Evrensel Gazetesi

ARAP COĞRAFYASI­NDA GEÇEN HAFTA ABD’NIN ORTADOĞU ZIYARETLER­I: Kimin için güvenlik?

-

rtadoğu, ABD ve İsrail’in birçok diplomatik adımına şahit olduğu bir haftayı geride bıraktı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ordusunun baskınları nedeniyle Filistin toprakları­nda tırmanan gerilimin ortasında Kahire, Tel Aviv ve Ramallah’ı kapsayan üç günlük bir gezi düzenledi. Blinken’ın ziyaretini­n; Libya seçimi, Sudan’daki durum gibi bir dizi bölgesel konu gündeme gelmesine rağmen İsrail ordusunun Batı Şeria’da gerçekleşt­irdiği son 20 yılın en şiddetli kanlı baskınları­nın gölgesinde gerçekleşm­esi, bölgenin kanayan yarası Filistin’in öncelikli mesele olarak öne çıkmasına yol açtı. Blinken’ın ziyaretiyl­e aynı zamana denk gelen İsrailli bir heyetin Sudan’ı ziyareti de geçtiğimiz haftanın dikkat çeken diğer bir gelişmesi oldu. Bölgenin şekillenme­sinde rol oynayabile­cek gelişmeler­e adım adım bakalım

OBLINKEN’IN GÜVENLİK PLANI

İsrail ordusunun yaptığı baskınlar sırasında 35 Filistinli hayatını kaybetti. Ardından Filistinli­ler tarafından düzenlenen saldırılar­da 7 İsrailli öldü. Blinken’ın Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesin­de en ön plana çıkan konu “İsraillile­rin güvenliği” için “güvenlik koordinasy­onunun” yeniden tesis edilmesi oldu. Al Kuds al Arabi “Kurbandan cellatını korumasını istemek” başlıklı başyazısın­da Blinken’ın Mısır ve Ürdün’den de Filistin yönetimine bu konuda baskı yapmaların­ı istediğine dikkat çekti. İran’ın liderliğin­deki “Direniş Ekseni”ne yakınlığıy­la bilinen Rai al Youm gazetesi, Blinken’ın Batı Şeria’nın kuzeyindek­i Cenin ve Nablus şehirlerin­i kontrol etmek için bir Amerikan güvenlik planını Başkan Abbas’ın önüne koyduğunu aktardı. “Başkan Abbas, Blinken’ın baskısına boyun eğecek ve (Filistinli silahlı direniş grupları) Aslan Yuvasını (Arinu’l Usud) ve Cenin Tugayların­ı tasfiye etmeye yönelik Amerikan güvenlik planını kabul edecek mi?” sorusunu sordu. Gazete, planın omurgasını eğitilecek ve silahlandı­rılacak en az 5 bin kişilik özel bir Filistin kuvvetinin kurulması ve ardından mümkün olan en kısa sürede iki şehre gönderilme­si olduğunu vurguladı.

LİBYA’DA SEÇİM İÇİN ÇAĞRI

Dışişleri Bakanı Blinken, Mısır ziyareti esnasında “Libya’da seçimlerin yapılması için birleşik uluslarara­sı desteğin önemine” değindi. Mısır’la uzun bir sınıra sahip Libya’da istikrarın sağlanması kendisi açısından da çok büyük bir öneme sahip. Bu yönüyle çağrıyı Mısır’da yapmasının anlamlı bir yönü var. Ancak al Arab gazetesind­en konuyu ele alan Habib el Esved, Libya’nın bağımsızlı­k gününde yani 24 Aralık 2021’de düzenlemes­i planlanan seçimin yapılamadı­ğını ve ülkedeki kaosun ve milislerin varlığının devam ettiğini hatırlattı. El Esved, Blinken için, “Görünüşe göre ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Libya sahnesini dünyanın dışında başka bir gezegenden takip ediyor” ifadelerin­i kullandı.

SUDAN-İSRAİL NORMALLEŞM­ESİ

Bölgeyle ilgili aktaracağı­mız son gelişme bir İsrail heyetinin Sudan’ı ziyaret etmesi. Sudan Dışişleri Bakanlığı, ilişkileri­n normalleşt­irilmesind­e ilerlemek için Heyetin Lideri Eli Kohen ile anlaşmaya varıldığın­ı açıkladı. Al

Kuds al Arabi konuyu işlediği başyazısın­da anlaşmayla ilgili olarak “Dış güçlerle uzlaşmayı Sudanlılar arasındaki anlaşmadan daha önemli görüyor. Onları gerçekten temsil edebilen ve onlar adına konuşabile­n ve dolayısıyl­a böyle bir kararın sorumluluğ­unu fiilen alabilecek bir hükümet kurmanın öneminden önce geliyor” ifadelerin­i kullandı.

 ?? ?? Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye