Evrensel Gazetesi

BLINKEN’IN TURU: KURBANDAN CELLATINI KORUMASINI İSTEMEK

- Al Kuds al Arabi Başyazı

ÜST düzey Amerikalı yetkililer; Batı Şeria’nın birçok bölgesi işgal ordusu tarafından gerçekleş tirilen açık şiddet, infazlar, baskınlar ve ev yıkım larında bir artışa tanık olurken, son günlerde İs rail’e destekleri­ni ifade etmek için yarıştı. Özellikle Cenin kampında, Filistinli­lerin çeşitli direniş biçim leriyle karşı koyması doğaldı.

Körü körüne destekler silsilesi; bizzat ABD Başkanı Joe Biden, artık bir esamesi okunmayan medeniyetl­er savaşları sözlüğünde­ki en kaba keli melere başvurmakt­an çekinmeyer­ek Kudüs’teki yerleşimci­leri hedef alan saldırılar­ı “uygar dünya ya karşı saldırı” olarak nitelendir­di. Yaşlı bir kadın da dahil olmak üzere Cenin’in de on kişi şehit edil mişti. 20’si Cenin’den olmak üzere, yılın başından beri işgal kurşun larıyla öldürülen 8’i çocuk 35 Filis tinli mev cut.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve on dan önce CIA başkanı ve ulusal güvenlik danış manının ziyaretler­i, “İşgal altındaki Filistin’de sü kuneti aramak” aldatıcı başlığıyla geldi. Yerleşimi genişletme politikala­rını meşrulaştı­rması, ABD yö netiminin sıkı sıkıya bağlı olduğunu ilan ettiği iki devletli çözüme dair kalan yanılsamal­arı ortadan kaldırmış durumdadır.

İşgalci devlet lehine olan bu bariz Amerikan tutumu; Filistin halkının hakları ve Birleşmiş Mil letlerin en temel kararları ve insan hakları ve uluslarara­sı hukuk normlarına rağmen yeni değil. Mevcut ABD yönetimini­n önceki yönetimler­i örnek alarak Filistin yönetimind­en işgale sahip çıkması nı talep etme tavrında da yeni bir şey bulunma maktadır. Öldürürken, topraklara el koyarken, ev leri yıkarken, yerleşirke­n ve katliamlar tarzında ırk ayrımcılığ­ının en kötü biçimlerin­i uygularken bile celladını korumak sanki kurbanın göreviy miş gibi. Bu vaziyet artık ‘apartheid’in en karan lık dönemleriy­le bile karşılaştı­rılamaz.

Bu nedenle, üst düzey Amerikalı yetkilile rin işgalciler­le güvenlik koordinasy­onunu ye niden tesis etmesi için Filistin Devlet Başka nını doğrudan zorlaması veya Mısır ile Ürdün istihbarat şeflerinin Blinken’ın Mahmud Ab bas ile Ramallah’taki görüşmesin­e katılma ları için baskı yapılması şaşırtıcı değildi. Fi listin yönetimini­n bu baskılara cevap verme si ve işgale karşı savaşmak için elindeki en nadide silahlarda­n birini gönüllü olarak bı rakması elbette büyük bir hatadır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye