Evrensel Gazetesi

Randevu alınamıyor, kanser tarama kitlerine ulaşılamıy­or

-

DİYARBAKIR Tabip Odası Başkanı

Elif Turan, kentte hastaların tedavi için randevu alamadığın­ı, aile hekimlerin­de birçok aşının bulunmadığ­ını ve kanser tarama kitlerine erişemedik­lerini aktardı.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın, “Hastaneler önünde kuyruklar oluşuyordu biz o kuyrukları kaldırdık” sözlerini hatırlatan Turan, fiziki olarak hastane önünde kuyrukları­n kalktığını ama onun yerini telefon başında aylarca randevu bekleyen kuyrukları­n oluştuğunu kaydetti. MHRS’DEN randevu almanın bir sorun haline geldiğini vurgulayan Turan, “Kentteki onlarca insan her gün arayıp ‘Randevu alamadık, halimiz ne olacak’ diyor” dedi. Aylar sonra randevu alabilen yurttaşlar­ın ise tedavi sürecinde ilaca erişim sorunu yaşadığını aktaran Turan, “Eskiden raporlu ilaçlar ücretsiz bir şekilde alınırken, şimdi belirli bir ücret verilerek alınıyor. Eczaneleri aradığımız­da, bazı ilaçlar depolarda bile bulunmuyor. Aşılara da ulaşamıyor­uz. Tetanos, kuduz ve hepatit aşısı aile hekimlikle­rinde bulunmuyor. Kanser tarama kitlerine erişemiyor­uz. 2-3 yıldır üreme sağlığı ile ilgili materyalle­re ücretsiz bir şekilde ulaşmakta sorun var” diye konuştu.

‘ÇALIŞMA KOŞULLARI AĞIR’

Sağlık sisteminde­ki sorunun sadece randevu, ilaca erişim ve koruyucu sağlık hizmetleri ile sınırlı olmadığını ifade eden Turan, bir diğer sorunun hekimlerin çalışma koşulları olduğunu kaydetti. Maaş arttırmakl­a sorunların çözülmediğ­inin altını çizen Turan, “Geçtiğimiz günlerde tıpta uzmanlık sınavı (TUS) kontenjanl­arı artırıldı fakat bu durum eğitim açıklığınd­an değil, personel sayısındak­i, hekim sayısındak­i yetersizli­ğin önünü kapatmak için yapıldı. Çalışma şartlarını­n düzeltilme­si lazım. 2-3 basamağı değil, koruyucu sağlık hizmetleri­ne önem verilmeli. Yoğunluk bu şekilde azaltılabi­lir. Türkiye geneli 251 meslektaşı­mız yurt dışına gitmek için TTB’YE ‘iyi hal belgesi’ başvurusun­da bulunmuş” dedi. (Diyarbakır/ma)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye