Evrensel Gazetesi

Ağır çalışma koşulları, düşük ücretle çalışıyoru­z

- Mesut BAYLAV Antep

in ve Türkiye ortaklı şirket güneş paneli üreten Antep’te İkinci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan HT Fellow Enerji AŞ isimli fabrika 2020 yılında faaliyete başladı. Üç yıllık geçmişi bulunan fabrika 2021’de Türkiye’nin ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu (İSO 500) arasında yer aldı. Gazetemize ulaşan işçiler, fabrikada baskıların olduğunu ve düşük ücretlerle çalıştırıl­dıklarını söylerken devam primi oranlarını­n da yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürüldüğ­ünü söyledi.

‘YEMEKLER DOYURUCU DEĞİL’

İşçiler, asgari ücret aldıkların­ı belirtiyor. Metal iş kolunda yer aldıkların­ı ve işlerinin ağır iş olduğunu söyleyen bir işçi, “Buna rağmen aldığımız maaş asgari ücret. Bu koşullarda asgari ücretle geçinmek mümkün değil” dedi. Fabrikanın normalde yemekhanes­i olmadığını ve yemek çıkmadığın­ı onun yerine multinet kartı verildiğin­i söyleyen bir diğer işçi bu durumun değiştiğin­i anlatıyor: “1300 TL multinet kartı veriliyord­u. 2023 ile birlikte bu zamlanacak­tı doğal olarak. Onun yerine bir duyuru yapıp artık yemekhane olacağını söylediler ve multinet işini iptal ettiler. Multinet kartı ile işçiler evinin alışverişi­ni yapıyordu genelde. Çünkü asgari ücretle geçinmek mümkün değil. Şimdi yemekhane var ama yemekler doyurucu değil”

HT Fellow enerji fabrikasın­da çalışan işçiler ağır çalışmalar­ı koşulları altında düşük ücretlere çalıştırıl­dıklarını söyledi. İşçiler haklarının gasbedildi­ğini ifade etti. İşe devam prim oranlarını işçilerin hayatını düzene sokmak için verdikleri­ni savunan Fabrika Müdürünün “Hastalanma­maya dikkat edenler için” ifadesi çalışma koşulların­ı ortaya koyuyor.

‘VAR OLAN HAKLARIMIZ GERİYE ÇEKİLİYOR’

İşçiler, fabrikada özellikle son dönem yapılan duyurularl­a değişiklik­lerin yapıldığın­ı söylüyor. Normalde devam priminin yüzde 10 olduğunu anlatan işçiler bunun son açıklamayl­a yüzde 7’ye düşürüldüğ­ünü belirtiyor. İşçiler ayda bir gün gelmediği zaman da devam primi alabiliyor­larmış ancak son değişiklik­le bu durum da değiştiril­ip 5 saate düşürülmüş. Bu 5 saati de bir günde kullanamay­acakları söylenmiş işçilere. Yani parça parça kullanılab­ileceği ifade edilmiş fabrika yönetimi tarafından. Bir işçi bu durumu şöyle ifade ediyor: “Yani bizim var olan haklarımız­ı sürekli geriye çekmiş oluyorlar.”

‘İKRAMİYEYİ GÖRMEDİK, İŞ KIYAFETLER­İ YETERSİZ’

İşçilere 3 ayda bir belli bir kotanın üzerine çıkılırsa ikramiye verileceği de söylenmiş ancak işçiler ikramiyeyi hiç görmedikle­rini söylüyor. İşçiler iş kıyafetler­inde de sorunlar olduğunu belirtirke­n bir işçi, “Bir tane veriliyor mesela kış ayları için. Bu yırtılırsa yenisi için 150 TL istiyorlar. Ya da giymediğin zaman ceza kesileceği söyleniyor. Ama bunun yıkanması lazım, yedeği yoksa nasıl yıkayıp giyeceğiz” diye soruyor. Fabrikada baskılar yaşadıklar­ını söyleyen bir diğer işçi ise, “İşçiyi ezmek için elinden geleni yapıyorlar, işçinin hakkını vermeye geldikleri zaman işler öyle olmuyor” diye ifade ediyor.

 ?? ?? Fotoğraf: Google Street View
Fotoğraf: Google Street View

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye