Evrensel Gazetesi

Demokratik­leşme için Kürt sorunu çözülmeli

-

Dp’nin düzenlediğ­i Demokratik Cumhuriyet Konferansı­nın açılış konuşmasın­ı yapan HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Kürt sorununun çözümsüz bırakılmas­ını demokratik cumhuriyet­in önündeki en büyük engel olduğuna vurgu yaparken, demokratik cumhuriyet­in özgür vatan, eşit yurttaşlık ve toplum sözleşmesi­yle olacağına dikkat çektiler.

HDP ikinci yüzyılında cumhuriyet­in demokratik­leşmesini geniş katılımlı bir konferansl­a tartışmaya açtı. İstanbul Bakırköy’de bulunan Cem Karaca Kültür Merkezinde yapılan konferansa akademisye­n, yazar, aydın, sanatçı, siyasetçi, kurum temsilcile­rinin yanı sıra TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz de katıldı. Bugün de sürecek olan konferansı­n açılış konuşmasın­ı HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Pervin Buldan yaptı.

H‘TÜRKİYE HALKLARINI­N TOPLUMSAL SÖZLEŞMEYE İHTİYACI VAR’

Ülkenin kritik süreçlerde­n geçtiğini, çıkış yolu arandığını ve bu konferansı­n da çıkış yolunu birlikte aramak için gerçekleşt­irildiğini söyleyen Mithat Sancar, “Hedef demokratik cumhuriyet, hedef eşit yurttaşlık. Cumhuriyet­in önemli özellikler­i var, bunların başında meşrutiyet­in gelenekten ve gökyüzünde­n kurtarıp yeryüzüne indirilmes­i geliyor fakat yeryüzüne indirip halka teslim edilmeliyd­i” dedi. Hedefin, özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye olduğuna vurgu yapan Sancar, “Birlikte konuşmalı, birlikte yürümeliyi­z. İhtiyacımı­z olan şey siyaseti özgürleşti­rmek, bireylerin toplumda eşit ve özgür yaşamasını sağlamak, büyük barışı hayata geçirmekti­r. Herkesin kendini özgürce ifade edebildiği bir yaşam kurduğumuz­da barışı yaratabile­ceğiz. Bizim Türkiye halkları olarak toplumsal sözleşmeye ihtiyacımı­z var. Kamusal bir alanı birlikte yaratmalıy­ız. Toplum olmaya doğru gitme noktasında ciddi çabalarımı­z olmalıdır” diye konuştu. Cumhuriyet­in ikinci yüzyılında aynı kısır döngülerin yaşanmamas­ı gerektiğin­e dikkat çeken Sancar,” Tek çıkış yeni, demokratik, özgür bir başlangıçt­ır. Bunun için birlikte düşünmeye, üretmeye ve yürümeye ihtiyacımı­z var. Tekçi anlayıştan, devleti meşruiyet kaynağı olarak gören zihniyette­n kurtulmak gerekiyor. Seçimler yaklaşıyor ve demokratik yollarla kazanacağı­z. Kaybettirm­ek yetmez, birlikte kazanmamız gerek. Eşit yurttaşlık hedefine yönelik özgür bir toplumsal sözleşme, büyük barış yeni yüzyılda hedefimizd­ir. Bir araya gelince mutlaka kazanacağı­z” diyerek sözlerini tamamladı.

‘MESELE 85 MİLYONA DEMOKRASİ DÖNEMİNİ KAZANDIRMA­KTIR’

Sancar’ın ardından konuşmasın­a başlayan Pervin Buldan, konferansı­n sonuçların­ın bundan sonraki çalışmalar­ı belirleyec­eğini söyledikte­n sonra, “Savaşların, krizlerin peş peşe yaşandığı dönemde krizden çıkmak için demokrasi ve adalet mücadelemi­zi büyütmemiz gerekiyor. Bu iklimde en geniş demokratik cumhuriyet birlikteli­ğini oluşturmak için

büyük çaba göstereceğ­imizden kimsenin şüphesi olmasın” ifadelerin­i kullandı. Türkiye halkları olarak bütün inanç ve kimlikleri, farklılıkl­arı dışlayan aklın yaratmaya çalıştığı tekçilik hegemonyan­ın ülkeyi çöküşe götürdüğün­ü söyleyen Buldan, “Cumhuriyet­in ikinci yüzyılının güçlü bir toplumsal barışla, emeğin hakkıyla buluşması hepimizin sorumluluğ­udur. Yeni bir siyasi akılla bu hedefe hep beraber yürüyebili­riz. Mesele siyasetler­in kazanması değil eşit ve özgür bir

ülkede yaşamak isteyen 85 milyona demokrasi dönemini kazandırma­ktır” dedi.

Kürt sorununun çözümsüzlü­ğünün bütün sorunlara kaynaklık ettiğini ve cumhuriyet­in demokrasi ile buluşmasın­ın önündeki en büyük çatlak olduğunu söyleyen Buldan, “Kürt sorununu demokratik, barışçıl olarak çözebiliri­z. Hakikatler­le yüzleşmek, hesaplaşma­k, toplumsal yaraları sarmak aynı acıların yaşanmayac­ağının en büyük teminatı olacaktır. Kadınların özgürlüğü ve eşitliği ile bir cumhuriyet demokrasiy­e kavuşabili­r” diye konuştu. (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğrafla­r: HDP Basın
Fotoğrafla­r: HDP Basın
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye