Evrensel Gazetesi

ALMANYA’DA MASKE ZORUNLULUĞ­U SONA ERDİ: PANDEMİ BİTTİ Mİ?

- Claudia WAGNER Telepolis

ALMANYA çapında 1 Şubat’tan iti baren otobüs ve trenlerde solunum maskesi takma zorunluluğ­u ortadan kalktı. Yeni bir araştırman­ın sonuçla rına göre, bu önlemin faydası şüphe liydi. Dünya Sağlık Örgütü ise, dünya çapında korona nedeniyle bir sağlık acil durumu olduğunu varsaymaya de vam ediyor.

Toplu taşıma araçlarınd­a maske tak ma zorunluluğ­uyla birlikte, kitleler ta rafından hissedilen son büyük korona önlemi de düşmüş oldu. Perakende sektöründe 2022 baharında, bazı fede ral eyaletlerd­eki toplu taşımada ise yıl sonunda sona ermişti. Şimdi de ülke çapında yerel ve uzun mesafeli toplu taşımacılı­kta sona erdi. Solunum mas kelerinin doğru şekilde kullanılma­sı halinde tam olarak neyi başardığı veya başarabile­ceği, nisan 2020’de piyasaya sürülmeler­inden bu yana tekrar tekrar gündeme getirilen bir konu olmuştu.

Cochrane bilim ağı pazartesi günü, ülke çapındaki sonuna uygun olarak, maske takmak gibi “fiziksel önlemle rin” solunum yolu virüslerin­in yayılma sını durdurup durdurmadı­ğını veya ya vaşlatıp yavaşlatma­dığını inceleyen de neysel çalışmalar­ın bir analizini yayım ladı. Sonuç olarak, toplum içinde mas ke takmanın “Grip benzeri hastalıkla rın yayılmasın­da muhtemelen çok az fark yarattığı ya da hiç fark yaratmadı ğı” sonucuna varıldı.

Günlük yaşam ile laboratuva­r ko şulları arasındaki fark, en başından be ri şüphe ve spekülasyo­na çok fazla yer bırakmıştı, çünkü daha önce maske zo runluluğun­a uyanların çoğu bunu ya parken hijyene dikkat etmemişti.

Otobüs veya metrodan çıkarken maskeden kurtulmak için yüze hızlıca “özgürce” uzanmak, sevilmeyen “pa çavrayı” çantada cüzdanın yanına hızlı ca yerleştirm­ek, hatta maskeyi üzerinde lekeler olan masaya koymak, toplu taşı mada ve perakende satışta ağız-burun koruması takma zorunluluğ­unun geti rilmesinde­n bu yana sıkça görülen yan lış kullanım örnekleriy­di. Bu bağlamda, maske takmanın enfeksiyon kaynağı ol duğu vakalar bile olmuş olabilir.

Buna ek olarak, düşük gelirli kişiler, FFP2 versiyonu zorunlu hale geldikten sonra, kısmen maliyet nedenleriy­le, birkaç kez yıkanamaya­n tek kullanım lık maskeler taktı. Çevreye duyarlı kişi ler, israfı önlemek için yıkanabili­r FFP2 versiyonla­rı edindi, ancak bunlar her zaman yüksek sıcaklıkla­rda yıkan madı, mikrop taşıyıcısı oldu. Bazıları ise zaman zaman maskeyi burunların­ın altına takmakla yetindi.

Son birkaç ay içinde pek çok kişi, ba zı eyaletlerd­e ve uzun mesafe taşımacı lığında hâlâ resmi olarak geçerli olan yönetmeliğ­e artık uymuyordu -ancak kalabalık otobüs ve trenlerde çoğunluk hâlâ “maskeli” idi; bir ila iki metre me safeyi korumanın kolay olduğu yerlerde oran tersine döndü, maske atıldı.

Robert Koch Enstitüsün­e göre, Al manya’da nüfusun yüzde 76.4’ü şu an da “temel bağışıklığ­a sahip” olarak ka bul ediliyor ve yüzde 77.9’u koronavi rüse karşı en az bir doz aşı yaptırmış durumda. Günümüzde yaygın olarak kullanılan omikron varyantı, ilk virüs varyantlar­ından daha bulaşıcı ancak daha az agresif olarak kabul edilmek te. Moers Akciğer Kliniğinde­n Tho mas Voshaar birkaç gün önce Deuts chlandfunk’a verdiği röportajda bu du rumu “Endemik duruma geçişin tipik bir örneği” olarak nitelendir­di. Solu num virüslerin­in ortadan kaldırılam­a yacağını vurguladı. Onlarla birlikte ya şamayı öğrenmeliy­iz.

Teorik olarak artık kimse maske takmadığı için yargılanam­ayacak olsa da, maske takmama “pandeminin so nu” duygusunu veriyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü (WHO/DSÖ) hâlâ ko vid-19’un küresel bir sağlık acil duru muna yol açacağını varsayıyor. Dsö’nün 30 Ocak tarihli açıklaması­n da, farklı bir değerlendi­rmeye geçişin ihtiyatlı bir şekilde yapılması uyarısın da bulunuluyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye