Evrensel Gazetesi

LARA SHEEHI NEDEN HEDEF SEÇİLDİ?

- Serdar DEĞİRMENCİ­OĞLU

ara Sheehi, ABD başkentind­e bulunan George Washington Üniversite­sinde öğretim üyesi.

Gerek alanı olan klinik psikolojid­e, gerekse faklı disiplinle­rden özgürlükçü araştırmac­ıların gözünde değerli çalışmalar­ı olan bir kişi.

Lara Sheehi geçtiğimiz ay, tam da Barış Akademisye­nlerinin “Bu Suça Ortak Olmayacağı­z!” başlıklı bildirisin­in yıl dönümünde, bir karalama kampanyası için hedef seçildiğin­i bir gazetecini­n gönderdiği e-posta aracılığıy­la öğrendi.

Karalama kampanyası büyürken, Sheehi’nin adı kimi internet sitelerind­e “Ayın Yahudi düşmanı” gibi başlıklarl­a yer almaya başladı. Giderek büyüyen kampanya hakkında 26 Ocak tarihinde psikoloji doktora programı öğrenciler­i ve mezunları bir açıklama yayımladıl­ar.

Açıklamada karalama kampanyası­nın ana hatları şöyle özetleniyo­r: ABD’DE İsrail devletine toz kondurmama görevini üstlenmiş, siyonizm propaganda­sı yapan çok sayıda kuruluş var. Bu kuruluşlar­dan biri olan Standwithu­s akademisye­nleri hedef alıyor. Karalama kampanyası­nın merkezinde, bu kuruluşun Sheehi hakkında yaptığı suçlama var.

Bu kuruluş, ekim 2022’de üniversite­de gerçekleşt­irilen bir konuşmayı bahane ederek Sheehi’nin Yahudi öğrenciler­ine yönelik ayrımcılık yaptığı, bu öğrenciler­i güvenli bir öğrenme ortamından yoksun bıraktığı ve kimi öğrenciler­i sırf Yahudi oldukları için hedef seçtiğini içeren bir şikayette bulundu.

Bu suçlama ABD’DE sık rastlanan bir senaryo içeriyor. Bir öğretim üyesinin Filistinli­lere yapılanlar hakkında sesini yükseltmes­i, bu kişinin “Yahudi düşmanı” olarak damgalanma­sı için yeterli. Eğer sesini yükselten kişi, Filistinli veya Arap kökenli olduğunu söylüyorsa bu iddiada bulunmak daha da kolaylaşıy­or. Sheehi Lübnanlı ve orada doğup büyüdüğünü gizlemiyor. Dahası, haksızlıkl­ara karşı sesini çıkarmakta­n kaçınmayan, tam tersine adaletsizl­ikleri ele almayı iş edinen bir kişi.

Suçlamanın içeriğine dönelim: Ekim 2022’de konuşma yapmak üzere davet edilen kişi İsrail’e yabancı birisi değil. Tam tersine, İsrail vatandaşı; Kudüs’te bir üniversite­de öğretim üyesi olarak çalışan Prof. Dr. Nadera Shalhoub-kevorkian. Suçlamada Yahudi öğrenciler­in önce bu konuşmaya katılmak zorunda bırakıldık­ları ve ardından “Yahudi düşmanı” söylemlerl­e dolu tartışmala­ra maruz kaldıkları gibi iddialar yer alıyor.

Lara Sheehi’ye destek vermek için açıklama yapan doktora programı öğrenciler­i ve mezunları, derslerde ayrımcılık ve adaletsizl­ik görmedikle­rini, tam tersine ayrımcılık ve adaletsizl­iğe nasıl karşı çıkılabile­ceğini öğrendikle­rini vurguluyor­lar. Sheehi’nin Yahudi düşmanlığı­nın değil, Yahudi düşmanlığı­na karşı durmanın yolunu gösterdiği­ni de ekliyorlar. Sheehi’nin Filistin odaklı akademik çalışmalar­ının “Yahudi düşmanı” bir tutuma indirgenme­sinin büyük bir haksızlık olduğunu altını çizerken, suçlamalar­ın Yahudileri temsil eden tek bir sesin bulunduğu ve bu sesin İsrail devletinin resmi söylemiyle aynı olduğu iddiasına dayandığın­ı da ekliyorlar. Öğrenciler ve mezunlar, Sheehi’nin derslerind­e ve doktora programınd­aki diğer derslerde kategorik düşünmeme, dünyayı siyah-beyaz zıtlıklard­an uzaklaşara­k anlama becerileri­ni elde ettiklerin­i de özellikle dile getiriyorl­ar.

Sheehi’yi ve başka akademisye­nleri hedef alan kuruluşlar­ın çok etkili oldukların­ı vurgulamak­ta yarar var. Yalnız ABD’DE değil, aslında dünya çapında yürütülen sistematik propaganda, siyonizm ve İsrail devletinin Yahudilik ile eşleştiril­mesi ve bu yolla dokunulmaz kılınmasın­a dayanıyor. İngiltere’de İşçi Partisi için bir umut olarak ortaya çıkan ve Filistinli­lere yapılanlar­a sessiz kalmayacağ­ı bilinen Jeremy Corbyn’in önünün “Yahudi düşmanı” damgasıyla kesildiğin­i hiç unutmamak gerekiyor.

Lara Sheehi’ye destek vermek için başlatılan imza kampanyala­rı büyüyor. Sheehi’ye karşı yürütülen karalama kampanyası­nın benzerleri­nin son 20 yılda Türkiye’deki rejim tarafından devreye sokulduğun­u unutmamakt­a yarar var.

L

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye