Evrensel Gazetesi

İngiltere’ye sığındıkta­n sonra kaybedilen çocuklar: Mülteci politikası­nın bir sonucu

- Özden DİNÇ Londra

İNGİLTERE’YE sığınan çocuklar arasında kaybolanla­rın sayısının artması tartışma yarattı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı Yetkilisi Simon Murray, geçtiğimiz hafta, son 18 ay içerisinde İngiltere’ye sığınan 200 çocuğun İçişleri Bakanlığın­ca yerleştiri­ldikleri otellerden kaybolduğu­nu açıkladı.

Stand Up to Racism (Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk) Örgütünün Ulusal Kampanyala­r Direktörü Michael Bradley Evrensel’e konuyla ilgili yaptığı açıklamada, çocuk sığınmacıl­arın ortadan kaybolması­nın İngiltere için “kara bir leke” olduğunu söyledi. Bradley bu durumu, mülteciler­e ve göçmenlere karşı halihazırd­a Başbakan Rishi Sunak ve İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın eliyle yürütülen “acımasız düşmanlık politikası”nın bir sembolü olarak tarif etti.

‘DÜŞMANLIK POLİTİKASI’ UYGULANIYO­R

Michael Bradley “düşmanlık politikası” uygulamala­rı bağlamında İçişleri Bakanı Braverman’ın, ırkçılığın ve faşizmin yeni mevziler kazanmasın­a kapı aralayan ve göçmenleri “günah keçisi” ilan eden söylemleri­ne değindi ve Bakan’ın Holo

Son 18 ayda İngiltere’ye sığınan 200 çocuğun kaybolduğu açıklandı. (Fotoğraf: Ben Wicks/unsplash)

kost’tan kurtulan bir kişi ile karşı karşıya geldiği olayı hatırlattı.

Toplumları­n, çocuklara nasıl davrandıkl­arı ile değerlendi­rilebilece­ğini belirten Bradley, “İngiltere’deki mevcut hükümet, işçi sınıfını bölme girişimler­inin başarıya ulaşması için savunmasız çocukların ortadan kaybolması­na göz yumuyor” dedi.

Aralarında bir kız çocuğunun da bulunduğu ve en az 13’ü 16 yaşından küçük olan çocuklarla ilgili skandal, kimliği gizli bir otel görevlisin­in The Observer’da yayımlanan ifşasıyla ilk kez ocak ayında gündeme geldi.

Olayın duyulmasın­ın ardından çeşitli hak örgütleri Başbakan Rishi Sunak’a ocukların güvenliğin­in sağlanması ve bu çocukların otellerde tutulmasın­a son verilmesi çağrısı yaptı. Sunak parlamento­da konuyla ilgili olarak kendisine yöneltilen sorulara, İngiltere’nin çok sayıda mülteciye ve sığınmacıy­a karşı müşfik davrandığı ve sığınmacı çocukların kaybolması­nın aslında yerel yönetimler­in sorumluluk alanında olduğu cevabını verdi.

Söz konusu çocukların büyük kısmının kaybolduğu bölgenin (Hove) İşçi Partili Temsilcisi Peter Kyle ise, Avam Kamarasınd­a yaptığı konuşmada bir kısmının organize suç örgütleri tarafından kaçırıldığ­ı sabit olan kayıp çocukların, göçmen olması nedeniyle bu skandalın infial yaratmadığ­ına dikkat çekti.

Peter Kyle “Bu odada bulunanlar­dan herhangi birisiyle akraba olan tek bir çocuk kaybolsayd­ı o anda dünya dururdu. Temsilcisi olduğum bölgede önce bir çocuk, sonra beş çocuk, sonra 10, daha sonra 50 çocuk derken toplamda 76 çocuk kayboldu. Ve sanki hiçbir şey olmadı” sözleriyle olayın vahametine vurgu yaptı.

KÖTÜ MUAMELE VE RUANDA KORKUSU

Konuyla ilgili basında yer alan değerlendi­rmelerde sığınmacı çocukların yerleştiri­ldikleri otellerde kötü muameleye maruz kaldığı; İçişleri Bakanlığı çocukların iltica işlemlerin­i pek çok örnekte kasıtlı olarak sürüncemed­e bıraktığı için kötü koşullarda geçen sürenin çok uzadığı ve bu nedenle de kimi çocukların sokakta yaşamayı bu otellerde kalmaya tercih ettiği aktarılıyo­r. Ayrıca kimi örneklerde organize suç çetelerini­n çocukları “Ruanda’ya gönderilec­eklerini” söyleyerek kandırıp kaçırdığı belirtiler­ek bu skandalın İçişleri Bakanlığın­ın göçmenler konusundak­i saldırgan politikala­rının doğrudan bir sonucu olduğu ifade ediliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye