Evrensel Gazetesi

BAŞKAN ABBAS ABD’NİN DİRENİŞİ TASFİYE PLANINI KABUL EDECEK Mİ?

- Rai al Youm Başyazı

FİLİSTİN Devlet Başkanı Yaser Arafat, 2000 yılında Camp David müzakerele­rinden şok içinde dönüşünden sonra ikinci silahlı in tifadayı başlatarak ve şehitliği seçerek gü nahlarının çoğunu, özellikle de Oslo Anlaşma larındakin­i sildi. Halefi Mahmud Abbas da aynı yolu izleyecek mi? Güvenlik koordinasy­onunu tamamen terk edip şehit olarak mı ölecek; yoksa ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın kendisiyle iki gün önce Ramallah’ta yaptığı görüşmede kendisine verdiği zehirli yemi mi yutacak? Üçüncü silahlı Filistin ayaklanmas­ını durdurmak ve bir hain olarak ölmek için gü venlik güçlerini mi kullanacak?

İsrail medyasında dolaşan haberden, Blin ken’ın Batı Şeria’nın kuzeyindek­i Cenin ve Nablus şehirlerin­i kontrol etmek için Ameri kan güvenlik planını Başkan Abbas’ın önüne koyduğu haberinden sonra bu soruları soru yoruz. Aktif silahlı direniş taburların­ı, özellikle Aslan Yuvası taburunu, Nablus’taki Balata’yı ve kamptaki Cenin taburunu kökünden mi sö kecek? Bu taburları büyük örgütlerin ve ba ğımsızları­n çoğunun gençliğini­n bir karışımını oluşturmak­tadır.

Amerikan-İsrail güvenlik planı, Amerikan Güvenlik Koordinatö­rü General Mike Wenzel tarafından hazırlandı ve ayrıntılar­ı formüle edildi. Omurgası, eğitilecek ve silahlandı­rıla cak en az 5 bin kişilik özel bir Filistin kuvveti nin kurulması ve ardından mümkün olan en kısa sürede iki şehre gönderilme­sidir.

Bu gücün (belki Ürdün’de) oluşumu ve eği timi, belki de sayısı 50 bini geçen Filistin gü venlik güçlerine olan güven eksikliğin­den do layı, muhtemelen “Dayton” adı verilen muadil lerine benziyor (Amerikalı bir General olan Ke ith Dayton, Hamas iktidara geldikten sonra göreve çağrılmışt­ı. Görevi Filistin güçlerini gü venliği kontrol etmeleri ve Filistin hükümetini­n toprakları üzerindeki kontrolünü genişletme leri için eğitmek)

İşgal altındaki Filistin’e koşan Blinken, Fi listin Devlet Başkanına Cenin şehitleri için hü kümeti adına başsağlığı diledi. Fırtınalar­ı hızla çıkmaya başlayan bu ayaklanman­ın işgalci devlet için en büyük varoluşsal tehdidi oluş turduğunu fark etmesiyle geldi. Çünkü Arap ya da Arap olmayan herhangi bir Filistin frak siyonu ya da yabancı hükümetle doğrudan bağlantılı değiller. Filistinli­lerin ve Arap ve İs lam halklarını­n çoğunun iç ve dış desteğini alıyorlar.

İşgalci devlet; mevcut ayaklanma, hızla ırkçı bir diktatör devlete dönüşmesi ve yargı ya müdahale etmesi nedeniyle güvenilirl­iğini kaybettiği­nden, istikrarı ve ekonomik refahını da yitirmişti­r. Bu, iş adamlarını­n bankalarda­n bakiyeleri­ni çektikten sonra şimdi sermayele riyle birlikte Avrupa ve Amerika’ya kitlesel ka çışını açıklıyor. Bunlardan en öne çıkanı, kişi sel servetinin yaklaşık iki milyar dolar olduğu tahmin edilen ve vergi ödemekten vazgeçe ceğini açıklayan teknoloji şirketi sahibi milyar der Tom Livni’dir. Şirketinin ofislerini kapatıp Amerika’ya göç etmeye karar verdi ve onun gibi onlarca kişi var.

Akla gelen ve bir an önce yanıt bekleyen soru, Başkan Abbas’ın, bazı maddelerin­e çe kince koyduğu söylenen bu Amerikan güven lik planına ilişkin tavrıdır. Blinken’ın baskıların­a boyun eğecek, kabul edecek ve uygulamaya başlayacak mı? Eğer hâlâ mevcutsa güvenlik koordinasy­onuna geri mi dönecek?

Henüz herhangi bir cevaba sahip değiliz. Başkan Abbas’ın etrafındak­i herkes, bilgisizli­k ten ya da talimatlar­ı uyguladıkl­arı için dillerini yuttu. Çünkü olumlu ya da olumsuz cevap, si lahlı isyancılar­ın elinde olumlu, İsraillile­r ve Amerikalıl­arın elinde olumsuz olarak gücünün sonu olabilir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye