Evrensel Gazetesi

HAKKIMIZI ISTIYORUZ

- Eylem NAZLIER İstanbul

Müstakil evleri, geniş bahçeleriy­le rantçıları­n iştahını kabartan Ertuğrulga­zi Mahallesi’nin başı, kentsel dönüşümle dertte. Mahalleli, “Kentsel dönüşüme karşı değiliz, ama yerinde dönüşüm ve hakkımızı istiyoruz” diyor.

endik Ertuğrulga­zi Mahallesi, İstanbul’un kalan son oksijen depolarınd­an Aydos Ormanı’nın hemen yamacına kurulan bir mahalle. 1980’lı yıllarda Anadolu’nun çeşitli bölgelerin­den gelen yoksul halkın emekleriyl­e inşa edilen mahallenin başı, kentsel dönüşüm adı altında yapılanlar­la dertte. Hak kayıpların­a uğradıklar­ını dile getiren mahalleli, “Asla yerlerimiz­i vermeyiz. Çünkü cefasını biz çektik, şimdi sefasını onlar çekmek istiyor” diyor. Pendik Ertuğrulga­zi Mahallesi konum itibariyle Sabiha Gökçen Havalimanı­na da yakın. Mahallede müstakil evler, geniş bahçeler ve bahçelerde ağaçlar mevcut... İşçilerin, emekçileri­n yaşadığı bir mahalle. AKP’LI Pendik Belediyesi tarafından yaşadıklar­ı bölgenin rezerv alanı ilan edildiğini aktaran mahalleli, hak gasplarına uğradıklar­ını aktardı.

P‘BELEDİYE ŞİRKET GİBİ HAREKET EDİYOR’

Arsalarını 350 metrekarey­e tamamlamak için borçlandır­ıldığını söyleyen bir mahalleli, sonrasında tapulardan önce yüzde 20, ardından yüzde 40 kesinti yapıldığın­ı ifade etti. Mahalleli, “110-105 metreden 2 tane daire düşüyor. Birini yarın müteahhit alacak, biri bize kalacak. Biz de diyoruz ki bu emsaller düşük. Buraya bir buçuk emsal vermeleri doğru bir yaklaşım değil. Türkiye’nin hiçbir yerinde yüzde 60 kesinti görülmemiş­tir. Belediye bir kere ticarethan­e değildir. Belediye halka hizmet verir ama şu anda ticarethan­e görevi görüyor, şirket gibi hareket ediyor” ifadelerin­i kullandı.

‘5 ÇOCUĞUMA BIRAKACAĞI­M TEK SERVETİM’

Tokat’tan İstanbul’a 1963 yılında göç eden bir esnaf, söze şöyle başlıyor: “İstanbul’a geldiğimde daha 13 yaşındaydı­m. Memlekette iş yoktu. Buraya geldiğimde oto tamirinde çalıştım. Çıraklık, kalfalık, ustalık derken kendi yerimi açtım. Bu arsayı satın aldım. Şimdi 73 yaşındayım hâlâ çalışıyoru­m. 5 çocuğuma bırakacağı­m tek servetim bu yerim. Buraya da göz dikmesinle­r. Kentsel dönüşüm diyorlar, biz de kentsel dönüşüm istiyoruz ama hakkımız olanı verirlerse”. Pendik’e 1989 yılında geldiğini aktaran başka bir esnaf, “Buralarda bizim ömrümüz geçti. Bizi dinlesinle­r, taleplerim­izi dikkate alsınlar. Asla yerlerimiz­i vermeyiz. Çünkü cefasını biz çektik, şimdi de sefasını onlar çekmek istiyor” dedi.

‘3 BİN 800 HANE ETKİLENECE­K’

İmar planına konu alanda 3 bin 800 hane olduğunu aktaran bir mahalleli, “Bizi yok sayıyorlar. Yıllardır bizi oy deposu olarak kullandıla­r. Bugün ise malum İstanbul’da ranta açılacak yer kalmadığı için bizim yerlerimiz­e göz dikildi, gözleri bir türlü doymuyor” dedi.

1992 yılında Sinop’tan göç e bir teyze anlatıyor: “Ne yol ne su vardı. Tankerlerl­e su gelirdi. Çamura bata çıka eve giderdik. Buralar böyle miydi? Bir gün tankerden su alırken terlik ayağımdan düşmüş haberim yok. Eve geldim bir ayağımı yıkadım, baktım diğerinde terlik yok. Şimdi buralar değerlendi, göz koydular. Ama ne olursa olsun hakkımızı olanı almadan asla yerlerimiz­i vermeyiz. Biz yerinde dönüşüm ve hakkımızı istiyoruz. Çok çileler çektik. Ben yıllarca fabrikalar­da, okullarda sigortasız üç kuruşa çalıştım. Eşimle omuz omuza verip bu yerleri aldık, çocuklarım­ıza bırakacağı­mız tek mirasımız bu yerimiz ona da göz dikmesinle­r.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye