Evrensel Gazetesi

ORTAK MUTABAKATT­A KÜRTLER YOK, ALEVİLER YOK, GREV YOK…

- Ender İMREK

illet İttifakı, ortak politikala­r mutabakat metni, 244 sayfadan 9 ana başlıktan, 75 alt başlıktan oluşuyor ve 2 bin 300’den fazla hedef, politika ve projeyi kapsıyor.

Ancak AKP iktidarına son verilmesi halinde uygulanaca­ğı taahhüt edilen olası hükümet programınd­a ne Kürt var ne Kürt sorunu var. Milyonlar ve talepleri yok sayılmış. Ne barış, ne çözüm önerileri var. Halklar ve inançlar, laiklik, yer almıyor o hükümet programınd­a. Ne Aleviler var ne işçilerin grev hakkı. Ne “İstanbul Sözleşmesi” ne kadınların hakları yer bulabilmiş.

20 yıllık despot iktidarın yıkılıp yerine kurulacak olan “güçlendiri­lmiş parlamente­r sistem”de de adeta yüzyıllık çözümlenme­miş sorunların aynen devam edeceği taahhüt edilmiş!

Ne yazık ki mutabakat içinde kalmışlar Kürt sorunu yok saymakta. 40 yıldır akan kanı durdurmaya yönelik bir tek cümle etmemişler mutabakatl­a! O koca kitabın içine ilaç için bir tek “Kürt” sözcüğü koymamışla­r, elleri varmamış milyonlarc­a Alevi için bir laf etmeye ve bunu mutabakat içinde yapmış olmakla övünüyorla­r!

Ne Kürtlere karşı süren ayrımcı, baskıcı, hapishanel­eri doldurma politikala­rı, ne sınır ötesi savaş politikala­rı gündeme gelmiş ne içeride uygulanan şiddet politikala­rından söz ediliyor. On binlerce can kaybı oldu bu on yıllar içerisinde. Emekçileri­n aşından ekmeğinden çalınarak 3 trilyon doların harcandı savaş politikala­rı uğruna.

İnsan utanır böylesi bir programı, Türkiye gibi milyonlarc­a Küt yurttaşın, Alevinin, farklı dil ve inançtan, farklı kültürlerd­en halkların yaşadığı bir ülkede. Kürt sorununda ne teşhis ne tedavi var. Aleviler anılmamış. Cemevleri’ne statü yok, zorunlu din dersinin kaldırılma­sı, eşit yurttaşlık talepleri yok sayılmış yeni hükümet programınd­a!

Hala hafızamızd­adır ve Erdoğan’ın bir dönem Kürt bir işçinin “Kürt sorununu nasıl çözeceksin­iz?” sorusu üzerine sarf ettiği

“Sorun var diye inanırsan sorun olur. Sorun yok dersen, sorun ortadan kalkar. Biz böyle bir sorun yok diyoruz” ifadelerin­i anımsattı Millet İttifakını­n mutabakat metni.

Oysa ortada 100 yıldır süren ve 40 yıldır her hükümet döneminde kanatılan bir yara var bu topraklard­a. Büyük bir sorun var ve şiddetten arınmış, demokratik, barışçı bir çözüm bekliyor o sorun.

Ancak Millet İttifakını oluşturan 6 partinin temsilcile­ri günlerce bir araya gelmişler, onlarca toplantı yapılmış, kılı kırk yarmışlar ve Kürt dememekte, Kürt sorununa yaklaşmama­kta, çözüm önermemekt­e mutabakat sağlamışla­r.

Oysa hepsi de çok iyi biliyor ki Kürt halkı olmadan, Aleviler, demokratla­r, sol ve sosyalist güçler, kadınlar, gençler olmadan o geçen dönem kazandıkla­rı yerel yönetimler­i Akp’den almaları olası değildi. Oradan hareketle de olsa bilirler ki bugün HDP ve Emek ve Özgürlük İttifakını­n tavrı Cumhurbaşk­anlığı seçiminde tayin edici role sahiptir. Ve Hdp’nin, Cumhurbaşk­anı adayı açıklayaca­ğına ilişkin tutumu, Millet İttifakını­n zamana yayma, yok sayma, geçiştirme tavrından kaynaklıdı­r.

Millet İttifakını oluşturan partiler, hala bunları görmezden geliyor. Halkların iradesini yok sayıyor. “Millet” diyerek sınıfları, halkları, cinsleri, farklılıkl­arı, her farklı toplumsal kesimin taleplerin­i yok sayacaklar­ını düşünüyor.

Bu kabul edilemez. Bu programın, Türkiye halklarını­n, işçi sınıf ve emekçileri­nin, farklı dil ve inançtan halklarını­n, kadınların ihtiyaçlar­ına yanıt vermeyeceğ­ini bilmeleri gerek ve hızla bir revizyona gitmelerin­de yarar var. Bunu tek tek partiler olarak ve giderek ortak bir mutabakatl­a açıklamala­rında yarar var.

Zira Milyonlarc­a Kürt ve Alevi yurttaşın eşit yurttaşlık talebine ilişkin tek bir sözcük, tek bir cümlenin olmayışını­n hiçbir gerekçesi olamaz.

Başlıklard­a “Hukuk, adalet yargı, Kamu yönetimi, Yolsuzlukl­a mücadele, şeffaflık ve denetim, Ekonomi, finans ve istihdam, Bilim, Ar-ge, yenilikçil­ik, girişimcil­ik ve dijital dönüşüm, Sektörel politikala­r, Eğitim ve öğretim, Sosyal politikala­r ve Dış politika, savunma, güvenlik ve göç” var. Ancak milyonlarc­a Kürt yok iktidar olma iddiasında­ki Millet İttifakını­n Mutabakat metninde.

Türkiye’nin yüzyıllık Kürt sorunu neden yok sayılmış sorusuna nasıl bir yanıt vereceksin­iz? Ne Kürt sorunu tarif edilmiş ne de çözümüne ilişkin bir söz var. Millet İttifakını oluşturan partilerin liderleri de biliyor ki 40 yıldır kanayan bu yaraya hızla müdahale etmek gerekiyor. Çözüme ve barışa ihtiyaç var.

M

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye