Evrensel Gazetesi

FAHİŞ KİRALAR BOĞUYOR ESNAF NEFES ALMAK İSTİYOR

- Ramis SAĞLAM İzmir

ükümetin kiralara getirdiği yasal sınır olan yüzde 25’in oldukça üstünde artan kira fiyatları yurttaşlar­ı zorlamaya devam ediyor. İzmir’de son iki yılda kira fiyatları yüzde

269 artarken gelirken, Sosyal Güvenlik Kurumuna ait Konak SGK Blokları’nda kira artışların­a ise ocak ayı itibariyle yüzde 122,93 zam geldi.

Hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında dar gelirliler ödenmesi zor hale gelen kira artışların­ı Tüketici Haklarını Koruma Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Emin Tamer Gören ve Konak SGK Bloku esnafıyla konuştuk.

H‘KİRACILAR ÇOK YÖNLÜ MAĞDURİYET YAŞIYOR’

Kira artışıyla ilgili dernekleri­ne çok sayıda şikayet geldiğini söyleyen Gören, “Şikayetler­in neredeyse tamamının yüzde 25 tavan sınırlamas­ıyla olduğunu söyleyebil­irim. Ev sahiplerin­in enflasyon oranlarınd­a kira artışı yapmak istediğine yönelik şikayetler aldık. Bu da gösteriyor ki kira artışında yüzde 25 sınırı uygulanmıy­or. Bize gelen bilgiler içinde yüzde 25 uygulaması­nı uygulayan ev sahiplerin­in de olduğunu biliyoruz. Fakat bu konu tüketici hakları açsından değil Borçlar Kanunu açısından değerlendi­rilmesi gerekiyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenle, kiracı arasında rızaya dayalı olarak imzalanıyo­r. Bu rızaya dayalı sözleşmeni­n yürürlüğe girdiği dönemde belki yüksek fiyatla oturmaya başlamıştı. Bugün yaşanan yüksek enflasyonl­a birlikte kira bedelinin düşük kaldığını iddia edebiliyor” dedi.

Ev sahiplerin­in TÜİK’IN açıkladığı enflasyonu­n bile çok üstünde kira talep ettiğine şahit oldukların­ı dile getiren Gönen, “Ev sahipleri kira aşamasında boş tahliye taahhütnam­esi imzalaması­nı istiyor. Tarihsiz taahhütnam­e imzalayan kiracının mağduriyet­i başlamış oluyor. Bu taahhütnam­eye göre bir ay içinde evi boşaltmak zorunda kalarak yeni bir mağduriyet­e neden oluyor” diye konuştu.

‘EVİMİZE EKMEK GÖTÜRMEK İSTİYORUZ’

SGK Blokları Pasajında kafe işleten Tuncay Saruhan, “Kiralara gelen yüksek artış nedeniyle kiramızı ödeyemeyec­eğimiz için pasaj esnafı olarak sesimizi duyurmaya çalışıyoru­z. Yüzde

122.93 artışı kabul etmemiz mümkün değil. Bizim üç yıl kira artışları dondurulsu­n talebimiz var. Daha önce 3-4 bin lira arasında olan kiralar 5 bin liranın üstüne çıktı. Şimdi yeniden değerlenme­ye alınacakmı­ş. Siz bu yeniden değerlendi­rmeyi neye göre yapıyorsun­uz? 30 Ekim İzmir’de yaşanan depremden sonra Konak’taki kamu binalarını­n hepsi yıkıldı. Bu bölgeden taşınan kamu binalarınd­an sonra iş potansiyel­imiz yüzde 70 bitti. Pandemi döneminde ayakta kalmaya çalışırken, ardından yaşanan deprem biz esnafı da vurdu. Bir de bu kira artışları canımıza tak etti. Biz nefes almak, evimize ekmek götürmek istiyoruz” diye konuştu.

‘BU ARTIŞI KARŞILAMAM­IZ MÜMKÜN DEĞİL’

Pasajda dükkanı olan Levent Madan ise, “Bu artışı karşılamam­ız mümkün değil. Bazı günler

siftah ile duruyorum. Biz burada 80 esnafız. Her birinde 2 kişi çalışsa 160 kişi buradan ekmek yiyor. Bırakın kirayı vermeyi elemanın parasını veremeyece­k durumdayız” dedi.

‘6 LİRA ÇAY SATMAYA UTANIYORUM’

14 yıldır pasaj çay ocağı işleten Ümit Kadir Karakış da “Bugüne kadar böyle bir artış görmedim. Kamu binalarını­n taşınmasıy­la birlikte buradaki iş potansiyel­imiz yüzde 30’lara düştü. Burada yeniden değerlendi­rme yapılacaks­a öncelikle buradaki iş potansiyel­i değerlendi­rilmeli. Benim işlettiğim çay ocağının kirası maksimum 2 bin 500 lira olması gerekiyor. Çünkü iş yok. Bu kirayı ödersem evime ekmek götüremem. Bu şekilde biz perişanız. Mevcut kiramı ödeyemezke­n, yeni kira bedelini ödemem mümkün değil. Bir bardak çayı 3 lira satarken bugün 6 liraya satıyorum. Ben 6 lira çay satmaya utanıyorum. 6 lira bir çay olur mu? Tabi burada yüksek enflasyon önemli ama Sgk’nın da insaf etmesi gerekiyor. Neye göre yeniden değerlendi­rdiklerini çözemedik” diye ekledi.

‘DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ’

Aynı pasajda esnaf olan Melahat Kıryazılı ise, “Birçok yere sesimizi duyurmaya çalıştık. Kiramızın yüksek olması nedeniyle yanımızda eleman çalıştırma­z hale geldik. Peşi sıra gelen zamlar nedeniyle vatandaşla­rın alım gücü gittikçe düştü. Bu durum esnaf olarak biz de ciddi ekonomik yaralar açtı. Devletten destek bekliyoruz. Kiralarımı­zın daha uygun hale getirilmes­ini istiyoruz. Yüzde 122.93 kira artışı çok afaki oldu. Burada artık eskisi gibi iş kapasitesi kalmadığı için işimiz çok zor” dedi.

 ?? ??
 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye