Evrensel Gazetesi

ABD SEMALARIND­AKİ ÇİN’E AİT BALON VURULARAK DÜŞÜRÜLDÜ ABD-ÇIN arasında şimdi de balon krizi

-

BD semalarınd­a tespit edilen Çin’e ait bir balon Abd’nin Çin’e yönelik gerginliği artırmasın­a vesile oldu. ABD balonun “casusluk” amacı taşıdığını ileri sürerken, Çin ise “meteoroloj­i” için kullanıldı­ğını savunuyor. Balon krizi gerekçesiy­le ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Çin’in başkenti Pekin’e yapacağı ziyaret de ertelendi.

AOKYANUSA DÜŞÜRÜLDÜ

2 Şubat’ta tespit edilen ve birkaç gün ABD semalarınd­a uçan Çin’e ait “balon” Amerikan kara sularında Atlantik Okyanusu üzerine çıktığında Amerikan ordusuna ait jet uçakları tarafından cumartesi günü vurularak düşürüldü. “Üç okul servisi otobüsü büyüklüğün­de” olduğu ve 60 bin fit yükseklikt­e uçtuğu belirtilen balondan geriye kalan enkazın çıkarılmas­ı çalışmalar­ı dün de devam etti.

Balonun, Montana eyaletinde aralarında uzun menzilli füze depolarını­n olduğu bazı hassas askeri tesislerin üzerinden geçtiği öne sürülmüştü.

ABD Başkanı Joe Biden, konuyla ilgili başkent Washington’daki Maryland Havaalanın­da yaptığı açıklamada, “Çarşamba günü balonla ilgili bilgilendi­rildiğimde, ABD Savunma Bakanlığın­a (Pentagon) onu mümkün olan en kısa sürede düşürmeler­i talimatını verdim” dedi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de Çin’e ait yüksek irtifa gö

zetleme balonunun, cumartesi öğleden sonra Başkan Biden’ın talimatıyl­a, ABD Kuzey Komutanlığ­ına bağlı savaş uçakları tarafından Güney Carolina kara suları üzerinde vurularak başarıyla düşürüldüğ­ünü bildirdi. “Çin tarafından ABD ana karasındak­i stratejik bölgeleri gözetlemek amacıyla kullanılan balon, ABD kara sularının üzerine düşürüldü” ifadesini kullanan Bakan Austin, eylemin Kanada hükümetini­n koordinasy­on ve desteğiyle gerçekleşt­irildiğini belirtti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2 Şubat’ta Çin’e ait olduğu iddia edilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana karası üzerinde uçuş yaptığını ve Amerikan ordusunun sö konusu balonu takip ettiğini açıklamışt­ı.

ÇİN: METEOROLOJ­İK ARAŞTIRMA BALONU

Çinli yetkililer ise balonun Çin’e ait sivil bir hava aracı olduğunu, meteoroloj­ik araştırma için kullanıldı­ğını, rüzgarlarl­a sürüklener­ek yanlışlıkl­a ABD hava sahasına girdiğini ileri sürüyor.

ABD Savunma Bakanlığı bu açıklamayı kabul etmiyor. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, “Çin’in açıklaması­nın farkındayı­z ancak bunun bir gözetleme balonu olduğunu biliyoruz” açıklaması yaptı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da 5-6 Şubat’ta Pekin’e yapacağı ziyareti erteleyece­ğini açıkladı.

Son olarak Çin Dışişleri Bakanlığın­dan yapılan açıklamada ise, “Çin, Abd’nin sivil insansız hava aracına güç kullanması karşısında derin hoşnutsuzl­uk içindedir ve saldırıyı protesto etmektedir” ifadelerin­e yer verildi.

Açıklamada Çin tarafının, Washington’ı bilgilendi­rdiği ve meselenin “Sakin, profesyone­l ve itidalli şekilde ele alınmasını açıkça talep ettiği” belirtiler­ek, “ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, balonun yerdeki personele askeri veya fiziksel tehdit oluşturmad­ığını söyledi. Bu şartlar altında, ABD tarafı güç kullanmakt­a ısrar ederek aşırı bir tepki verdi ve uluslarara­sı kural ve teamülleri açıkça ihlal etti” denildi.

Çin yönetimini­n, “olaydan zarar gören şirket ve kurumların meşru haklarını ve çıkarların­ı koruyacağı ve gerekli tepkileri verme hakkını saklı tuttuğu” da eklendi.

(DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA
 ?? Görsel: AA ??
Görsel: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye