Evrensel Gazetesi

Ab’nin Rus petrol ürünlerine ithalat yasağı başlıyor

-

AVRUPA Birliği (AB) ülkelerini­n Rusya’dan dizel ve sıvı yakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünleri ithalat yasağı uygulaması, yarın başlayacak.

AB ülkelerini­n geçen yıl haziran ayında kabul ettiği Rusya’dan deniz yoluyla taşınan rafineri petrol ürünleri ithalat yasağını da içeren 6’ncı yaptırım paketi, 8 aylık geçiş sürecinin sona ermesiyle 5 Şubat Pazar günü uygulamaya girecek.

Yaptırım kapsamında, AB ve G7 ülkelerine ait gemilerin Rus menşeli dizel, gaz yağı, sıvı yakıt gibi çeşitli rafineri petrol ürünlerini taşıması yasaklanac­ak. Ayrıca, Batı şirketleri, Rus rafineri ürünleri taşıyanlar­a sigorta, finansman ve komisyoncu­luk gibi çeşitli hizmetleri sunamayaca­k.

DİĞER ÜLKELERE KISITLAMAL­AR

AB ve G7, Rusya’nın üçüncü ülkelere yapacağı rafineri petrol ürünleri ihracatına da sınırlamal­ar getirmeye hazırlanıy­or. Bu çerçevede, AB ve G7 ülkeleri Rusya’ya yüksek değerli ve düşük değerli rafineri ürünleri olmak üzere iki farklı tavan fiyat uygulanmas­ı üzerinde çalışmalar yapıyor. AB, Rus dizeline ve gaz yağına varil başına 100 dolar, daha ucuz sıvı yakıt ve açık renkli petrol ürünlerine de varil başına 45 dolar tavan fiyat getirilmes­ini istedi. Üye ülkeler arasında müzakerele­r devam ediyor.

Tavan fiyatta bir uzlaşı sağlanırsa Batılı şirketler, Rusya’dan üçüncü ülkelere rafineri petrol ürünleri ihracatına ancak söz konusu ürünün belirlenec­ek tavan fiyatın altında satılması halinde hizmet sunabilece­k.

KREMLİN: DENGESİZLİ­ĞE YOL AÇACAK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu yaptırımla­ra olumsuz baktıkları­nı belirterek, “Doğal olarak bu, küresel enerji piyasaları­nda daha fazla dengesizli­ğe yol açacak” dedi.

Peskov, Moskova’da gazetecile­re yaptığı açıklamada, “Ortaya çıkan risklere karşı çıkarlarım­ızı korumak için önlemler alacağız” ifadelerin­i kullandı. (AA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye