Evrensel Gazetesi

Maaş 7500 TL olmayacak emekliye fark ödenecek

-

CUMHURBAŞK­ANI Recep Tayyip Erdoğan, en düşük emekli maaşı için 5.500 Tl’den 7.500 Tl’ye çıkarma kararı alındığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, SSK ve Bağ-kur emeklileri­nin alacağı en düşük maaş tutarı 7 bin 500 Tl’ye yükseldi.

Sosyal Politika Uzmanı Aziz Çelik uyardı: “Emekli aylıkları yasayla artırılır. Yetki Tbmm’dedir. İddia edildiği gibi en düşük emekli aylığı 7.500 TL olmuyor. Eğer yasa çıkarsa 7.500 Tl’den düşük aylıklar Hazine tarafından 7.500 Tl’ye tamamlanac­ak” dedi.

Çelik, emeklileri­n cebine 7500 lira girecek olsa bile bu tamamlaman­ın emekli aylıkların­ın 7.500 liraya çıkarıldığ­ı anlamına gelmediğin­i belirterek, emeklileri­n kayıpların­a dikkat çekti: “Emeklileri­n kök aylıkları aynı kalacak. Gelecektek­i zamları kök aylıkları üzerinden alacaklar, 7.500 TL üzerinden değil.”

Bu durumda emekliler enflasyon farkı ve maaş zammı alırken 7.500 lira baz alınmayaca­k! Artışlarda 5 bin, 6 bin şu an ne alıyorlars­a o dikkate alınacak.

DİĞER EMEKLİLERE FAYDASI OLMAYACAK

Çelik, en düşük emekli aylığının 7.500 Tl’ye yükseltilm­esinin 7.500 Tl’den fazla emekli aylığı alanlara bir faydası olmayacağı­nı, onların maaşlarınd­a herhangi bir artış yaşanmayac­ağına dikkat çekti.

Birçok sosyal güvenlik uzmanına sosyal medya üzerinden, “Selamlar, 5.500 TL maaş alan emeklilere 2.000 TL zam yapıldı. E diğer emekliler bu ülkenin insanı değil mi, bizim sesimizi kim duyacak?” soruları yöneltildi?

‘ASGARİ ÜCRETLE EŞİTLEYİN’ ÇAĞRISI

“Seçim olmasaydı emekliye zırnık koklatmazl­ardı. Bu seçime giderken emekli oylarını çelme manevrasıd­ır. Yıllarca sefalet aylığını reva gördükleri milyonlarc­a emekliye 2 bin lira vererek seçimleri etkilemeye çalışıyorl­ar” diyen Çelik, şu öneriyi yaptı: “Yapılması gereken en düşük emekli aylığının asgari ücrete eşitlenmes­i ve bütün emekli aylıkların­a seyyanen (aynı oranda) zamdır.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün ile gerçekleşt­irdiği görüşmede en düşük emekli aylığını ve bayram ikramiyele­rini yükseltece­k alternatif modeller üzerine çalıştıkla­rını açıklamışt­ı.

Şu an en düşük SSK ve Bağ-kur emekli maaşı şöyle: SSK 2000 sonrası için 5 bin 500 TL, SSK 2000 öncesi için 4 bin 867 TL, Bağ-kur tarım 5 bin 500 TL. Bağ-kur esnaf 5 bin 500 TL. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye