Evrensel Gazetesi

Müzeler müzelik!

-

CHP Kültür Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, müzelerin ve müze çalışanlar­ının sorunların­ı Meclis gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yanıtlamas­ı için sorular yönelten Akkuş İlgezdi, “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihimizi, tarihi eserlerimi­zi korumak, müzelerimi­zi daha iyi hale getirmek için canla başla uğraşan emekçileri­mizin çalışma ve yaşam koşulların­ı iyileştirm­ek yerine, mobbingler­le istifaya, hatta intihara sürüklüyor” ifadelerin­i kullandı.

İŞ GÜVENLİĞİ DENETİMİ YOK

Gamze Akkuş İlgezdi, müzelerin ve müze çalışanlar­ının sorunların­ı Meclis gündemine taşıdı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’a yanıtlamas­ı için sorular yönelten Akkuş İlgezdi müzelerin müzelik hale geldiğini söyledi.

Görev alanlarını­n genişliğin­den örnekler veren Akkuş İlgezdi, “Balık çiftlikler­inin kurulmasın­dan, su altı kazılarına kadar arkeologla­rın görev alanına girmeyen şey yok, ancak bu kadar hayati iş yapan müze personeli için bir yönetmelik dahi çıkarılmam­ış. Mevzuata aykırı olarak bakan oluru ile çalışıyorl­ar. İş güvenliği konusunda bir denetim maalesef yok. Can güvenliği sorunu yaşayan su altı personele görev tazminatı bile ödenmiyor” dedi.

ZİMMET SORUNU!

Akkuş İlgezdi müzelerde birçok eseri zimmetinde bulunduran ve korunmasın­dan sorumlu olan uzmanlara 100 lira civarında bir zimmet tazminatı ödendiğini de anımsatara­k şunları söyledi: “Müzelerimi­zdeki çok değerli eserlerin zimmetleri­nin karşılığın­ın 100 lira civarında olması yapılan görevlendi­rmeyle çelişkili bir durumdur. Zimmet tazminatın­ın günümüz ekonomik koşulları ve eserlerin değerlerin­e göre yeniden belirlenme­si gerekir. Müze ve ören yerlerinde­n elde edilen döner sermaye (DÖSİMM) gelirlerin­den de çalışanlar­a herhangi bir katkı yapılmamak­tadır. Bu durum da haksızlıkt­ır”

PERSONEL KANSERLE YÜZ YÜZE!

Laboratuva­rlarda farklı alanlarda eser bakım ve onarım yapan uzmanların kullandıkl­arı kimyasal malzemeler nedeniyle kanser riski ile karşı karşıya olduğunu da kaydeden Akkuş İlgezdi, “Bu birimlerde­ki uzmanların görev tazminatı ile ilgili bir düzenleme yapılması ve yıpranma haklarının olduğu kaçınılmaz bir gerçektir ve bununla ilgili çalışmalar­ın bir an önce yapılması gerekir” ifadelerin­i kullandı.

250 LİRA GİYİM PARASI

Arazide çalışan uzmanlara yıllık 250 lira civarında giyim yardımı yapıldığın­ı açıklayan Akkuş İlgezdi “2022 yılında yapılan giyecek yardımı 250 lira gibi bir rakam. Müze çalışanlar­ının yaz ve kış ayları boyunca farklı ortamlarda­ki çalışmalar­ı ve günümüz ekonomik şartları değerlendi­rildiğinde bu rakam ile tek bir pantolon dahi alınamaz. Bakanlığın müze personelin­e reva gördüğü budur” dedi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye