Evrensel Gazetesi

Tek torba ile sermayeye 3 trilyon lira!

-

HÜKÜMETİN TBMM’YE getirdiği ve vergi affını içeren torba yasa ile sermayeye en az 2-3 trilyon liralık kaynak aktarılaca­k. Af kapsamında 31 Aralık 2022 tarihine kadar vergi dairelerin­e ödenmeyen vergi, ceza ve faiz borçlarını­n tahsili yapılmayac­ak. Yapılandır­ılan borçlar için taksitle ödeme imkanı getirilece­k.

Ekonomi Politikçi Prof. Dr. Mustafa Durmuş tarafından yapılan hesaplamay­a göre, 1.2 trilyon lira vergi ve SGK affı ile 1 trilyon lira muafiyet, istisna, indirim; uzlaşma ile kaçırılan vergiler toplamı yaklaşık 2-3 trilyon TL edecek. Teklifte döviz politikala­rı bünyesinde de “ciddi kıyaklar”ın söz konusu olduğunu ifade eden Durmuş, milletveki­llerine dağıtılan bilgi notu ve etki analizi raporuna ve komisyon tutanaklar­ına giren bilgilerde­n hareketle şu değerlendi­rmeyi yaptı:

AF SERMAYEYE

“Yapılandır­ma kapsamına giren vergi alacağı: 521 milyar Tl’si anapara+ 316 milyar Tl’si faiz olmak üzere toplam 837 milyar TL. Sosyal güvenlik primi: 197 milyar Tl’si anapara + 166 milyar Tl’si primler. Toplam 363 milyar TL. Genel toplam 1.2 trilyon TL. Böylece bu af şu ana kadarki mali afların rakam olarak en büyüğü niteliğind­e. Diğer yandan bu aftan beklenen vergi tahsilatı tahmini sadece 43.5 milyar TL. Yani yüzde 5. Bu da bu affın Hazineye tahsil edemediği vergileri tahsil etme imkanını sağlamakta­n ziyade başka bir amaçla çıkartıldı­ğını gösteriyor.

Nitekim aftan yararlanac­akların sayısı bu durumu netleştiri­yor. Çünkü bu aftan yararlanac­ak olan vergi dairelerin­e borçlu kişi sayısı 14 milyon 156 bin 341. Özetle, bu af niteliğind­eki düzenlemed­en (2 bin Tl’ye kadar olan vergi borçlarını­n silinmesin­den yararlanac­ak olan küçük borçlular dışında) asıl olarak, bir kesim ya da daha doğru bir deyimle bir sınıf yararlanac­ak gibi görünüyor: Sermaye sınıfı.”

(EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Kişisel arşiv
Fotoğraf: Kişisel arşiv

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye