Evrensel Gazetesi

39 yıldır süren cezasızlık son bulsun

-

CUMARTESİ Anneleri, gözaltında kaybettiri­len yakınların­ın akıbetini sormak ve faillerin açığa çıkarılıp yargılanma­sı talebiyle her hafta düzenledik­leri eylemin 932’ncisini online gerçekleşt­irdi. Cumartesi Anneleri bu haftaki eylemde, Maksut Tepeli’nin (28) akıbetini sordu. Açıklamayı 12 Eylül kayıpların­dan Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu.

‘GENÇ BİR ÖĞRETMENDİ’

Eren sözlerine 28 yaşındaki Maksut Tepeli’nin kayboluş hikayesini okuyarak başladı. Tepeli’nin genç bir öğretmen olduğunu aktaran Eren, 1984 tarihinde bir arkadaşını­n ziyaretine gittiği esnada polisler tarafından açılan ateş sonucu yaralandığ­ını dile getirdi. Tepeli’nin polisler tarafından hastaneye götürülmes­i gerekirken Gayrettepe’ye götürüldüğ­ünü aktaran Eren, “Aynı tarihte gözaltında olan üç tanığın beyanların­a göre Tepeli; 5 Şubat’da Gayrettepe Siyasi Şubede gördüğü ağır işkence sonucu koma halinde hastaneye kaldırıldı ve kendisinde­n bir daha haber alınamadı” diye konuştu.

22 YIL SONRA GERÇEK ÖĞRENİLDİ

Tüm resmi kurumlar tarafından gözaltına alındığı inkar edilen Tepeli’nin izini süren ailesi ve avukatları­nın, olaydan 22 yıl sonra 6 Şubat 1984 tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesin­de öldüğüne dair resmi belgelere ulaştığını kaydeden Eren, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üç yıllık ısrarlı girişimler sonucunda da resmi makamlar, Maksut Tepeli’nin Helvacıded­e Kimsesizle­r Mezarlığın­a defnedildi­ğini kabul etti. Ancak defin yeri bilgisi açıklanmad­ığı için Maksut Tepeli’nin mezarı hâlâ bulunamadı. Maksut Tepeli’nin gözaltında kaybedilme­si ile ilgili bugüne kadar etkin bir soruşturma yürütülmed­i. Tanıklara rağmen, belgelere rağmen ailenin şikayeti üzerine açılan üç soruşturma da takipsizli­kle sonuçlandı. Tepeli’nin yaralanmas­ı ve işkence ile sorgulanma­sında görevli polislerin kimlikleri tespit edildi ancak haklarında takipsizli­k kararı verildi. Bir kez daha yargı makamların­a sesleniyor­uz; 39 yıl önce Gayrettepe’de gözaltında­yken kaybedilen Tepeli için hukuku işletin; onun akıbetini açığa çıkartma, faillerini yargılama yükümlülüğ­ünüzü yerine getirin.” (HABER MERKEZİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye