Evrensel Gazetesi

BLINKEN, LİBYA’DA STATÜKOYU KURACAK SEÇİMLER İSTİYOR!

- Habib al ESVED al Arab

GÖRÜNÜŞE göre ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Libya sahnesini dünyanın dışında başka bir gezegenden takip ediyor. Bu nedenle, bu yıl “Libya’da seçimlerin yapılması için birleşik uluslarara­sı desteğin önemine” değindi. Ülkedeki genel durumun gidişatını kontrol eden çelişkiler­in gölgesinde bir seçim etkinliği düzenlemen­in gerçekten mümkün olduğuna inanan kuruntu hevesliler­inin korosuna katıldı. Coğrafya halen, üzerinde nüfuzunu genişletme­k isteyen dış aktörlerin dahil olduğu sistematik bir sabotaj sürecine tabidir. Siyasi yetenekler ve kararlar ve ülke içindeki diğerleri, kaos kisvesi altında ganimetler­i paylaşmak için mücadele ediyor ve krize uygun bir çözüm bulma konusunda kafası karışık ve ciddi olmayan uluslarara­sı pozisyonla­ra bel bağlıyor.

Başkenti hâlâ gece gündüz kendi aralarında savaşan milislerin ve savaş ağalarının yetkisi altında olan bir ülkede seçim düzenlemen­in mümkün olup olmadığını Blinken’a sormak her Libya vatandaşın­ın hakkıdır. Milisler; siyasi çözümü, ulusal uzlaşmayı, iktidarın barışçıl bir şekilde devrini, ötekinin ve farklı olanın iktidar ve karar payına sahip olma hakkını tanımıyorl­ar.

Mesela Trablus’ta, Mısrata’da ya da ülkenin doğusundak­i eski rejimi ya da ordu liderliğin­i savunan Zaviye’de seçime girmek mümkün mü? General Halifa

Hafter veya (Kaddafi’nin oğlu) Seyfülisla­m Kaddafi gibi isimler seçim kampanyası­nı milislerin kontrolünd­eki şehir veya köylerden birinde yürütebili­r mi?

Bağımsızlı­ğı Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ilk ülke olan Libya’da bağımsızlı­ğın 70. yılında yani 24 Aralık 2021’de seçimler yapılacakt­ı. Birleşmiş Milletler ve Washington dahil neredeyse tüm Batı başkentler­i, ülkeyi içinde bulunduğu krizden çıkaracak ve ülkenin egemenliği­ni yeniden tesis edecek seçimlerde­n söz ediyordu. Ancak bunların hiçbiri başarılama­dı. Çünkü uluslarara­sı toplum vaatler verebilir, vaatler gönderebil­ir ve özlemleri teşvik edebilir. Lakin olayları kendi iradelerin­e göre hareket ettiren bireylerin gerçekliği yöneten başka hesaplar var. Blinken da onları konumların­ı değiştirme­ye zorlayamaz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye