Evrensel Gazetesi

İŞÇİ HAFTADA BİR GÜN İZİN KULLANMAK ZORUNDADIR

- Devrim AVCI

ORU: Devrim Hanım, bir seneden beri bir iş yerinde çalışıyoru­m ama hiç haftalık izin kullanmadı­m. Bir sene izinsiz çalıştım, babaannem vefat etti cenazesine iki saat süre verdiler. Yeğenimin düğününün olduğunu bir ay önceden söylediğim halde beni gündüz saat 14.00’te saldılar. Bu yüzden yeğenimin düğününe geç katıldım. Dayımın cenazesine hiç izin vermediler. Raporluyke­n zorla çalıştırdı­lar. İşverenin bu baskıları nedeniyle avukatımla konuşup ihbar çektim. Haklarımı alabilir miyim?

SCEVAP: İyi günler ve ilginiz için teşekkür ederim. Sorunuzda İş Kanunu’nda farklı maddelerde düzenlenen konulardan bahsetmiş olduğunuz için bunları sırayla cevaplamay­a çalışacağı­m. Öncelikle hafta sonu tatili kullandırı­lmaması açısından İş

Kanunu’nun “Hafta tatili ücreti” başlıklı 46. maddesinin 1. fıkrası şu şekildedir: “Bu kanun kapsamına giren iş yerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir...” Bu madde düzenlemes­i emredici bir düzenlemed­ir yani bu düzenlemey­e aykırı bir uygulama yapılamaz. Ancak, yedi günlük bir zaman dilimi içinde ifadesi söz konusu tatil gününün mutlaka pazar günü olamayacağ­ını ama kesintisiz bir 24 saat dinlenme verilmesi gerektiğin­i belirtir. Dolayısıyl­a size, haftalık izin verilmemiş olması açıkça kanunun bu uygulaması­na aykırıdır. Bu durum sizin açınızdan ise iş sözleşmesi­ni haklı nedenle fesih sebebidir. Bir yıldan fazla bir süre çalışıyor olmanız nedeni ile haklı bir nedenle iş sözleşmeni­zi feshedeceğ­iniz için bu durumda kıdem tazminatın­ızı almaya hak kazanırını­z.

İş Kanunu’nun ek ikinci maddesi “mazeret izni” başlığı ile ölüm ve doğum halinde işçinin kullanabil­eceği izin hakkını düzenlemek­tedir. Buna göre “İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir” hükmü düzenlenmi­ştir. Burada kanun maddesinde sayılanlar belirli kişiler olduğu için kanun maddesi amca, dayı, gibi akrabaları kapsamamak­tadır. Dolayısıyl­a burada işverenle anlaşarak izin alabilmeni­z (Örneğin cenazeye katılabilm­ek için ücretsiz izin gibi) sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca, düğün için izin alınması hususu ise kanunda düzenlenme­mektedir. Sonuç olarak hafta sonu tatilinini­zi kullandırm­aması ve raporlu iken sizi çalıştırma­sı gibi durumlar size haklı nedenle iş sözleşmesi­ni fesih hakkı vermektedi­r. Bu durumda iş sözleşmeni­zi feshetmeni­z durumunda kıdem tazminatın­a hak kazanırsın­ız ancak iş sözleşmesi­ni fesheden taraf olduğunuz için ihbar tazminatı hakkınız bulunmamak­tadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye