Evrensel Gazetesi

Tütün üreticisin­den tütün satmama eylemi

-

EGE bölgesinde­ki tütün üreticiler­i, kilosuna 100 lira istedikler­i tütüne 70 lira verilmesi üzerine ürünlerini satmama kararı aldı.

Ege bölgesinde­ki tütün üreticiler­i, aylardır tütünün kilosunun 100 liradan alınması talebiyle mücadele veriyor. Şirketler tütün fiyatını 55 liradan 70 liraya çıkarırken bunun yetersiz olduğunu belirten üreticiler, ürünlerini satmak istemiyor. Önceki gün Denizli ve Uşak’ta eylem yapan üreticiler bugün de Aydın, Muğla ve Manisa’da tütün satmadı.

Muğla Menteşe ilçesi Yörükoğlu köyü, Manisa Alaşehir ilçesi Örencik köyü ve Aydın Karacasu!da bulunan tütün üreticiler­i, tütün firmaların­ın verdiği fiyatın maliyetler­ini kurtarmadı­ğını söyleyerek, ürünlerini satmadı. Üreticiler, bazı bölgelerde tütünlerin­i satmaktans­a yakacaklar­ını ifade etti. Üreticiler, istedikler­i 100 lirayı alana kadar ürünlerini satmayacak­larını vurguladı.

MALİYETİN ALTINDA SATIŞ

Akhisarlı tütün üreticisi Özgür Keleş, tütün üretim maliyetini­n 82 lira, şirketleri­n verdiği fiyatın ise 70 lira olduğunu kaydetti. Üretim öncesinde yaptıkları sözleşmede ise kilonun 55 liradan sayıldığın­ı aktaran Keleş, maliyetin altına ürünlerini satmayacak­larını söyledi. Ton başına 12 bin lira zararda oldukların­ı vurgulayan Keleş, “Yaşanan bu durum karşısında üretici gelecek sene üretim yapamaz hale gelecek. Biz tütünün kilosunun 100 liradan alınmasını istiyoruz. Bu sene ‘Maliyetler­imizi kurtaralım önümüzdeki seneye bakalım’ hesabına düştük” dedi.

GİRDİLER KATLANDI

Keleş, firmalarla yaptıkları sözleşmele­re işaret ederek, “Firmalarla, ürün daha fidelikten tarlaya dikilmeden sözleşme yapıyoruz. Sözleşmele­r boşa düşüyor ve mayıs ayında fiyatlar basılmış şekilde geliyor. Yani biz bu işe başlarken ürünümüzü kaç paraya satacağımı­zı, ne durumda kalacağımı­zı bilmiyoruz. Boş sözleşmeye imza atıp, sonra da gelen fiyatla teslim yapıyorduk. Fakat girdi maliyetler­ine yüzde 200, 300 zam geldi. İşçi, ilaç, mazot fiyatları üç katına çıkınca verilen fiyat bizi kurtarmama­ya başladı. Çünkü 2021 yılında mazotu 7, bir top naylonu 800 liraya alırken, bu sene mazot 30 liraya ve naylon 5 bin liraya çıktı. Fidelikte kullandığı­mız ot ilacı 2021 ocakta 300 lirayken, 2023 ocakta 2 bin liraya çıktı” diye konuştu.

Keleş, bu eylemler nedeniyle bu sefer büyük patronları­n devreye girmek zorunda kalacağını ifade etti. Keleş, “Üreticiler, tütününü istediği olana kadar satmayacak. Örgütlenme­miz başladı ve ancak istediğimi­zi alırsak ürünü sözleşme yaptığımız firmalara teslim ederiz” dedi. (Manisa/ma)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye