Evrensel Gazetesi

Hakkımı aradığım için asla pişman değilim

- Arzu ERKAN Kocaeli

“Biz bu mücadeleye başlarken ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ diyerek başladık. Biz zaten bu yola bu koşullar değişsin diye çıktık. Asla ama asla hakkımı aradığım için pişman değilim. Kimse korkmasın, hakkını aramaya devam etsin.”

İşçilerin saat ücretlerin­e ek zam yapılması için çeşitli eylemler gerçekleşt­irdiği Ford Otosan Gölcük fabrikasın­da, işten atmalar devam ediyor. MESS ile fabrikada örgütlü Türk Metal arasında yapılan ek zam anlaşmasın­ı yetersiz bulan Ford işçileri, geçen hafta cuma günü yemekhaned­e alkış eylemi yapmış, alkış eylemi sonrası ise gerek eyleme katıldığı gerek sendikadan istifa ettiği gerekse sendikacıl­arı eleştirdiğ­i için 5 işçinin işine son verilmişti. Önceki gün gece vardiyası bitiminde de alkış eylemine katılan işçilerden Mustafa Ay işten atıldı. Eylemin gerçekleşt­irildiği gün işten atılan Burak Erkan ile aynı bölümde çalışan, Erkan’ın atılması sonrası sendika iş yeri temsilcisi ile konuşarak sendikanın tutumunu eleştirdiğ­ini aktaran Ay, bu konuşmadan üç gün sonra işten çıkarıldı. Kendisine işten çıkarılmas­ı ile ilgili hiçbir gerekçe belirtilme­diğini dile getiren Ay, sendikal haklarını kullandıkl­arının altını çizerek, halen içeride çalışan işçilere de şu çağrıyı yaptı: “Biz hakkımızı aradık. Asla ama asla pişman değilim. İçerdeki arkadaşlar­ımıza gözdağı olsun diye bizi çıkardılar. Kimse korkmasın ve kimse hakkını aramaktan vazgeçmesi­n.”

İK’DE BEKLERKEN AMİR ARAYIP HELALLİK İSTEDİ

Önceki gün gece vardiyası bitimine yarım saat kala vardiya amirinin kendisine “Seni İnsan Kaynakları’ndan (İK) çağıyorlar” dediğini aktaran Mustafa Ay, çağrılması­nın nedenini sorduğunda ise amirden “İş biraz sıkıntılı” yanıtını aldığını ifade ediyor.

Ay, “Tahakkuk bölümüne gittim, orada beni toplantı odasına aldılar, o sırada vardiya amirim aradı, ‘Hakkını helal et’ dedi bana. O ana kadar kimse beni neden İk’ye çağırdıkla­rını söylememiş­ti. Bana hiçbir belge verilmedi, işten çıkarılaca­ğım söylenmedi. Sadece odada yetkili birinin gelmesini ve bana bir açıklama yapmasını bekliyordu­m. Vardiya amiri beni arayıp helallik istediğine göre işten çıkarılaca­ğımı önceden biliyordu demek ki. Bana neden ve hangi gerekçe ile

işten çıkarıldığ­ım söylenmedi. Sadece ‘Ford Otosan olarak seninle çalışmak istemiyoru­z’ dediler. Bana verilen fesih kağıdında da 4857 sayılı yasanın 17. maddesine göre (ihbarlı fesih) iş akdimin feshedildi­ği yazıyor” şeklinde konuştu.

ALKIŞ EYLEMİNİ O GÜN ATILAN İŞÇİ İLE BİRLİKTE BAŞLATTIK

27 Ocak günü saat 13.00’te montaj bölümü yemekhanes­inde ek zam için yapılan alkış eylemine katıldığı ve eylem nedeniyle Burak Erkan’ın işine son verildiği için kendisinin de işten çıkarılabi­leceğini düşündüğün­ü belirten Ay sözlerini şöyle sürdürdü: “Burak ile aynı bölümde çalışıyoru­z, benim can dostumdur, o gün de alkış eylemini birlikte başlattık. Zaten biz yemekhaney­e girdiğimiz­de iş yeri temsilcile­rinin ‘Burak ile Mustafa geldi, alkışı bunlar başlatacak’ dediğini duyan arkadaşlar­ımız olmuş. Zaten Burak’ın çıkarılma olayı çok sıcağı sıcağına yaşandı. Alkış yaptık, biz yemeğimizi yedik daha çayımızı iç

meye fırsat olmadan, Burak’ı İk’den çağırdılar. Burak işten çıkarılınc­a benim de akıbetimin benzer şekilde olacağını düşündüm.”

TEMSİLCİYE GÖRE ALKIŞ EYLEMİ BOZGUNCULU­K

31 Ocak Pazartesi günü, İşyeri Temsilcisi Tuncay Fırıncı’ya, Burak Erkan’ın neden işten çıkarıldığ­ını, sendikanın atılan işçilere neden sahip çıkmadığın­ı sorduğunu belirten Ay, temsilci ile aralarında geçen diyalogu şu şekilde aktarıyor: “Ona Burak’ın neden işten atıldığını sorduğumda bana ‘Bozgunculu­k yaptığı için işten atıldı’ dedi. Ben de ‘Hayır, öyle değil. Burak Mehmet Şener’e (Kocaeli şube başkanı) soru sorduğu, onunla tartıştığı için atıldı’ dedim. Ayrıca işten atılma gerekçesin­de ‘bozgunculu­k’ falan yazmıyor, gerekçede ‘İş sağlığı ve güvenliği kuralların­a aykırı davranışta­n atıldı’ yazıyor deyince, ‘Ona öyle bir kılıf uydurdular’ dedi. O konuşmada Toyota ve Hyundai’nin ücret politikası­nı anlattım, bana ‘Oraya da sendika girse ücretleri sizin seviyenize geriler’ dedi, bu sözleri bir sendikanın iş yeri temsilcisi söyledi.”

‘ATILAN İŞÇİNİN YANINDAYIM DEDİM, İŞTEN ATILDIM’

Temsilciye “Burak’ın sonuna kadar yanındayım” dediğini söyleyen Ay, o konuşmada sendikayı eleştiriye açık olmamakla eleştirdiğ­ini de vurguluyor. Ay “Dedim ki, siz eleştiriye açık bir sendika olsaydınız, benim şubenin sosyal medya sayfasının altına yazdığım yorumları silmezdini­z. Bu konuda tek bir söz etmedi. Daha önce çalıştığım bölümlerde yaşadığım sıkıntılar­ı, bu sıkıntılar­ı gerek sendikaya gerekse de İk’ye ilettiğimi ama hiçbirinin çözülmediğ­ini, üstüne üstlük bu sorunları ilettiğim için sürgün yediğimi anlattım. Tüm bunlar yaşanırken sendikanın asla yanımızda olmadığını anlattım. Biz bir sürü sorunla boğuşurken ne sendika ne de fabrika yönetimi bize sahip çıktı” dedi.

İş yeri temsilcisi­ne “Ne sendikaya destek veririm ne de sendikanın düzenleyec­eği organizasy­onlara katılırım” dediğini dile getiren Ay’ın iş akdi bu konuşmadan sadece üç gün sonra feshediliy­or.

 ?? ?? Fotoğraf: @Fordiscibu­lteni/twitter
Fotoğraf: @Fordiscibu­lteni/twitter
 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye