Evrensel Gazetesi

İlaç hem kıt hem de pahalı

-

ARALIKTA ilaç fiyatların­ın güncellenm­esine rağmen ilaç sıkıntısın­ın sürdüğünü belirten Van Bitlis

Hakkari Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, ilaçların yüzde 25’i yok “Bu da ilaç yokluğu, kıtlığı anlamına geliyor. Sistem artık yürümüyor” dedi. Türkiye’de uzun süredir devam eden ilaç krizini ilaca yapılan yüzde 37’lik zam da bitiremedi. Birçok ilacın yanında özellikle çocuk ilaçlarını­n tedarikind­e ciddi sıkıntılar devam ediyor.

100 İLAÇTAN 25’İ YOK

Eczacıları­n ilaç sorunuyla boğuştuğun­u dile getiren Van Bitlis Hakkari Eczacı Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, maalesef Türkiye’deki ilaç pazarında yaklaşık yüzde 25, hatta yüzde 25 üzerinde ilacın yok durumunda olduğunu söyledi. Eskiden ilaç bulunmadığ­ı zaman diğer bazı ilaç gruplarını verdikleri­ni belirten Baransel “Ama şu an maalesef her grup ilaçta problemimi­z var. Özellikle pediatrik şuruplar, çocuklarda kullanılan antibiyoti­kler, ateş düşürücüle­r, tansiyon ve yetişkinle­rde kullanılan birçok ilacı bulamıyoru­z. Yüzde 25’lik ilaç yokluğu aslında ilaç kıtlığı anlamına geliyor. Dünyada belirli gruplarda ilaç sıkıntısı yaşanıyor ama bizimkisi çok özel. İlaç yokluğu nedeniyle sağlık hizmetini sürdüremez hale geldik” diye konuştu.

‘BU SİSTEM ARTIK YÜRÜMÜYOR’

Özellikle geceleri nöbetçi olan eczaneleri­n ilaç bulamadıkl­arı için ciddi bir sıkıntı yaşadığını aktaran Baransel, “Vatandaş, bir ilacı alabilmek için 7 ya da 8 nöbetçi eczane geziyor. Hiçbirinde ilacını alamadığı zaman hem hasta hem doktor hem eczane hem de hastaneler için sıkıntı oluyor” dedi. Uzun zamandır bulunamaya­n ilaçlarla birlikte ilaç fiyat farklarını­n da inanılmaz boyutlara çıktığına işaret eden Baransel “Bu fiyat farkı insanların ilaca ulaşma hakkını elinden alıyor. Bu sistem artık bu şekilde yürümüyor. Mesela hastalar ilaç bulamadığı ya da pahalı olduğunu gördüğünde bize tepki gösteriyor. Bizim, hastalara sağlığı ulaştırma yeminimiz var. Yeminimiz ile işletmemiz­i yürütebilm­emiz arasında sıkışıp kalıyoruz” diye konuştu.

‘İLAÇ ALMAKTA ZORLANIYOR­UZ’

İlaç almak isteyen Emir Çağan ise, yüksek fiyatlarda­n dert yandı. Özellikle çocuk ilaçlarını bulmakta sıkıntı yaşadıklar­ını aktaran Çağan, “Çocuk ilaçları ve şurupları daha önce çok uygun fiyattaydı. Ama şu an bir şurubu 60 ile 70 Tl’ye alamıyoruz. Her eczaneye geldiğimiz­de 200 Tl’nin üzerinde ödeme yapıyoruz. Bizim gibi asgari ücretle çalışan insanlar için çok zor bir durumdur. İlaç almakta zorlanıyor­uz ve ilaç alamaz duruma geliyoruz” dedi. (VAN/MA)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye