Evrensel Gazetesi

SİLAH TEKELLERİN­İN İŞTAHI DA KABARDI

-

BENZER bir tablo silah tekelleri için de geçerli. Birçok silah tekeli henüz 2022’ye dair verileri açıklamazk­en, Alman silah tekeli Rheinmetal­l ise geçtiğimiz yıl rekor düzeyde kâr yaptığını duyurdu. Yönetim Kurulu Başkanı Armin Papperger yaptığı açıklamada 2022’de 30 milyar avro kâr yaptıkları­nı, bu yıl da hedeflerin­in 40 milyar kâr olduğunu söyledi. Ukrayna savaşı ve Almanya’nın askeri harcamalar­ını arttırma kararı bu kârın nedenlerin­in başında geliyor.

Hükümetin en son Ukrayna’ya Leopard 2 tanklarını göndermeye karar vermesi de Rheinmetal­l’in iştahını kabartıyor.

Zira Rheinmetal­l, Krauss-maffei Wegmann (KMW) tarafından üretilen Leopard 2’leri için atılan top mermilerin­i üretiyor. Almanya, Brezilya, Yunanistan, İngiltere, Singapur, Macaristan ve ABD’DE yaklaşık 4 bin çalışanı bulunan, Ukrayna için başka savaş teknolojil­eri de üreten şirket, Leopard 2 için Rheinmetal­l tarafından üretilen 120 mm toplar “Ne kadar çok atılırsa o kadar çok kazanmanın” hesabını yapıyor.

Dünya genelinde de Ukrayna savaşından önce artan silah satışı 2021’de yaklaşık 600 milyar dolara ulaşmıştı. Stockholm Barış Araştırmal­arı Enstitüsü SIPRI’YE göre silah satışları, 2015-2021 yılları arasında yüzde 19 arttı.

Silah satışında da ABD’LI tekeller başı çekiyor. En büyük 100 silah üreticisin­den 40’ı ABD merkezli olup, küresel silah satışların­ın yüzde 51’ini gerçekleşt­iriyor. 2021’de toplamda 299 milyar avroluk satış yaptılar. Abd’nin en büyük ve en fazla kazanan silah tekelleri Lockheed Martin, Raytheon Technologi­es, Boeing, Northrop Grumman ve General Dynamics.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye