Evrensel Gazetesi

DURUMU KÖTÜLEŞEN MAHPUSUN İNFAZI ERTELENDİ

-

URFA Viranşehir’de ‘KCK’ soruşturma­sı kapsamında tutuklanan Eyüp Kodin sağlık durumunun kötüleşmes­i üzerine tutuklu bulunduğu Siverek T 1 No’lu Kapalı Cezaevinde­n tahliye edildi. Doktor ların “durumu kritik” uyarısı üzerine tutukluluk durumu incelenen Kodin, cezasının infazı 3 ay erte lenerek tahliye edildi. (HABER MERKEZİ)

hasta mahpus var. 2022’de 80 yaş üzeri 4 mahpus yaşamların­ı kaybetti. Bir elin par maklarını bulan sayıda mahpus ölüm sını rında tahliye edildi ve kısa bir süre sonra yaşamların­ı kaybetti. Hapishaned­e ölmesin mantığı ile tahliye edilmeleri yaşam hakkını korumuyor” ifadelerin­i kullandı.

‘ATK SÜRECI EZIYETE DÖNDÜ’

Söz konusu hasta mahpuslar olduğunda en çok tartışılan kurumların başında Atk’ler geliyor, söz konusu genelgede de yine ATK referans gösteriliy­or. ‘Cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen, ATK kararla

rıyla tahliyeler­i engellenen mahpusları sor duğumuz Çevirmen “adli tıp kurumunun si yasi saiklerle hareket ettiği ve tıp etiği dı şında kararlar verdiği hepimizin malumu. Hapishaned­e kalamayaca­k durumda olma sına rağmen ATK raporlarıy­la içeride tu tulan mahpuslar yaşam savaşı veriyor. Bu nun onlarca örneği var. Bu süreç mahpus lar için bir eziyete dönmüş durumda. Ra por için günlerce yolculuk yapıyorlar, bu lundukları yerden ATK’YE ring araçlarıyl­a götürülüyo­rlar, uzun yolculuk boyunca ke lepçeli şekilde tutuluyorl­ar, ihtiyaçlar­ın gi derilmemes­i gibi birçok hak ihlali de yaşa nıyor. Tam teşekküllü hastaneler­in rapor larının da tahliye kararı için geçerli olması lazım” dedi.

‘TMK KALDIRILMA­LI’

Genelgenin 5. maddesinde hükümlüde sürekli hastalık, sakatlık veya kocama tes pitinin cezaevi yönetimine bırakıldığ­ına dikkat çeken Çevirmen, TMK kapsamın daki mahpuslar bakımından bu düzenle menin subjektif kanaat içermesi nedeniyle sorun yaratacağı­nı düşünüyor.

Tmk’nin hasta mahpusları­n tahliyesi nin önündeki en önemli engellerde­n biri olduğunu söyleyen Çevirmen “Adli tıp ku rumu, TCK tarafından korunması gereken hukuki yarar ilkesini göz önüne almayıp siyasi saiklerle hareket ediyor ve TMK kapsamında hüküm giyen mahpuslar aley hine raporlar düzenliyor. Bu nedenle ATK onayının kaldırılma­sı gerekiyor” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye