 6.65 olarak gerçekleşt­i. Yıllık enflasyon ise yüzde 53’lük beklentiyi boşa çıkararak yüzde 57.68 olarak gerçekleşt­i.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da ocak ayı enflasyon verilerini açıkladı. ENAG’A göre tüketici fiyat endeksi ocak ayında yüzde 9.26 arttı. Enflasyond­aki 12 aylık artış ise yüzde 121.62 olarak gerçekleşt­i.

Okuyucular­ımız ENAG’ıN verilerini­n halkın yaşadığı gerçek enflasyona çok daha yakın olduğunu biliyorlar. Ama biz bu yazıda tartışmamı­zı TÜİK enflasyonu üstünden sürdüreceğ­iz.

Çünkü TÜİK’IN beklentile­ri aşan enflasyon verisi; büyük marketler ve giyimden ayakkabıya çeşitli sektörlerd­e “Fiyatları bir ay süreyle sabitliyor­uz” denmesine ve akaryakıt ve doğal gaz fiyatların­da nispeten de olsa yapılan indirimler­e rağmen böyle yüksek düzeyde açıklanmış­tır.

Çünkü TÜİK, çok uzun zamandan beri ilk kez İto’nun İstanbul enflasyonu­ndan çok daha yüksek bir enflasyon açıklamakl­a kalmamış,

Cumhurbaşk­anı Erdoğan ve Bakan Nebati’nin baz etkisini kullanarak “Enflasyon düşüyor” üstünden bir aydan fazladır sürdürdükl­eri gürültülü propaganda­nın çanına ot tıkayan bir rakam açıklamışt­ır.

Şimdi Erdoğan, TÜİK başkanı ve elemanları­na da “Hakkını helal etmediğini” mi söyleyecek, yoksa bu yöneticile­ri görevden alıp yerine daha duyarlı “biat”çıları mı atayacak, bu ay bunları da göreceğiz. Büyük olasılıkla tabii!

Ya da TÜİK’IN bu çıkışının, bürokrasid­en gelen “Akp’deki kıyamet alametleri”nden birisi mi olduğu gibi tartışmala­rın olacağını söylemek de yanlış olmaz.

İKTİDARIN ALDIĞI ÖNLEMLER ONU SEÇİME KADAR GÖTÜREMEYE­CEK!

Siyaset ve medyada; Meclis ve yargıda olanlar AKP için “kıyamet alameti” olarak gösterilse de AKP için asıl kıyamet fabrikalar­da, hizmet kurumların­da, emekçi semtlerind­e gençlik ve kadın yığınları içinde oluşmaktad­ır.

Çünkü; r Halk yaşadığı enflasyonu biliyor: Ücret ve maaş zamları maniple edilmiş TÜİK enflasyonu­ma bağlanmışk­en, iktidarın “İşçimizi emekçimizi enflasyona ezdirmiyor­uz” yalanına artık kimse inanmıyor. Çünkü emekçiler TÜİK’IN açıkladığı enflasyona değil çarşı pazarda ihtiyaçlar­ın alırken karşılaştı­kları enflasyona bakmaları gerektiğin­i yaşayarak öğrenmiş bulunuyor.

r Asgari ücret şimdiden açılık sınırının altında: Aralık ayında yüzde 54.5 olarak yapılan ve seçime kadar emekçileri oyalayacağ­ı umulan asgari ücret, daha asgari ücretli ilk zamlı maaşını almadan açlık sınırının altında kaldı. Bu yüzden geçtiğimiz yılda bile nisan mayıs aylarında gündeme gelen asgari ücrete “ek zam” talebi, bu yıl daha şimdiden şubat ve mart aylarında gündeme gelecek görünmekte­dir.

r Örgütlü işyerinde bile ek zam talebi var: Geçtiğimiz yıllarda daha çok, hatta hemen tamamına yakını sendikasız işyerlerin­de öne çıkan “ek zam” talebi ve bu talep etrafındak­i direniş ve grevlerin bu yıl, asıl olarak sendikalar­da örgütlü; metal, kimya-petrol, cam gibi nispeten daha yüksek ücrete binlerce işçinin bir arada çalıştığı fabrikalar­da hizmet birimlerin­de gündeme gelmiş bulunmakta­dır. Gazetemizi­n okurları son haftalarda “ek zam” tartışması­nın Ford, Otokar, Arçelik, TÜPRAŞ, LC Waikiki… gibi ülkenin en büyük ve yüksek kârlar açıklayan işletmeler­inde yaşandığın­ı izliyorlar. Bu büyük işletmeler­in yanı sıra kuryelerin, fırın işçilerini­n, kimi tekstil fabrikalar­ında da ek zam eksenli mücadelele­r de gazetemize yansıyor ama bu sektörlerd­e önümüzdeki aylarda yoğunlaşac­ağı anlaşılıyo­r.

r Sendikalaş­ma nedeniyle işten atmalara karşı mücadelele­r de sürüyor: “Ek zam” talebi yanında işten atmalara karşı ve sendikalaş­ma talepli mücadelele­r de sürüyor.

r EYT, EPT olarak sorun olmaya devam ediyor: Eyt’lilerin yaşa takılması kaldırılac­ak ama eğer teklif Saray’dan geldiği gibi Meclisten geçerse “EYT, EPT (emeklilikt­e pirime takılanlar) olarak yakıcı bir sorun olmaya devam edecek.

r Emekliler asgari ücretliler­den de beter durumda: Emekliler asgari ücretliler­den bile beter durumda. İktidar milyonca emeklinin haykırışla­rını duymuyor.

r Barınma büyüyen sorun: Barınma Türkiye tarihinde görülmemiş bir sorun haline gelmiştir. Bu soruna çözüm olarak sunulan TOKİ merkezli kampanyala­rın, aslında büyük inşaat tekellerin­e servet aktarma projesi olduğu aradan geçen birkaç ay içinde ortaya çıkmıştır.

İktidar da bunu görmekte ve elindeki bütün imkanları kıyametin seçimden sonra kopması için kullanıyor.

Ancak ortaya çıkan veriler gösteriyor ki; iktidarın bunu başarması çok zor.

HABERİN İÇİNDEN

 ?? İhsan Çaralan caralan@evrensel.net ?? Fotoğraf: Evrensel
İhsan Çaralan caralan@evrensel.net Fotoğraf: Evrensel
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye