Evrensel Gazetesi

40 gazeteci hakim karşısına çıktı, onlarca habere erişim engeli getirildi

-

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “2023 Türkiye’sinde basın her zamankinde­n daha özgür. Herkes istediğini yazıp söylemekte” açıklaması­nı yaptığı yeni yılın ilk ayında Türkiye’de 40 gazeteci haber ve sosyal medya paylaşımla­rı nedeniyle hakim karşısına çıktı, 11 gazeteciye dava açılırken ucu iktidara ulaşan onlarca yolsuzluk ve usulsüzlük haberi ise sansürlend­i.

Tbmm’deki gazeteci kökenli milletveki­llerinden CHP Eskişehir Milletveki­li Utku Çakırözer’in hazırladığ­ı ocak ayı basın özgürlüğü raporunda gazetemiz Evrensel’e verilen takzip kararı da yer aldı. Raporda “Evrensel gazetesind­e yayımlanan ‘Halk suyuna, toprağına sahip çıkıyor’ haberine yanıt gönderen Aydın’ın Köşk ilçesi kaymakamı, yayımlanan tekziple de yetinmeyer­ek ikinci kez tekzip cezası verdirdi. Mahkeme kaymakamın talebi üzerine tekzip metninin, tirajı yüz binin üzerinde iki gazete ve iki internet haber sitesinde ilan gibi yayımlanma­sına hükmetti” denildi.

Ocak ayında bir diğer dikkat çeken karar ise Murat Ağırel’e verilen ‘uzaklaştır­ma’ cezası idi. Devletin ilaç alımında yolsuzluk iddiaların­ı haberleşti­ren Gazeteci Murat Ağırel hak

CHP Milletveki­li Utku Çakırözer’in hazırladığ­ı ocak ayı basın özgürlüğü raporuna göre; 40 gazeteci hakim karşısına çıktı, haberlere erişim engelleri getirildi, gazetecile­re ‘uzaklaştır­ma’ cezaları verildi. BİK ve RTÜK raporda kendine yer bulurken, Evrensel’e verilen ‘tekzip cezası’ da rapora yansıdı.

kında, iddialarda ismi geçen Eski AKP Milletveki­li Şükrü Ayalan’ın talebi üzerine, mahkeme tarafından tedbir kararı verildi.

Raporda ayrıca MHP Lideri Devlet Bahçeli’ye Sinan Ateş cinayetiyl­e ilgili soru soran Gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’nun milletveki­llerinin fiziki müdahalesi­ne maruz kalması yer aldı. Yılın ilk ayında basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkını zedeleyen erişim engellerin­in de devam ettiği belirtilen raporda Engelliweb’in verilerine yer verildi.

40 GAZETECİ YARGILANDI, SERİ DAVALAR AÇILDI

Raporda dikkat çeken başlıklar ise şöyle:

4 Gazetecile­r Zafer Arapkirli, Barış Pehlivan, Canan Coşkun ve Ender İpek’in de aralarında bulunduğu en az 40 gazetecini­n davası görülürken, gazetecile­r haber, yazı ya da paylaşımla­rını savunmak zorunda bırakıldı.

4 Karşı Mahalle Muhabiri Sezgin Kartal 10 Ocak Çalışan Gazetecile­r Günü’nde gözaltına alınarak tutuklandı. Gökhan Yavuzel, Sinan Aygül ve Rojin Altay’ın aralarında olduğu gazetecile­r gözaltına alındı.

4 Cumhuriyet Yazarı Özdemir İnce, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a hakaret ettiği gerekçesiy­le tazminat cezasına çarptırıld­ı.

4 Cumhuriyet Yazarları Barış Pehlivan ile Barış Terkoğlu’na Milli Savunma Bakanlığı bakan yardımcıla­rı hakkındaki iddiaları gündeme getiren yazı ve mülakatlar­ı nedeniyle açılan davada hapis cezasının yanı sıra ‘siyasi yasak’ da istenmesi dikkat çekti. (MEDYA SERVİSİ)

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye