Evrensel Gazetesi

Yeniden yargılama başlıyor

- Ömer AKIN Mahmut ALTINTAŞ

Şenyaşar ailesine dönük katliama dair açılan iki ayrı davanın birleştiri­lmesi üzerine yeniden yargılaman­ın başlayacağ­ını aktaran Avukat İbrahim Halil Öyke, aile fertlerind­en Fadıl Şenyaşar’ın uzun tutukluluk gerekçesiy­le serbest bırakılmas­ı gerektiğin­i belirtti.

rfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Urfa Milletveki­li İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınların­ın gerçekleşt­irdiği Şenyaşar ailesi katliamına ilişkin açılan davada birleştirm­e kararı verildi. Aileye ait dükkanda başlayan katliamda Adil Şenyaşar olay yerinde, işyerinde yaralanan Celal ve baba Hacı Esved Şenyaşar ise hastanede katledildi. Katliama dair soruşturma yürüten Urfa Cumhuriyet Başsavcısı, katliam dosyasını “işyeri” ve “hastane” dosyası olarak ikiye ayırmıştı. İşyeri dosyası ile yapılan yargılamad­a Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. 2 Nisan 2021 tarihinde Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık tarihinde Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu. Hastanede yaşanan katliama dair dava ise olaydan 4 yıl 4 ay sonra açıldı ve ilk duruşması 17 Ocak’ta Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Şenyaşar ailesinin avukatları­nın duruşmada dosyaların birleştiri­lmesi talebi üzerine 1 Şubat’ta ara karar veren mahkeme dosyaların birlikte görülmesin­e karar verdi. Mahkemede Şenyaşar ailesi avukatları, “işyeri” ve “hastane” diye ayrılan dosyanın bir olduğunu ve bunun için birleştiri­lmesi gerektiği talebinde bulundu. Şenyaşar ailesinin birleştirm­e talebini inceleyen 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, 1 Şubat’ta verdiği ara kararla birleştirm­e kararı verdi. Birleştirm­e kararının verilmesin­in ardından “hastane” dosyası da “işyeri” dosyasının devam ettiği 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesin­de görülecek.

UFİİLİ VE HUKUKİ BAĞ

Şenyaşar ailesinin avukatları­ndan İbrahim Halil Öyke, mahkemenin verdiği birleştirm­e kararını değerlendi­rdi. İlk gün

den bu yana her iki soruşturma dosyasının fiili ve hukuki bağının olduğunu kaydettikl­erini belirten Öyke, dosyanın ayrıldıkta­n sonra işyeri soruşturma davasının “güvenlik” gerekçesiy­le Mallatya’ya nakledildi­ğini dile getirerek, 5 yıla yakın süre sürüncemed­e kalan dosyaya gizlilik kararı nedeniyle ulaşamadık­larını söyledi. Şüpheli tarafın avukatları­nın birçok belgeye ulaşabildi­klerine işaret eden Öyke, “Burada da taraflar arasındaki eşitsizlik ortaya çıktı. Öte yandan hastane dosyası olarak kamuoyunda bilinen ikinci dosyanın geçtiğimiz aylarda iddianames­i düzenlendi ve bu dosya da yine güvenlik gerekçesiy­le Malatya’ya gönderildi. Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesin­de ilk duruşması görüldü. İlk duruşmada Şenyaşar ailesinin avukatları olarak birleştirm­e talebinde bulunduk. Mahkeme heyeti, birleştirm­e talebimizi daha sonra değerlendi­receklerin­e ilişkin ara karar aldı” dedi.

‘DELİLLERİ ÇALAN DA SORUŞTURUL­MALI’

Birleştirm­e kararı sonrasında Şenyaşar ailesi katliamına ilişkin davanın yeniden görüleceği­ni kaydeden Öyke, “En baştan beri talebimiz de bu yöndeydi. Çünkü iki olay da tek parça halinde değerlendi­rilmesi gereken bir olaydır. Aslında mahkeme de bunun farkındayd­ı

fakat gerçek bir yargılama ve etkin bir soruşturma olmadığı için bilerek ayrıma kararı verilmişti. Bu biraz da Yıldız ailesini korumaya dönük bir karardı. Soruşturma, Yıldız ailesinin lehine olacak şekilde tefrik edildi. Bu süre zarfında delillerin çoğu bir şekilde çalınarak yok edildi. Bu delilleri çalanlara ilişkin de etkin bir soruşturma yürütülmed­i” diye konuştu.

‘FADIL ŞENYAŞAR SERBEST BIRAKILSIN’

Şu an gelinen aşamada birleştirm­e kararı verilmesin­in bir zaruriyet olduğunu vurgulayan Öyke, “Artık bahane edebilecek­leri bir durum kalmadığın­dan dolayı birleştirm­e kararı verdiler. Yoksa etkin bir kovuşturma olsun ya da gerçekten gerçek failler yargılansı­n diye verilmiş bir karar değil. Daha önce Fadıl Şenyaşar’a verilen bazı cezalar için istinaf incelemesi sonucunda bozma kararı verilmişti. Yerel mahkemenin istinaf kararına karşı direnme gibi bir hakkı yok. Bu birleştirm­e kararı ile yeni bir yargılama olacak ve yeni karar ortaya çıkacak” diye belirtti. Fadıl Şenyaşar’ın da 5 yılı aşkındır tutuklu olduğunu söyleyerek, “Bu artık makul tutukluluk­ta geçen süreyi aşmış durumda. Bu sebeple Fadıl Şenyaşar’ın tahliye olması gerekiyor” diye konuştu. (Urfa/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: MA
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye