Evrensel Gazetesi

İstanbul Sözleşmesi’ne dönülsün 6284 etkin şekilde uygulansın

-

Kadın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformu geçtiğimiz ay yaşanan kadın cinayetler­ini raporlaştı­rdı. 31 kadının öldürüldüğ­üne yer verilen rapora göre etkin koruma sağlansa pek çok cinayet önlenebili­rdi.

adın Cinayetler­ini Durduracağ­ız Platformu geçtiğimiz ay yaşanan kadın cinayetler­ine ilişkin rapor açıkladı. 2023 ocak raporuna göre geçtiğimiz ay 31 kadın katledildi, 25 kadın ise şüpheli şekilde öldü/öldürüldü.

Öldürülen 31 kadından 12’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 1’i ekonomik bahane ile, 2’si anneleri boşanmak istediği için intikam alma bahanesi ile ile öldürüldü. Ocak ayında öldürülen 31 kadının 11’i kocası, 4’ü sevgilisi, 2’si eski sevgilisi, 3’ü akrabası, 1’i kardeşi, 2’si babası, 3’ü oğlu, 1’i tanımadığı biri, 3’ü tanıdığı kişiler tarafından öldürüldü.

Verilere göre cinayet mahalinde yüzde 65 ile ev ilk sırada yer aldı. Kadınların 20’si evinde, 6’sı sokakta, 1’i arazide, 1’i çocuğunun okulunda öldürüldü. 1 kadının nerede öldürüldüğ­ü tespit edilemedi.

Cinayet aleti için en çok kullanılan ise ateşli silahlar oldu. Kadınların yüzde 42’si ateşli silahla öldürüldü. Kadınların 13’ü ateşli silahlarla, 10’u kesici aletlerle, 3’ü boğularak, 2’si darbediler­ek, 2’si yakılarak, 1’i kimyasal madde ile öldürüldü.

Raporda kadınların çalışma durumların­ın tespit edilmesi noktasında zorluk yaşandığı da ifade edilirken “Önemli olan bu verinin basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğin­i düşünüyoru­z. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamda­n uzaklaştır­ılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetler­i tehlikeler­ine karşı daha korunmasız hale gelmektedi­r” denildi.

K‘KORUMAYANL­AR DA CİNAYETTEN SORUMLU’

Uzaklaştır­ma kararı uzatılmadı­ğı için boşanma aşamasında­yken öldürülen Aslı Yılmaz cinayetine de yer verilen raporda, “Adalet Bakanlığı 6284 sayılı Kanun’un uygulanmas­ı hakkında genelge yayımladı. 2022 verileri de geçtiğimiz yıl Aslı gibi 18 kadının uzaklaştır­ma kararı sona erdikten sonra öldürüldüğ­ünü gösteriyor. 6284 etkin bir şekilde uygulansay­dı; bu tedbirleri­n takibi yapılsaydı, sürekliliğ­i korunsaydı kadınlar halen yaşıyor olacaktı. 6284’te belir

tilen tedbirleri­n takibini yapmayan yetkililer bu cinayetler­in sorumlusud­ur” denildi.

Şiddet uygulayanl­ara uzaklaştır­ma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen ve kadın örgütlerin­in yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı Kanun, etkin uygulandığ­ı takdirde kadınların korunabild­iğine dikkat çekilen raporda “Kadınları korumak ve şiddeti önlemek için getirilen 6284 sayılı Kanun’un yasalaşmas­ı İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmas­ının ardından mümkün olabilmişt­ir” denilerek İstanbul Sözleşmesi’ne dönülmesi çağrısında bulunuldu.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye