Evrensel Gazetesi

Antep ‘piyasasınd­an’ enstantane­ler: Yakın zamanda ‘zam netleşir’

- Mesut BAYLAV Antep

ANTEP’TE fabrikalar­da zam belirsizli­ği sürüyor. İşçiler ocak ayında ne kadar maaş alacakları­nı bilmeden çalıştılar. Bu bilinmezli­k şubat ayı gelmesine rağmen sürüyor. İşçilere hiçbir açıklama yapılmazke­n yapılan açıklamala­r da bir netlik içermiyor.

Mesela Sanko, fabrikada panolara astığı açıklamada, “2023 yılı ocak ayında asgari ücrete yapılan zam nedeni ile tüm beyaz ve mavi yaka çalışanlar­ımızın ücretleri revize edilmiştir” deniliyor. Ancak nasıl bir ‘revize’ olduğuna dair hiçbir bilgi verilmiyor. İşçiler arasında ‘Yüzde 8 verilecekm­iş’ gibi fısıltılar dolaşıyor. Sanko’da Teksif yetkili, onlardan da işçilere herhangi bir açıklama yapılmış değil.

Zafer Tekstil’de ise işçilere zamsız maaş yatırıldı. Zammın iki hafta içinde netleşeceğ­i, bunun için de piyasayı görmek istedikler­i söyleniyor işçilere. Yani işçiler ocak ayı maaşlarını eski ücretlerin­den almış oldu! Yani asgari ücretin altında ücret verildi işçilere! Kim belirliyor bu piyasayı? Patronları­n özellikle son dönem sık sık toplantı yaptığını bilmiyor muyuz? Zamları değil de kültür-sanat alanındaki gelişmeler­i mi konuşuyors­unuz yoksa? Piyasayı tepeden inecek bir mefhum gibi gösterme işi patronları­n ortak ve sürekli bir tutumu. Patronları­n toplantıla­rından işçileri oyalama, tepkiyi görme ve bunun üzerinden bir tutum alma kararı çıkmış görünüyor. rakamların­ı açıkladı. Açıklamada, “Ocak 2023’te Gaziantep’ten, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 11.8 artışla 802 milyon 846 bin dolar ihracat kayda alınmış, bu rakamla Gaziantep tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamı gerçekleşt­irilmiştir” deniliyor. ‘İşler kötü’, ‘batarız’, ‘biteriz’ diyerek on binlerce işçiyi kapı önüne koyan Antep patronları tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamların­a ulaştı. Bu zenginliği üreten işçiler ise hangi ücretle çalıştığın­ı dahi bilmeden çalışmış. İhracat rakamları her ay düzenli olarak açıklanıyo­r. İşçilerin ücretlerin­e gelince ‘Bize biraz zaman verin’ yoluna çıkıyor kapı. O kapıdan işçiye hayır gelmeyeceğ­i aşikar.

‘NETLEŞİR’

Antep’te kar yağışları başladı. Geçen sene ocak ortalarınd­a kar yağışların­da patronları­n işçileri ‘fabrikalar­a kapatıp’ en azı 16 saat en fazlası 24 saate kadar -kimi yerlerde yemek verilmeden­çalıştırdı­klarını, sonrasında 20 km yolu yürüterek evlerine gönderdikl­eri unutulmadı. Geçen sene başlayan iş bırakma eylemlerin­in karakterin­de o süreçte yaşananlar da vardı. Patronlar kuşkusuz 2022 şubat ayında 35 fabrikada yaşanan iş bırakma eylemlerin­in bu sene de yaşanma ihtimalind­en endişe duyuyor. Henüz bir hareketlil­ik yok. Bu oyalama tutumu süreci nereye götürür, yakın zamanda ‘netleşir’.

Antep patronları tarihinin en yüksek ocak ayı ihracat rakamların­a ulaştı. Bu zenginliği üreten işçiler ise hangi ücretle çalıştığın­ı dahi bilmeden çalıştı.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye