Evrensel Gazetesi

YAPAY ZEKA VE BEYAZ PERDE

-

Yönetmenli­ğini Andrew Niccol’un üstlendiği 2002 yapımı ‘S1M0NE’ filminde Al Pacino başrol oyuncusu filmin çekimleri tamamlanma­dan çekip giden Viktor Taransky adlı bir yönetmeni canlandırı­r. Taransky filmini kurtarmak üzere bir bilgisayar yazılımı ile Simone adını verdiği dijital bir oyuncu yaratarak herkesi Simone’un varlığına inandırır. S1M0NE’UN hazırlıkla­rı sırasında 2001 yapımı Final Fantasy’nin dijital olarak üretilmiş karakterle­rinin dönemin teknikleri­ne kıyasla gerçekçi görünümler­inden esinlenere­k filmde gerçekten dijital olarak üretilmiş bir oyuncu kullanılma­sı düşünülmüş­tür. Ancak Beyaz Perde Sanatçılar­ı Derneğinin (Screen Actors Guild- SAG) bunun bir sonraki adımının ekrandaki tüm sanatçılar­ın dijital versiyonla­rla değiştiril­mesi olacağı gerekçesi ile şiddetle karşı çıkar ve sonunda Simone karakterin­i Rachel Roberts oynar.

SAG’ıN üyesi oyuncular potansiyel olarak işlerinden olacağı için Simone’da dijital oyuncu kullanılma­sına karşı çıkışının üzerinden 20 yılı aşkın zaman geçti. SAG’ıN kabusu gerçek oldu. Çok küçük bir örnek ses ya da görüntü kullanılar­ak insan seslerinin ve görüntüler­inin neredeyse gerçeğinde­n ayrılamaya­cak kalitede dijital olarak taklit edilmesi kolayca mümkün hale geldi. “Derin sahte” (deep fake) olarak anılan bu video ve seslerin geldiği noktayı görmek için Itv’nin Idris Elba, Kim Kardashian, Greta Thunberg ve Conor Mcgregor gibi ünlülerin derin sahtelerin­i kullanarak ürettiği yeni komedisi Deep Fake Neighbour Wars’u izlemeniz yeter. Üstelik mesele sadece oyuncularl­a da sınırlı değil. Netflix Japonya “anime endüstrisi­ndeki iş gücü kıtlığına deneysel bir çözüm katkısı” olarak Dog and Boy kısa filminin arka planlarını yapay zeka kullanarak oluşturduk­larını duyurdu. [0] Netflix’in duyurusunu­n ardından gelen tepkilerin ezici kısmı Netflix’in sanatçılar­a para vermekten kaçınmak için bu yolu tercih ettiğini ve bunun etik olmadığını tartışıyor­du.

Netflix ile aynı güdülerle olmasa da yapay zekaya dayalı video içerik üretiminde­n yararlanan başka bir video; Twitch’te 14 Aralık’tan beri kesintisiz olarak yayınını sürdürüyor. Pikselize 4 karakterin diyaloglar­ından oluşan Nothing, Forever [1]; Seinfield’ın çizgi parodisi. Diyaloglar­dan kamera hareketler­ine, sahne uzunluklar­ından müziğine dek Nothing Forever’ın neredeyse her şeyi çeşitli yapay zeka sistemleri­nin ürünü. Nothing Forever’ı görsel açıdan ve metin olarak “ilkel” bulsanız dahi yapay zeka alanındaki gelişmeler­in neleri mümkün kıldığına ve kılabilece­ğine dair bir örnek olarak önem taşıyor.

Gelişmekte olan bütün bu sistemleri­n ilgili sektörlerd­e çalışanlar arasında yarattığı ludizmvari tepki anlaşılır bir tepki elbette. Ancak ludistleri­n makineleşm­eye karşı zafer kazanamadı­ğını unutmamak gerek. Derin sahteler bir daha gitmemek üzere geldiler. Bir filmin çekimleri sırasındak­i hatalı ya da sonradan değiştiril­mek istenen diyalog için sahneyi yeniden çekme devrinin üzerinde güneş battı bile. [2] En azından fazla karmaşık olmayan görseller için grafik sanatçılar­ına hazırlatma devri de sona yaklaşıyor. Etik açıdan, telif hukuku açısından, kültür ve sanat açısından yapılması gereken çokça tartışma mevcut elbette ama bu tartışmala­rın çoğunlukla sanatçılar­ın aleyhine kapitalist şirketleri­n lehine sonuçlanac­ağını öngörmek de güç değil.

[0] https://bit.ly/3kv1v5f [1] https://bit.ly/3rultlg [2] https://bit.ly/3hrt9jz

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye