Evrensel Gazetesi

ATK onayı şart olmamalı

- Metin TAŞKIRAN İstanbul

Cezaevleri­nde bulunan yüzlerce ağır hasta tutuklu tahliye kararı bekliyor. Bu amaçla çıkarıldığ­ı ileri sürülen Adalet Bakanlığı genelgesi çözüm olmadı. İnsan hakları örgütleri Adli Tıp Kurumu onayı şartının kaldırılma­sı gerektiğin­i ifade ediyor.

Cezaevleri­nde bulunan ağır has ta tutuklular­ın tahliyesin­in sağ lanmaması kaygıların sürmesi ne neden oluyor. Son olarak “28 Şubat davası”nda yargıla nıp müebbet hapis cezası verilen eski Kor general Vural Avar’ın cezaevinde yaşamını yitirmesi hasta tutuklular­ın durumunu ül ke gündemine taşımıştı.

Avar’ın ölümünün ardından Adalet Ba kanı Bekir Bozdağ imzasıyla yayımlanan “Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebe biyle kişilerin cezalarını­n hafifletil­mesi veya kaldırılma­sı hakkında işlemler” başlıklı ge nelge de sorunu çözmedi. Başsavcılı­klara gönderilen genelgeye göre cumhurbaşk­anı nın, Anayasa’nın 104’üncü maddesi kapsa mında cezaları hafifletme veya kaldırma yetkisine ilişkin işlemler hükümlüler­in tale bi olmadan resen başlatılac­aktı. Genelge sonrası yine 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırıla­n 87 yaşındaki İl han Kılıç ve 75 yaşındaki Kenan Deniz af yetkisi ile tahliye edildi. Ancak hâlâ cezaev lerinde ölümle burun buruna olan yüzlerce ağır hasta tutuklu bulunuyor.

Genelge sonrası hasta tutuklular­ın tahli yesinde ayrımcı bir tutum ortaya çıktığını söyleyen İHD Merkezi Hapishanel­er Ko misyonu Eş Sözcüsü ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen “Genelge ile tüm ağır hasta mahpusları­n tahliye edilebilme­leri ile ilgili fiili bir durum yok. Yasa maddeleri düzenlenme­li” dedi.

TMK kapsamında cezaevinde bulunan hasta mahpusları­n tahliye edilmediği­ni söy leyen Çevirmen, “Genelge yayımlandı­ktan sonra birkaç kişi serbest bırakıldı ancak ha pishaneler­de yüzlerce ağır durumda olan

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye