Evrensel Gazetesi

Endülüs’ün Guernica’sı: Malaga-almeria otoyolu

- Hilal ÜNLÜ

ve 8 Şubat 1937 Franco güçlerince İspanya’nın Endülüs özerk bölgesinde bulunan Málaga kentinden Almeria’ya giden otoyolda panik içinde kitle halinda sağa sola kaçmak anlamına gelen “La Desbanda” diye isimlendir­ilen bir kırım başlatıldı. Bu kırımda kesin bir sayı bilinmemek­le birlikte 3 bin ile 5 bin arası sivilin katledildi­ği bildiriliy­or. İspanya iç savaşının en büyük ve acılı göçünün kahramanla­rı olarak tanımlanan bu insanların bu yolda yaşadıklar­ı edebi eserlere de konu oldu. Üzerine romanlar, oyunlar ve şiirler yazıldı.

Fransız Yazar André Malraux, Umut (L’espoir, 1937) adlı romanının bir bölümünde İspanya İç Savaşı’nda yaşanan bu olaya değindi. Aynı yıl Bertolt Brecht, Malaga’nın düşüşünden sonraki günleri anlatan ve katliama göndermele­r yapan Carrar Ana’nın Silahları (Die Gewehre der Frau Carrar, 1937) adlı oyununu yazdı.

İspanya’nın Malaga eyaleti II. Cumhuriyet Dönemi’nde (1931-1939) işçi hareketler­iyle tanınan ve ispanya Komünist Partisinin ve CNT (Ulusal

Emek Konfederas­yonu-anarşistle­r) hareketini­n güçlü olduğu bir eyaletti. İspanya Komünist Partisi tarihinde ilk kez bir milletveki­li çıkarmıştı.

18 Temmuz 1936’da Franko güçlerince cumhuriyet­e karşı yapılan askeri darbenin ardından İspanya İç Savaşı başlamış, darbeyi bastırmayı başaran işçi milislerin eylemiyle Malaga kenti ve eyaletinin büyük bir bölümü cumhuriyet­çilerin kontrolünd­e kalmıştı.

6DARBECİLE­R BOMBALADI

Darbeciler Malaga eyaletini ocak 1937’de bombalamay­a başladılar. Franko güçlerinin yanında bu saldırıya Kara Gömleklile­rden (I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı sırasında faaliyet yürüten İtalyan yarı askeri faşist örgüt) oluşan 9 İtalyan taburu yani 10 bin asker katıldı. 7-8 Șubat 1937 tarihinde artık Malaga eyaleti Franko güçlerinin elindeydi. Çevre ilçelerden halk panik içinde Malaga kentine doğru kaçmaya başladı. İtalyan Kara Gömleklile­r Malaga kentinin banliyöler­ini kontrol altına aldılar.

Tarihçiler Andres Fernandez ve Maribel Brenes’e göre bu ölüm rotasında yol alan yaklaşık 300 bin sivil (150 bin ile 300 bin arası da deniyor. Net rakam bilinmiyor) dehşet ve korku içinde geneli yürüyerek olmak üzere, şanslı olanlar eşek veya araçla onları hâlâ cumhuriyet­çilerin kontrolünd­e bulunan Almeria’ya götürecek olan Malaga-almeria otoyoluna çıktılar. Bundan sonra, bu katliamın tanığı olan Kanadalı Doktor Norman Bethune’nin deyimiyle “200 kilometrel­ik sersefil geçen” trajik yolculuk başladı. Malaga’da kalan çok sayıda insan ise kurşuna dizildi.

Otoyol karadan, Alman, İtalyan ve Franko yanlısı generaller­in komutasınd­aki güçler ile denizden bombalanma­ya başlandı. Almería yolundaki kasabaları­n çoğu, Franko güçlerinin müteakip misillemel­erinden korktuklar­ı için kaçaklara yardım etmedi. Ancak aynı korku, Malaga kıyısında yer alan bu kasabaları­n sakinlerin­in birçoğunu da evlerini terk etmeye zorladı.

Kendi halkına karşı yapılmış acımasız bir katliam diye tanımlıyor uluslarası basın bu yaşananlar­ı. Kurşunları­n bombaların eşliğinde taş gibi bir sessizlik içinde yürüyen, koşan insanlar...ayakları iki katı şişmiş erkek, kadın, çocuk, yaşlı, yeni doğum yapmış anneler...

HALK ANLATIYOR

Bu olay sırasında, Kanadalı Doktor

Norman Bethune katledilen sivil halka yardım etmek için kan nakli ünitesiyle yardımcıla­rı Hazen Sise ve T. C. Worsley ile birlikte Valencia’dan Malaga’ya geldi. Bu rota boyunca yaralıları­n yaralarını sarıp Almería’nın başkentine nakledilme­sine yardım ettiler.

Malagalı Maria Reyes: “En küçük kızkardeşi­m koşamadığı için onu babam omuzlarına almıştı. Kardeşleri­mden biri annemin bir eteğine, öbürü diğer eteğine yapışmıştı. Aç ve susuzduk...” Alora’dan Ana Escudero anlatıyor: ” Unutulur gibi değildi. Korkunç bir umutsuzluk içindeydik. Yukarıda uçaklardan, denizden kruvazörle­rden bombalar yağıyordu. Çocuklar, anneler ve terkedilmi­ş yaşlılar ağlıyordu. 4 ve 8 yaşlarında­ki iki kardeşim yolda kayboldu. Annemin kucağındak­i ise yaşamını kaybetti. Annem onu nereye gömdüğünü hatırlamıy­or. Adı Lenin’di. Babam komünist olduğu için bu adı vermiş ona.” O zaman 12 yaşında olan Villanueva de Cauche’den Mariano Podadera, yürürken adım başı sağlarında sollarında yollara saçılmış cesetler olduğundan söz ediyor.

FAŞİST KIYIM

Franko faşizminin önemli figürlerin­den biri olan ve Tarihçi Ian Gibson’a göre Federico Garcio Lorca’nın infaz emrini veren General Queipo de Llano, yaptığı ünlü radyo konuşmalar­ından birinde bu saldırıya ilişkin şunları dile getiriyor: “9 Şubat’tı, hava kuvvetleri biriminden bana binlerce insanın kitle halinde son sürat, uçarcasına Motril’e doğru kaçtığını bildirdile­r. Onlara bu uçuşlarınd­a eşlik etmek ve daha hızlı koşmaların­ı sağlamak için bombalar atan ve bazı kamyonları ateşe veren uçaklar gönderdik …”

Migeul Angel Melero kitabında yerinden yurdundan edilen bu insanların yaşadığı trajediyi şöyle tarif ediyor: “Kaçış, kitlesel göç... Málaga’dan Almería’ya giden otoyoldaki soykırım, ilimizde iç savaşın en trajik bölümünü ve aynı zamanda İspanya’da iç savaş sırasında (1936-1939) yaşanan benzersiz ve utanç verici olaylardan birini temsil ediyor. “.

Franco faşizmi altında binlerce insan kıyıma uğradı. Bu kıyımlarda­n biri olan ‘La Desbanda’nın Guernica ile benzerlik gösterdiği­nden; ancak yetmiş yıl boyunca üzerinde konuşulmad­ığından söz ediliyor. “İki ay arayla iki açık yara. Şubatta

Málaga-almería Otoyolu, nisanda Guernica... Biri bir ikona dönüştü, diğeri ise onlarca yıl görülmedi,” diyor Gazeteci Antonia Javier Lopez.

Bu olaydan sağ kurtulanla­rın tanıklıkla­rı sayesinde 2005 yılında katliam kurbanları­nın anısına Malaga’da bir anıt yapılıyor. O zamandan bu yana her 7 Șubat’ta etkinlikle­r düzenleniy­or. Bu yıl da ‘Tarihsel Bellek’konsepti altında çeşitli kitle örgütlerin­in organizasy­onu ile Malaga-almeria otoyolunda bir anma yürüyüşü ve çeşitli etkinlik organizasy­onu yapıldı.

 ?? ?? Bild arşivi/wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 DE)
Bild arşivi/wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 DE)
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye