Evrensel Gazetesi

Gazetecile­r yargılanma­ya devam ediyor

-

HAPİSTEKİ gazetecile­rin sayısı ve eleştirel haberciliğ­i yıldırmaya yönelik “stratejik davalar” son dönemde arttı. Son olarak, 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’nde gözaltına alınan Gazeteci Sezgin Kartal tutuklanmı­ştı. Resmi verilere göre Türkiye’de 23.306 kişi gazetecili­k faaliyeti yürütüyor. Bu gazetecile­rden kaçının yargılandı­ğını veya soruşturma­ya uğradığını ise yetkililer açıklamıyo­r.

Journo.com.tr’den Furkan Tunçdemir, 7 bölgeden 201 gazeteciye sosyal medyadan ulaşıp, bugüne dek haklarında bir dava veya soruşturma açılıp açılmadığı­nı sordu. 77’si (yüzde 38) “evet” yanıtını verdi. Gazetecile­rin hem dava veya soruşturma­ya uğrama, hem de tehdit edilme oranlarını­n en yüksek olduğu bölge ise Doğu Anadolu (%56). Yolsuzluk ve insan haklarına dair haberler sıkça dava konusu oluyor. Sezgin Kartal‘ın tutuklanma­sıyla hapisteki gazetecile­rin sayısı 44’e çıktı.

EN AZ BİR DEFA SORUŞTURMA

Soruları yanıtlayan gazetecile­rin yüzde 38’i gazetecili­k yaptıkları süre boyunca en az bir defa soruşturma veya yargılamay­a maruz kaldıkları­nı söylerken, yüzde 56’sı tehdit edildiğini belirtti. Bir veya daha fazla dosyası bulunan gazetecile­rin mesleki deneyim ortalamala­rı 10 yılı aşıyor. Gazetecili­k yaptıkları süre boyunca haklarında hiçbir soruşturma veya yargılama yapılmayan gazetecile­rin ortalama deneyimler­i 7 yıl.

Doğu Anadolu bölgesinde­n soruları yanıtlayan gazetecile­rin yüzde 56’sı, gazetecili­k faaliyetle­rinden dolayı haklarında en az bir defa soruşturma veya dava açıldığını ifade etti. Güneydoğu Anadolu bölgesi yüzde 52 ile ikinci sırada yer aldı. Marmara bölgesinde bu oran yüzde 38, Ege ve Akdeniz’de yüzde 31, Karadeniz’de yüzde 26.

ÖZGÜR PROPAGANDA­SI, HAKARET, TAHRİK…

Suçlamalar ise hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, örgüt propaganda­sı. Gazetecile­r dosyaların tamamının kaynağının habercilik faaliyetle­ri veya sosyal medya paylaşımla­rı olduğunu söyledi. Marmara bölgesinde gazetecile­rin “başlarını en fazla ağrıtan” içerikler, yolsuzlukl­a ilgili. Bu bölgede basın yoluyla hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve iftira suçlamalar­ı ön plana çıkıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin­de; yerel yönetimler­e atanan kayyımlar ve insan hakları ihlalleri konularınd­a yapılan haberler en fazla dosyaya sebep oluyor. Bu bölgede gazetecile­re karşı sıkça kullanılan suçlamalar örgüt propaganda­sı, örgüt üyeliği veya yöneticili­ği, polise mukavemet…

IPI: 2022’DE 227 GAZETECİ YARGILANDI

Uluslarara­sı Basın Enstitüsü’nün (IPI) açıkladığı verilere göre 2022 yılında Türkiye’de 227 gazeteci yargılandı. Bu gazetecile­rin en az 53’ü toplam 132 yıl hapis veya yaklaşık

300 bin lira para cezasına çarptırıld­ı. 29 beraat kararı çıktı. Geçen yıl görülen davaların yüzde 78’i 2023’te devam edecek. 2022’de görülen davalarda gazetecile­re yöneltilen suçlamalar­ın yüzde 42’si terörle ilgili. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Pixabay
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye