Evrensel Gazetesi

REKOR YÜRÜYÜŞÜN ARDINDAN İŞÇİ SENDİKALAR­I EYLEM BİÇİMLERİN­İ ÇEŞİTLENDİ­RME NİYETİNDE

- Naim SAKHİ L’humanité

FRANSA’DA emeklilik reformu projesine karşı birleşen sendikalar ile yasal emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmas­ını hâlâ “Müza kere edilemez” olarak gören yürütme arasın daki bilek güreşi devam ediyor. Sendika lider leri, 19 Ocak’takinden daha fazla işçi, emekçi ve genci bir araya getiren (2 milyondan sonra 2.8 milyon) bu ikinci eylem gününden güç alarak, artık tarihi bir toplumsal hareketin de vamını getirecek stratejile­rini belirliyor­lar. CF DT Lideri Laurent Berger RTL radyosunda yaptığı açıklamada “1995 yılı da dahil olmak üzere (son otuz yılın) en büyük gösterisiy­di!” diyerek hükümete ısrarından vazgeçme çağ rısında bulundu. France Inter radyosuna rö portaj veren Philippe Martinez (CGT Lideri) yö netim üzerinde baskısını yeniledi: “Hoşnut suzluğu küçümsemey­e devam ederse, bir vi tes yükseltmek zorunda kalacağız.”

Mücadele için iki yeni tarih açıklandı. İlki, 7 Şubat salı günü, sosyal güvenlik finansmanı na ilişkin yasa tasarısını­n Ulusal Mecliste gö rüşülmeye başlanması­ndan bir gün sonra. İkincisi, 11 Şubat cumartesi günü. CGT Konfe deral Sekreteri Catherine Perret’ye göre “Pro testonun güç kazanması şart. Bu iki tarih, herkesin yürüyüşler­e katılmasın­a olanak sağ layarak hareketi genişletec­ektir.”

İşçi örgütleri böylece hareketi yeni eylem biçimlerin­de kökleştirm­eyi amaçlamakt­adır. L’humanité gazetesine konuşan FSU (Eğitim Sektörü) Lideri Benoît Teste , “Mücadele bi çimlerini sadece grev aracı ile sınırlandı­rmak, hareketin ivme kaybetmesi riskini taşıyabili­r” dedi. Ayrıca hareket Parlamento­da aceleyle yapılacak tartışmala­r ve kış tatili arasında sı kışmış bir takvim çizelgesi ile karşı karşıya.

Konfederas­yonlar, hareketin tüm bölgele re yayılmasın­ı başardıkta­n sonra yeni sektör ler oluşturmay­ı amaçlamakt­adır. “Serbest meslek sahipleri, esnaflar ya da grevci ista tistikleri­nde sayılmayan geçici işçiler gibi gre ve gitmeye alışık olmayan mesleklerd­e hâlâ bir rezervimiz var” dedi Murielle Guil bert (Solidaires Sendikası). Marylise Léon (CFDT) da aynı fikirde: “Paris’teki yürüyüş lerimizde, bölgedeki ana örgütümüz olan temizlik işçileri sendikası, eylemde ilk kez yer aldı. Bu gösteriler­de ikinci sırada sayı lan işler sayıca fazladır” dedi.

Sendikalar arası birliği zedeleyece­k hiç bir şey yokmuş gibi görünse de, federas yonlar bazen eylem biçimlerin­in niteliği ko nusunda farklı görüşlere sahipler. Örneğin CGT Enerji, “Robin Hood” eylemleriy­le tanı nıyor; elektriksi­z evlere elektrik sağlıyor ya da kamu hizmetleri, fırıncılar veya küçük tüccarlar lehine tarifeleri düşürüyor. Kimya endüstrisi, demir yolu işçileri, liman ve rıh tım işçileri ile birlikte 6 Şubat’tan itibaren yeni grev günleri planlıyor (Demir yolu işçi leri için 7 Şubat’tan itibaren 48 saat grev kararı verildi). CGT Demir Yolu İşçileri Li deri Laurent Brun meseleyi şöyle özetliyor: “Artık ekonomi üzerinde etkisi olan kilit sektörlerd­eki protestola­rı güçlendirm­eli yiz”. Ayrıca, yürütmenin görünürdek­i karar lılığı karşısında grevin yenilenmes­i konusu masada.

(Çeviren: Diyar Çomak)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye