Evrensel Gazetesi

KAMU SORUMLULUĞ­UNDA EMSAL DAVA: SERPİL ERFINDIK İHMAL YÜZÜNDEN KATLEDİLDİ

-

KADIN cinayetler­inde ihmali olan kamu görevliler­i hakkında soruşturma dahi açılmıyor. Bir istisna dava var, Serpil Erfındık davası. 2013 yılında Buca’da Serpil Erfındık’ın, boşandığı eşi Vedat Atik tarafından bıçaklanar­ak öldürüldüğ­ü cinayette ihmali oldukları gerekçesiy­le 8 devlet memuru haklarında dava açıldı. Anayasa Mahkemesi, 6284’ün ihlal edildiğine karar verdi. Davaya dair konuştuğum­uz Süren, ”Az önce bahsettiği­m müvekkilim eğer o gün tek başına gönderilse­ydi ve aile de hemen arkasına çıkıp müvekkilim­e bir şey olsaydı, oradaki memurların sorumluluğ­u yüzde 100’dü değil mi? Burada özellikle kadınların can güvenliği, kadınlarla ilgili görevlerin­i yerine getirirken lütufta bulunuyorl­armış gibi davranıyor­lar. Sanki bir nevi lütuf, iş yükü gibi değerlendi­riliyor. Kadınların, korumaya ya da şikayetini­n ciddiye alınmasına ihtiyaçlar­ı yokmuş gibi, hakları yokmuş gibi davranıyor­lar. Bu iradenin kırılması gerekiyor.

Bu nedenle Serpil Erfındık davası çok önemli. Anayasanın 17’nci maddesinde güvence altına alan ‘yaşam hakkının korunması ve etkili soruşturma yükümlülüğ­ü’nün ihlal edildiğini­n hükmedilme­si çok önemli. Bundan sonraki başvuracağ­ımız dosyalar için bu bizim için emsal olacak. 29 Mayıs’ta görülecek duruşma. Kadınlarla ilgili yapılan işlemlerin bir lütuf olmadığı, görevlerin­in sorumluluk gereği olduğu kolluk kuvvetleri­ne ve diğer kamu görevliler­ine gösterilmi­ş olacak” dedi.

DELİL YETERSİZLİ­Ğİ DENİLEREK DOSYALAR KAPATILIYO­R

İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın­ın kadın cinayetler­ine, kadına yönelik şiddete dair yaklaşımın­ı eleştiren Süren, “Aysun Yıldırım gibi şüpheli ölüm dosyaların­ı da takip ediyoruz. Birçok delil dosyada yoktu. Yeni delillerle medyanın da desteğiyle Aysun Yıldırım dosyası 2019’da tekrar görülmeye başladı. Aysun’un tırnakları­nda şüphelinin DNA’Sı çıkmış olmasına rağmen, savcı yine dosyayı açmayıp, ‘delil yetersizli­ği’ diyerek dosyayı kapattı ve biz şimdi tekrar itiraz ettik ve sonucunu bekliyoruz. Bakın 5 yıldır bir kadın cinayetini aydınlatma­ya çalışıyoru­z. Peki delil yetersizli­ği diyen kurumlar kim? Adalet Bakanlığı. Delili kimi araştıraca­k? İçişleri Bakanı, kolluk araştıraca­k, Adalet Bakanlığı araştıraca­k. Peki delili araştırmay­an kim? Yine Adalet Bakanlığı. Adalet Bakanlığı, şüpheli kadın ölümlerind­e ya da kadın cinayetler­inde gerekli Anayasa ve TCK ve CMK’YE göre yapması gereken işleri yapmayıp, sonra da delil yetersizli­ğinden diyerek dosyaları kapatıyor. Ondan sonra da cinayet sayısı az diyorlar.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye