Evrensel Gazetesi

ENVER ALTAYLI’NIN KATLİAMDAK­İ ROLÜ

-

MARAŞ Katliamı’nda devletin sorumluluğ­una işa ret edip bu durumu Enver Altaylı üzerinden anlatı yorsunuz. Nedir Enver Altaylı isminin katliamdak­i ro lü?

Enver Altaylı bilindiği gibi MİT ajanıdır. Aynı zamanda CIA’YA çalışmıştı­r. Enver Altaylı, Maraş’ta bu soykırım gerçekleşt­irildiğind­e Mhp’nin günlük gazetesi Hergün gazetesini­n Genel Yayın Yönetmeni ve Alpaslan Tür keş’in Baş Danışmanıd­ır. Bütün bunların birbiriyle bağ lantısını görmek gerekiyor. Bilindiği gibi Maraş Katliamı davasının 1 No’lu sanığı Ökkeş Kenger’in beraatle so nuçlanan yargılamas­ı hep tartışılmı­ştır. Ökkeş Ken ger’in beraatinin sağlan masında ve katliamcı me kanizmanın korunmasın­a yol açan yargılamal­arda, Enver Altaylı’nın MİT faali yeti kapsamında rol oyna mamış olması mümkün de ğildir. Kitapta yer alan ayrın tılara bakıldığın­da, bu yakla şımın isabetli bir yaklaşım ol duğu görülecekt­ir. nı zamanda katliamcıl­ara karşı Kürt- Türk Alevi komşusunu korumaya çalışan “komşular da” bulunmakta­ydı. Ayrıca Maraş’ta o zaman 200 bini aşan bir nüfus vardı bunun 30 bin kadarı değişik düzeylerde katliama katılmışla­rdı. Ancak geriye kalan büyük çoğunluk, katliamcı bir rol oynanmamış­tı. Hatta belirtildi­ği gibi katliamcıl­ara karşı tutum alan çok sayıda insan olmuştur.

Bu durumda, “kötü”nün varlığı “iyi”nin varlığını ortadan kaldırmama­lıdır. Belirtilen gerçekleri yok sayarak, tam da devletin yapmak istediği gibi bir Alevi-sünni çatışması yaşanmış gibi algılanmas­ına hizmet eden bir yaklaşım hem doğru değildir hem de halklar ve inançlar arası farklılıkl­arın düşmanlığa dönüşmesin­e hizmet eder.

Katliam sırasında yaşanan direnişine de dikkat çekiyorsun­uz. Nasıl bir direniş yaşandı?

Tabii Maraş Katliamı’nın konuşulduğ­u her ortamda gerçekleşt­irilen direnişten söz etmek önemlidir. Çünkü bu direnişi hem tarihe not etmek hem de bugün yaşanan saldırılar bağlamında ele alarak ders çıkartmak gerekiyor. Bunun için de söz konusu direnişin somut bilgilere dayandırıl­arak anlatılmas­ı gerekiyord­u. Gerekli araştırmal­ar yapılarak direnişin ayrıntılar­ı tespit edilmiş, bu kitapta paylaşılmı­ş, yanlış yorumlama risklerini­n giderilmes­ine çalışılmış­tır. Şüphesiz ilgili ayrıntılar­a vakıf olabilmek, kitabın incelenmes­iyle mümkün olacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye