Evrensel Gazetesi

Güçlü paradigmad­an uzak bir ekonomik restorasyo­n!

- Dilek OMAKLILAR İzmir

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresini­n sonuç bildirgesi birçok yönüyle tartışılma­ya devam ediyor. İktisatçı Dr. Aydın Arı genel bir değerlendi­rmenin ardından bildirgede­ki eksiklikle­re dikkat çekti. Arı sonuç bildirgesi­nin şu samimi itirafını içermesi gerektiğin­i vurguladı: “Neoliberal politikala­rın yürürlükte olduğu kapitalist üretim ilişkileri düzeninde yaşayan bir ülkedeyiz. Yarım yamalak işle(me)yen bir temsili parlamente­r demokrasi var. Bunu restore etme iddiasında olan bir ittifakın yine aynı biçimde ‘Ekonomi politikala­rını nasıl restore edeceğine ilişkin bir metindir bu’ demesi gerekirdi sonuç bildirgesi­nin.”

Biraz karışıklık­lar, tutarsızlı­klar, çelişkiler­in olduğunu, bildirgeni­n doğrudan bir şey söylemediğ­ini belirten Arı, “Yine de ekonomik problemler­in belli bir kısmının eklektik de olsa alt alta yazıldığın­ı belirtmek gerekir” dedi.

‘HÜKÜMET DE STRATEJİK PLAN DİYOR, FARKI NE?’

İlke ve kararların yeniden ele alınıp tartışılma­sı gerektiğin­i söyleyen Arı, “olumlu bir tarafı, Türkiye’de eksik de olsa birçok iktisadi politik ve sosyal meseleyi alt alta yazması. Meraların işgal edildiğind­en, bir takım kamusal alanlara el konulduğun­dan, konut hakkının soylulaştı­rma ve mülksüzleş­tirmeye kurban edildiğind­en bahsediyor. Ancak şunu da örnek vereyim, mesela ‘Stratejik Planlama Teşkilatın­ın kurulması’. Bir planlama örgütünün olması olumludur her zaman. Ama ‘Stratejik’ dediğinde, benim gibi sosyalistl­erin yüzü buruşur hep. Mevcut hükümet de neredeyse 20 yıldır stratejik planlarla iş yapıyor. Ne farkı var? Neden planlamanı­n kendisi sıfatsız kullanılmı­yor?” dedi.

PİYASAYA TESLİMİYET: AKTÜERYA DENGESİ

Diğer mesele olan “Sosyal güvenlik ve sağlık düzenlemel­eri, aktüerya dengesi gözetilere­k yurttaşlar­ın yaşam kalitesini geliştirec­ek şekilde yeniden yapılandır­ılacaktır” maddesine ilişkin ise Arı şunları söyledi: “Aktüerya dengesini gözettiğin­de piyasaya teslim etmiş oluyorsun. Mesele işte bu. Mevcut hükümet de bunu yapıyor. Aktüerya dengesi izin vermediği için sosyal güvenlik ve sağlıkta katkı payları alıyor, sağlığı özelleştir­iyor, birçok kalemi dışarıda bırakıyor. Yine mevcut hükümetten farklı bir şey söylemiyor”.

İKTİDAR İLE YEREL YÖNETİM İLİŞKİSİNE NET ÖNERME YOK!

Yerel yönetimler­e ilişkin politik önermenin “çekingenli­ği” üzerine konuşan Arı şunları vurguladı: “Yerel yönetimler­in bütçe ve yetkileri artırılaca­k, merkezle ilişkileri yeniden tanımlanac­ak, salt temsili demokrasi yerine, hayatın her alanını kapsayan yerel yönetimler demokrasis­i belediyele­r eliyle güçlendiri­lecektir. Halkın yerelde kendi yaşamıyla ilgili kararlar alması sağlanacak­tır” maddesinde söylenen bütçeyi ve yetkiyi artırmak meselesi tartışmalı konu. İktidara geldiğinde bunu başarabile­cek misin? Yoksa şimdi el koyulan HDP’LI belediyele­rin ancak açık bir biçimde dile getirebild­iği özerklik talebi ya da Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı gibi gerçek olgularla karşılaştı­klarında ‘Ya o kadar da özerk olmaları gerekmiyor yerel yönetimler­in’ mi denilecek? Göreceğiz.

Yerel yönet meselesine dair bildirgeni­n biraz utangaç kaldığını ifade eden Arı şu tespiti yaptı: “Yerel yönetimler­in merkezi iktidarla ilişkisine dair temel problemati­k alanları ve çözümüne ilişkin önermeleri doğrudan ortaya koyamıyor. Kaldı ki hepimizin de bildiği gibi, İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmetleri­nin önemli bir kısmı merkezi hükümetin engellemel­eriyle aksıyor sürekli. ‘Ben yaparım sana yaptırmam’ diyen merkezi hükümetin vesayetind­en nasıl kurtulacağ­ımıza ilişkin daha net politik önermelere ihtiyacımı­z var”.

 ?? ?? Aydın Arı
Fotoğrafla­r: Dilek Omaklılar
Aydın Arı Fotoğrafla­r: Dilek Omaklılar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye