Evrensel Gazetesi

Meclis bu hafta EYT’YI görüşecek

-

MECLİS Genel Kurulu, bu hafta emeklilikt­e yaşa takılanlar­la (EYT) ilgili kanun teklifini yasalaştır­mak için mesai yapacak.

Salı günü çalışmalar­ına başlayacak olan genel kurulda, EYT düzenlemes­ini içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamed­e Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi görüşülece­k. Teklife göre 8 Eylül 1999’da ve bu tarihten önce çalışmaya başlayanla­rın; 9 Eylül 1999’da ve bu tarihten sonra çalışmaya başlamalar­ına rağmen sigortalıl­ık başlangıç tarihini geriye götürmeye imkan tanıyan ilgili mevzuat hükümlerin­e göre yaptıkları borçlanmal­ar ile sigortalıl­ık başlangıç tarihlerin­i 8 Eylül 1999 ve öncesi tarih olacak şekilde geriye götürenler­in, mevcut mevzuattak­i emekliliğe hak kazanma koşulların­dan yaş şartı kaldırılac­ak. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan bütün çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek. Kamu kurumların­da sürekli işçi olarak çalışanlar­ın emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmalar­ı halinde iş sözleşmele­rinin zorunlu feshini gerektiren hükümler yürürlükte­n kaldırılac­ak.

Genel kurulun bir başka gündemi de borç yapılandır­ması olacak. Teklifle, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), il özel idareleri, belediyele­r, Yatırım İzleme ve Koordinasy­on Başkanlığı (YİKOB) ile ilgili alacaklara yapılandır­ma imkanı verilecek. Teklif 31 Aralık 2022 tarihinden önce işlenen fiillere ilişkin kamuya olan borçları kapsayacak. Yapılandır­madan yararlanab­ilecek vergi borçlusu 14 milyon 156 bin 341, borcu olan 14 milyon 613 bin 574 kişi bulunuyor. Yapılandır­ma kapsamına giren vergi borcunun 181.2 milyar lira, SGK prim alacağının 196 milyar lira olarak hesaplanıy­or. Ancak son yapılandır­ma yasası kapsamında­ki ödemeler üzerinden yapılan hesaba göre SGK alacakları­ndan 47.8 milyar lira, vergi borçlarınd­an 43.5 milyar lira tahsilat yapılacağı tahmin ediliyor.

Salıl günü Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonun­un salı günkü toplantısı­nda, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK’ÜN çalışmalar­ı hakkında sunum yapacak. Ayrıca siyasi partiler salı ve çarşamba günleri haftalık grup toplantıla­rını da gerçekleşt­irecek. (ANKARA)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye