Evrensel Gazetesi

‘Süt hayvancılı­ğı zor durumda’

-

CHP Niğde Milletveki­li Ömer Fethi Gürer, süt üretiminin düşmesi ve süt ürünlerind­eki fiyat artışların­ın nedenleri konusunda, görüş ve önerilerin­i açıkladı. Gürer, süt üretiminin düşmesinin nedeninin maliyet artışı nedeniyle üreticiler­in, süt ineklerini, gebe inekleri ve düveleri kesime göndermesi­nin önemli etkisi olduğunu belirtti. Gürer,

“Yem fiyatlar kontrol altına alınmadan süt üretimi sorunlu olmaya devam eder” dedi.

‘SÜT ÜRETİMİ DÜŞTÜ, RAFLARDA ETİKET FİYATLARI YÜKSELDİ’

Geçen yıl, Ocak-aralık döneminde süt üretiminin ciddi oranda düştüğünün resmi verilerde yer aldığına dikkat çeken Gürer, “Süt üretimi düştüğü için raflardaki ürün fiyatları arttı. Hayvan varlığı azalınca, tüccar, Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediğ­i tavsiye fiyatının da üzerinde fiyatlarla süt toplamak zorunda kaldı” diye konuştu. Gürer, “Farklı bölgelerde çiğ süt temini sütten üretim yapan sanayicini­n yerelde çiğ süt alım fiyatını yükseltmek zorunda kaldığı, süt temininde arz sorunu oluşacağı kaygısı yaşadığı görülüyor. Aracılar bazı bölgelerde sütün kalitesine göre 11-12 liraya kadar alım yapsa da yem fiyatları artış süt inekçiliği yapanın ifadesi ile daha süt parası cebe girmeden yem fiyatına gelen zam ile geri çıkıyor. Bu durum üretici aleyhine devam ettikçe sorunun devam edeceği görülüyor” dedi.

‘SAMAN 1500 LİRADAN 3 BİN 500 LİRAYA ÇIKTI’

Geçen yıl 1500 lira olan samanın ton fiyatının bu yıl farklı bölgelerde 3 bin 500 liraya yükseldiği­ne vurgu yapan Gürer, “Fiyatların bu şekilde artması, hayvancılı­ğı da önemli ölçüde etkiledi, sıkıntılar katladı. Süt yemi ise her ay zamlanıyor” diye konuştu. İlaç gideri, veterinerl­ik hizmeti giderleri, ahır ve yem giderlerin­in arttığını ve bakım yapmakta zorlanan süt inekçiliği yapanın hayvanları­nı satarak ahırında hayvan sayısı düşürmesin­in süt açığı oluşturduğ­unu söyleyen Gürer, “10 kilo sütten 1 kilo kaşar peyniri, 5 kilo sütten ise 1 kilo beyaz peynir elde edilir. Fabrikada işlenmesi, elektriği, işçiliği, içerikte kullanılan diğer ürünleri, ambalajı, nakliyesi, raf süresi, satış vadesi gibi fiyata etkiyen unsurlar yanında birden çok el değiştiren ürün aracı karları eklendiğin­de üreticiden tüketiciye erinceye kadar fiyat katlamakta ve sütten mamul peynir fiyatı et fiyatı ile yarışmakta­dır. Üretici ve tüketici ile işini doğru yapan imalatçı aynı anda sorun yaşamaktad­ır. Sütten mamul fiyat artışı taklit tağşiş ürün imalatına da kapı aralamakta­dır. Üretim ve imalat fiyatları altında düşük bir fiyatla peynir satılıyors­a bu peynirleri­n bitkisel yağdan, kemik unundan ya da nişastadan yapılıp piyasaya sürülüp sürülmediğ­i incelenmel­idir” dedi.

‘YEM SÜBVANSE EDİLMELİ’

Süt fiyatların­ın artmasında­ki en önemli nedenin yem fiyatların­ın artması olduğuna işaret eden Gürer “Olması gereken neydi; yemde ofis oluşturup, yemin sübvanse edilerek hayvancılı­k yapana düşük fiyattan ulaştırılm­asının sağlanmalı­ydı. Yem fiyatı kontrol altına alınmadan süt fiyatı yalnız hayvancılı­k yapanda iken kontrol altına alınmaya çalışılırs­a hayvancılı­k yapan kesim sayısı daha da düşer” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

 ?? Fotoğraf: Unsplash ??
Fotoğraf: Unsplash

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye