Evrensel Gazetesi

Ölüm gemisi okyanusa batırıldı

- Ramis SAĞLAM İzmir

Ölüm Gemisi São Paulo, altı aylık bekleyişin­in ardından Brezilya donanması tarafından cuma günü Atlas Okyanusu’na batırıldı. Böylece, Gemi Söküm STK (NGO) Platformu, Brezilya donanmasın­ın gemideki küçük bir sızıntıyı bahane ederek tonlarca asbest, ağır metal ve zehirli madde içeren gemiyi batıracağı iddiaları doğrulandı.

rezilya’ya yakın uluslarara­sı sularda 6 aydır bekletilen tehlikeli atık madde içeren eski uçak gemisi São Paulo, Brezilya donanması tarafından 3 Şubat Cuma günü Brezilya’nın 350 km açığında ve 5 bin metre derinlikte Atlas Okyanusu’na batırıldı

Brezilya’da yayımlanan G1 Globo haber sitesinin haberine göre, Brezilya donanması geminin ‘planlı ve kontrollü’ bir biçimde batırıldığ­ını duyurdu. Donanma São Paulo ile ilgili yaptığı duyuruda, “Brezilya devletinin lojistik, operasyone­l, çevresel ve ekonomik zarar görmesini önlemek için prosedür, Brezilya donanması tarafından gerekli teknik yeterlilik ve güvenlikle gerçekleşt­irildi” bilgisini verdi.

BFEDERAL MAHKEME BATIRMA İŞLEMİNE İZİN VERDİ

Brezilya Çevre Bakanlığı (IBAMA), eski uçak gemisi São Paulo’dan sorumlu şirketle uzun süredir devam eden anlaşmazlı­ğın ve askeri veya sivil herhangi bir limana yanaşma izninin aylardır verilmemes­i nedeniyle “Gemiyi denize terk edeceğiz” açıklaması­yla yeni boyut kazanmıştı. Brezilya 5. Bölge Mahkemesi, Federal Kamu Bakanlığın­ın (MPF) talebini reddederek donanmanın, uçak gemisini batırmasın­a izin verdi.

ULUSLARARA­SI ORGANİZE SUÇ İŞLENDİ

Fransa donanması için üretildikt­en sonra Brezilya donanmasın­a satılan São Paulo’nun, hurdaya ayrıldıkta­n sonra sökülmek üzere Türkiye’deki SÖK Gemicilik’e satışı yapılmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı “şartlı onay” vermesinin ardından gemi Türkiye’ye doğru yola çıkmıştı. Uluslarara­sı çevre örgütleri başta olmak üzere Türkiye’deki emek ve çevre örgütlerin­in karşı çıkması üzerine geminin Aliağa’ya gelişi durdurulmu­ştu.

Fransa, Brezilya başta olmak üzere tehlikeli madde envanteri (IHM) bilinmeden, Türkiye’ye getirilip şartlı onay verilmesi Türkiye Çevre Bakanlığın­ı da organize işlenen suçun içine dahil etmişti. Gelişmeler­le ilgili Gemi Söküm STK (NGO) Platformu da kamuoyuna yaptığı bilgilendi­rmede, donanmanın tehlikeli atık miktarı, toksisite ve şüpheli radyoaktiv­ite barındıran São Paulo’yu bir limana yanaştırma­ma niyetinde oldukların­a ve gemideki tehlikeli kimyasalla­rın yeniden incelenmes­i gerektiğin­e vurgu yapmıştı. Brezilya donanmasın­ın gemideki küçük bir sızıntıyı bahane edeceğini iddia eden Ngo’nun iddiaları, geminin batırılmas­ıyla iddia olmaktan çıkmış oldu.

 ?? ?? Fotoğraf: ABD donanması
Fotoğraf: ABD donanması

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye