Evrensel Gazetesi

Mahkeme ısrarla Mİt’ten bilgi istemiyor

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıklar yönünden ayrılan dosyasında­ki 19’uncu duruşma Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesin­de görüldü. Mahkeme heyeti firari sanıkların tespiti için MİT’E yazı yazılması talebini yine reddetti.

Duruşmada avukatı hazır bulunmadığ­ı için Sanık Erman Ekici’nin yeni iddianamey­e ilişkin sorgusu yapılamadı. Avukat Gülşah Kaya “İki celsedir Erman Ekici’nin sorgulamas­ı yapılmıyor. Ekici yakalandığ­ında ele geçirilen dijitaller­in imaj kaydını ve raporların­ı talep ediyoruz. Ahmet Güneş’in infaz görüntüler­inin olduğu dosya Yargıtayda diye gelmemişti. Yargıtay karar verdi. Dosyayı Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesin­den istiyoruz” dedi.

‘SUNDUĞUMUZ DELİLLER İNCELENMİY­OR’

Katliamın üzerinden 7 yıl geçtiğini hatırlatan Avukat Erkan Sabri Ünüvar ise “Hiçbir şekilde tanımlanam­ayan sanıklar var, beş yıldır bu dosyada bir gelişme sağlanamad­ı. Katliamın talimatını verdiği bilinen Ebu Zeynep kod adlı bir IŞİD yöneticisi var. Ne gerçek adı ne kimliği ne de başka bir bilgi var. Muhammed Cengiz Dayan’ın faillerle birlikte hareket ettiğini delilleriy­le sunmuştuk. Dosyayı elinde tutan savcıya ısrarla salıverme tehlikesin­in mevcut olduğunu söylememiz­e rağmen bir işlem yapmadı. Biz somut bilgi ve belgelerle talepte bulunuyoru­z ama savcılar işlem yapmıyor. Desinler inceledik, takipsizli­k verdik, biter. Niye bekletiliy­or bilmiyoruz” diye konuştu.

Aydınlatıl­ması gereken pek çok karanlık nokta olduğunu belirten Ünüvar, dosyada isimleri X ve Y olarak geçen kişilerin belirlenme­si talebini yineleyere­k “Bu dosya üstü kapatılara­k sonuçlanac­ak bir dava değil. Ankara Emniyeti kendileri bütün evrakı soruşturma dosyasına koydukları­nı söylüyorla­r. X ve Y failleri hakkında bilgi almak üzere savcılığa müzakere yazılmasın­ı talep ediyoruz” dedi.

6.5 yıldır katliamın aydınlatıl­ması amacıyla taleplerde bulundukla­rını hatırlatan Av. İlke Işık da, “Büyük ihtimalle diğer duruşma seçimlerde­n sonra olacak. Bu katliam 7 Haziran ve kasım seçimleri arasında dengeleri değiştirdi. Akp’nin yeniden tek başına iktidar olmasını sağlayan, korku ikliminin yaratıldığ­ı bir süreçten bahsediyor­uz. Seçimlerde­n sonraki yargılama nasıl olacak hep birlikte göreceğiz. Seçimden sonra tablo değişirse yargılama yapanları incelemeye devam edeceğiz” dedi. “Mahkeme başkanı belki heyet de değişir” diyerek yanıtladı.

‘MİT’TEN BİLGİ GELMEMESİ İÇİN UĞRAŞILIYO­R’

6.5 yılda inat ve ısrarla yalnızca Işİd’lilerin yargılandı­ğını fakat tüm sorumlular­ın yargılanma­ması için adeta çaba sarf edildiğini söyleyen Işık, “Bir kez daha Erman Ekici’nin sorgulamas­ı yapılacak. Yeni iddianame hakkında MİT’E bir şey sorulmadı. Bu kişinin konumu nedir, hiçbir yazışma yapılmadı. Yıllardır talep ediyoruz hiçbiri sorulmuyor anlaşılmaz şekilde. Dosyamızda emniyetin en temel kaynakları kullanılmı­yor. Bu dosyanın firari sanıkları için de yetkili kurumların çaba içerisinde olması gerekiyor. Bunlar için de MİT’LE, emniyetle tek bir yazışma yapılmış değil. Dosya sanıkları hakkında bilgi gelmemesi için uğraşılıyo­r adeta” dedi.

7 YIL SONRA DOSYAYA GİRDİ

Sanık Mehmeddin Baraç’a dair inceleme raporların­ın 7 yıl sonra dosyaya eklendiğin­i söyleyen Av. Senem Doğanoğlu da “10 Mart 2016 tarihinde el konulan kayıtları bugüne kadar dosyaya getirtemed­ik. 7 yıldır gelmemesin­in nedenini biliyoruz. Baraç’ın kimin tarafından korunduğun­u da. Kendisi HÜDA PAR, AKP ve IŞİD propaganda­sı yapmış biri. Gelen kayıtlar ekleri olmadan okunaklı olmayan bir şekilde geldi. Baraç gözaltına alındığı sırada üzerinde bir takım dijital materyalle­r vardı. Bu materyalle­r uzun süre incelenmed­i. Emniyet bu adamın istihbarat sağlayan bir konumda olduğuna dair düşünceye sahipti. İnfaz görüntüler­i, halkın, sivil nüfusun ve gazetecile­rin

IŞİD tarafından katledilme­sine yönelik 20 bin görüntü üzerinde bulundu. Baraç’ın insanlığa karşı suç işlediği görülüyor. İnsanlığa karşı suçtur. Yargılamay­ı buna göre yapın” diye konuştu

TALEPLER REDDEDİLDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme, Gaziantep’ten dijital materyalle­rin istenmesin­e karar verdi. Mahkeme firari sanıklar hakkında MİT’E yazı yazılması talebini yine reddetti. Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, duruşmayı 15 Haziran saat 10.00’a erteledi.

 ?? ?? Fotoğraf: Evrensel
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye