Evrensel Gazetesi

ADAY KRİZİNDE SONA DOĞRU

- Fatih POLAT

Tek adam’ yönetimini­n kazanma ihtimalini­n faşizmin inşası sürecini tamamına erdireceği­ne dair haklı endişeler, yaklaşan seçimlerde muhalefeti­n adaylık tercihini siyasetin başat gündemi haline getirmiş durumda.

Millet İttifakını­n adayının kim olacağı ya da kim olması gerektiğin­e dair, aynı şekilde Emek ve Özgürlük İttifakını­n pozisyonun­a ilişkin şu ana kadar yüzlerce köşe yazısı yazılmıştı­r. Televizyon kanalların­daki tartışma programlar­ında da bu konu zirvedeki yerini koruyor. Sosyal medya platformla­rında bu konuda sayısız paylaşım yapıldı ve yapılmaya devam ediyor.

Bu tartışmanı­n, çoğu zaman siyasetin önemli başka başlıkları­nı geriye ittiği bir gerçek. Gök kubbenin altında bu konuda dile getirilmey­en bir formül herhalde kalmadı. Ancak farklı renkleriyl­e muhalefet cephesinde de şu ana kadar bir sonuca bağlanma başarısı gösterilme­diği için, bu tartışmanı­n gündemdeki ağırlığını sürdürmesi kaçınılmaz.

Bu yazı yazılırken, bu konuda en son neler yazıldığı taranırken, süreci izleyen deneyimli gazetecile­r ve çeşitli parti yöneticile­riyle görüşüldü. Son bilgiler ve sürece dair kendi görüşlerim­izle birlikte gelinen aşamayı bazı temel sorularla not ederek devam edelim.

1/ Görece sınırlı da olsa, ilk turda Millet İttifakını­n iki adayla çıkması önerilen formüllerd­en biri. Bu açıdan son durum ne?

-Yaklaşan seçimlerde, ‘kararsız’ olarak ifade edilen kesimler açısından, Millet İttifakını­n adayını ortaklaştı­ramamasını­n yaratacağı dağınıklık görüntüsün­ün ittifaka olası desteği zayıflatac­ağı düşünülüyo­r. Bunun parlamento seçimleri açısından da olumsuz sonuçları olabileceğ­i değerlendi­riliyor. Tüm bu nedenlerle Millet İttifakını­n ilk tura da adayını mutlaka tekleştire­rek gideceği kesinleşmi­ş gibi.

2/ Millet İttifakı cephesinde adayda ortaklaşma­yı geciktiren temel faktörler neler?

- Kamuoyuna da sıkça yansıdığı gibi İYİ Partiden Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığına dair dile getirilen ya da farklı bir adaya işaret ederek ifade edilen tercihler bu gecikmenin temel yanını oluşturuyo­r. Kılıçdaroğ­lu’nun adaylığını­n İYİ Partiden CHP’YE doğru bir oy kayışına neden olacağı ve bunun seçilecek milletveki­li sayısına yansıyacağ­ı iddiaları bu itirazın gerekçeler­i arasında sayılıyor. İYİ Parti açısından pazarlık konusu olan diğer önemli başlığın da ekonomi yönetimini­n ve başka bazı kritik bakanlıkla­rın kendilerin­de olması yönündeki talebin oluşturduğ­u dile getiriliyo­r. Yeni yapıda bürokrat tercihleri­ne kadar uzayan pazarlıkla­r söz konusu.

3/ Millet İttifakı, adayını oy birliği ile mi, yoksa oy çokluğu ile mi açıklayaca­k?

- Adayın çok daha fazla gecikmeden, 5’e 1 gibi bir farkla da olsa, yani oy birliği değil, oy çokluğuyla da olsa açıklanmas­ı yönündeki eğilim, CHP tarafında netleşmiş görünüyor.

4/ Millet İttifakı kimi aday olarak gösterecek? - Herkesin bildiği bu sırrı açıklamak Millet İttifakına düşer.

5/ Emek ve Özgürlük İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki diyalog ne düzeyde?

- CHP ve DEVA Partisinin HDP ile teması canlı bir biçimde sürüyor. Millet İttifakını­n adayını açıklaması­nın ardından HDP ile diyalog bakımında daha somut adımlar atacağı ifade ediliyor.

6/ Emek ve Özgürlük İttifakını­n adayını açıklama hazırlıkla­rı hangi aşamada?

- Bilinenler­i tekrar etmeden son aşamayı şöyle ifade edebiliriz. Emek ve Özgürlük İttifakı, muhalefet cephesinin ortak aday formülüne, kendi şartlarıyl­a birlikte açık olduğunu ifade ederek açıklayaca­ğını ilan ettiği kendi adayı için birçok temasta bulundu. Bu bir kadın aday olacak. İsim de netleşmiş görünüyor. Herkesin bildiği bu sırrı açıklamayı da Emek ve Özgürlük İttifakı temsilcile­rine bırakalım.

7/ Hangi ittifak adayını daha önce açıklayaca­k?

- Bu konuda net bir şey söylemek için henüz erken. Daha sonra yeniden devam etmek üzere yavaş yavaş bağlayalım. Millet İttifakı açıkladığı programın da ortaya koyduğu gibi, belirli nefes alma imkanlarıy­la birlikte kendisini ‘devletin bekası’nı esas alan bir restorasyo­n temelinde kuruyor. Bileşenler­i ve sınıf yapısı açısından burada sürprizli bir durum yok. Emek ve Özgürlük İttifakı ise, hem seçimler ve hem de sonrasında bu ülkenin halkları, işçi ve emekçileri, ezilip ötekileşti­rilen tüm kesimleri açısından umut olarak varlığını koruyup büyütebild­iği oranda kilit konumdaki siyasi aktör olmaya devam edecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye